Insectenhotel knutsel ideeën

08 Jan 2023 in Insecten

Door KimMaak je eigen insectenhotel

Naast de honingbij is er een unieke variëteit aan wilde bijensoorten. Met hun bestuivingsactiviteit zorgen ze voor diversiteit in de natuur,  en in onze tuinen.

Een blikjeshotel voor wilde bijen is makkelijk zelf te maken en kan bijna overal geplaatst worden: in je eigen tuin, op het balkon, op het dakterras of op een vensterbank. Omdat wilde bijen bij lagere temperaturen vliegen, zorgen ze ook bij slecht weer voor bestuiving.

Insecten-hotel-samen-maken-knutselidee-voor-kinderen

Benodigdheden: 

- middelgroot(e) blik(ken) 

- Riet, rietmatten uit de bouwmarkt, holle vaste plantenstengels of bamboe stengels (stelen uitboren, binnendiameter 3-9 mm)

- Gips, bak (om te mengen), spatel (om te roeren en uit te smeren)

- Scherpe snoeischaar, spijker, hamer, touw of draad voor bevestiging

- Kleurrijke wol, zwarte houten kralen, zwarte vilten zelfklevende stippen

Kleurrijk dierfiguur insecten hotel knutselen

Neem een ​​schoon, middelgroot blik. Wikkel het blik in met wol. Voorbeeld: Bijenmodel - afwisselend strepen van gele wol en zwarte wol. Rijg houten kralen op zwarte wol - knoop 6 stuks als pootjes met een wollen draad. De vilten lijmstippen fungeren als ogen. Gebruik nu een spijker en een hamer om 2 kleine gaatjes in het bovenste uiteinde van het blik te slaan en rijg er een stuk ijzerdraad doorheen om het op te hangen.

De volgende stap is het snoeien van het riet of andere holle stengels ter grote van het blik. Een zuivere snede is noodzakelijk, anders zouden de wilde bijen zich aan de vleugels kunnen verwonden. Als het materiaal tijdens het snijden barst, laat de stelen dan een paar uur in water weken voordat u gaat snijden.

Bind de stelen samen met wat bloemendraad. Meng wat gips met een beetje water en giet een laag van 1 cm dik in het blik (de bodem moet bedekt zijn).

Vul nu snel het blik door de stelen stevig in het nog vochtige gips te drukken. Als het gips eenmaal is uitgehard, kunnen de stengels/stokjes er niet meer uit vallen. Zorg ervoor dat de stelen of stukjes hout minimaal ½ cm in de in het blikje verdwijnen zodat ze niet nat worden als het regent. Wikkel nu het blik met draad of touw - het is nu klaar om op te hangen!

***Tip: De opening moet iets naar beneden hellen, zodat er geen water in de kan kan blijven staan.

2-insectenhotel-maken-knutselideen-voor-kinderen-uit-groep-3-4-basischool3-knutselen-tip-tuin-upcycle-oude-blikken-voor-een-insect-hotel-lieveheersbeestje-bijen-pissebed4-insecten-hotel-bouwen-die-ophangen-in-boom-ideen5-insectenhotel-maken-met-welke-materialen-stro-hooi-bamboestokjes-bamboo-riet-waar-kan-ik-dit-kopen6- insecten-lokken-met-een-insecten-hotel-natuurlijk-tuininrichting-bijenhotel-lieveheersbeestje-bijeen-vlinders 
(Klik op de foto om te vergroten) 

Wie checken er in?

Zo heb je de wormkruidbij, de lathyrusbij, verschillende soorten maskerbijen, behangersbijen, verschillende klokjes- en tronkenbijen en natuurlijk de metselbijen. Al deze verschillende soorten bouwen een nestje in de buisjes of gangetjes van het hotel. Voor hun nesten gebruiken deze bijen in de natuur vaak bestaande gangen, zoals oude boorgangen van insecten, of knagen nieuwe gangen uit. Dan heb je ook nog de niet residentiële bezoekers, zoals bijvoorbeeld de grote wolbij, die de gangetjes van het bijenhotel gebruiken om te overnachten of te schuilen bij slecht weer. Het hotel kan dus een zeer biodiverse plek zijn!

De meeste wilde bijen leggen hun eitjes in gangetjes. Dat gaat zo. 

Het vrouwtje legt een eitje in het gangetje en doet daar ook wat voedsel bij. Dan maakt ze een soort wandje en legt het volgende eitje. Dit gaat net zolang door tot het gangetje vol is. In het voorjaar komen de jonge bijtjes uit. De eerste is altijd een mannetje. Die blijft bij het nest rondhangen totdat de vrouwtjes uitkomen. Die bevrucht hij dan. De bevruchte vrouwtjes vliegen vervolgens weg om een eigen nestplek te zoeken. De cirkel is rond.

InsectenBed, maar ook breakfast

Bijen hebben naast een nestelplek ook behoefte aan eten en dus bloemen. Bijen gebruiken nectar als energiebron en de vrouwtjes verzamelen stuifmeel voor in de nestkamers. Als je jouw bijenhotelbewoners wilt helpen, is het dus belangrijk dat ze zowel nectar als stuifmeel kunnen vinden. Het liefst niet te ver vliegen van het hotel zelf. De meeste bijen hebben een actieradius van een paar honderd meter, dus zijn geholpen met veel bloemen in dezelfde tuin als het hotel. Die bloemen hebben ze hun hele leven nodig. Ze zijn dus geholpen met verschillende soorten planten die op verschillende momenten in het seizoen bloeien.Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Insecten

Harige witte vlinder met zwarte stippen - witte tijger (Spilosoma lubricipeda)

Wat is ze mooi met haar witte cape! De soort vliegt uitsluitend 's nachts. Als je er eentje overdag aantreft, dan kun je die heel goed fotograferen: ze laten zich gemakkelijk hanteren en vliegen niet weg. Komen 's nachts graag op kunstlicht af, zowel de mannetjes als de vrouwtjes. Zowel de rups als de volwassen vlinder is voor vogels niet eetbaar en zelfs giftig.


Door Marjo.H

Insecten

De jaarlijkse trek van de Danaus plexippus, beter bekend als de monarchvlinder.

één van ’s werelds bekendste natuurfenomenen. Miljoenen monarchen vliegen vanuit Canada zo’n 3.000 kilometer naar Mexico om daar te overwinteren.


Door Tuindingen

Insecten

Planten in tuincentra bevatten nog steeds gevaarlijke bestrijdingsmiddelen - Lavendel spande de kroon

Gifvrije planten kopen? tips: Planten met het Europese biologische keurmerk, het Skal logo, zijn gegarandeerd gifvrij


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox