Hobby, alternatieve leefwijze of binnenkort “noodzaak".

08 Sep 2022 in Moestuinieren
Afbeelding bij Hobby, alternatieve leefwijze of binnenkort “noodzaak".


Inleiding

40 jaar geleden zo rond mijn 25e levensjaar was mijn schoonvader eigenaar van een weiland(je) bij hem in de buurt waar hij 2 schapen, 4 ganzen en wat kippen op hield, evenals een picknickhuisje en een mooie grote moestuin. Met ook aardbeien en frambozen, maar ook wat sierbloemen, o.a. chrysanten want daar was die helemaal gek van. Ik mocht toen een stuk)je) van hem gebruiken en daar ben ik voor het eerst begonnen met moestuinieren voor mezelf. Kende het van mijn grootouders en mijn oom die het al jaren deden.

Aan huis

Wij besloten toen dat wij bij onze volgende woning graag een moestuin aan huis wilden en toen we eenmaal dat idee werkelijkheid wilde laten worden zochten we dan ook een huis met een tuin van minimaal 1.000 m2. Dat is gelukt en vanaf 1990 was het zover. Helaas kwamen we er na 5-6 jaar achter dat je met een tuin, aan beide kanten omzoomd door veel bomen, het bijna echt niet te doen was en moesten we die poging staken. Ondanks vele oude koemest en compost. Het wilde gewoon echt niet.

Drenthenieren

Pas toen we in 2016 verhuisden naar Drenthe vanwege de rust, ruimte en mogelijkheid tot uitrijden met paard en wagen, het houden van paarden aan huis, was het ook weer zover voor de moestuin op herhaling. Een “oudere” koude kas met daaraan vast gemaakt eenbessenkooi waren al aanwezig en de contouren van een behoorlijk vergane moes-, fruittuin kwamen tevoorschijn nadat we de brandnetels en andere ongewenste begroeiing op het stuk land naast de kas hadden verwijderd. Aan de andere kant van de kas hebben we een fruittuin ingericht en nu 6 jaar verder is het elke dag volop genieten.

Hoe was het

Tot voor een paar jaar was eten uit eigen tuin, ook bij ons redelijk anders, alternatief en iets waarvan velen dachten dat dit “nooit” meer zou hoeven, moeten en slechts aan een aantal bijzondere alternatievelingen (beetje geitenwollen wollen sokken imago) was voorbehouden, Heden ten dage zie je meer en meer de discussie op gang komen of we niet meer beton, tegels en siertuinen in elk geval voor een gedeelte beter zouden aanwenden als moes-, fruittuin, kippenren

Heel vrogger

Heb je wel eens stil gestaan dat circa 100 jaar geleden nog, veel mensen om te kunnen eten behoorlijk afhankelijk waren van hun eigen tuin. Dat is gevoelsmatig redelijk lang geleden en de ver van je bed show, maar het begint er meer en meer op te lijken dat dit weer gemeengoed begint te worden. In deze relatief dure tijden, door de hoge energiekosten en de hoge inflatie, (augustus 12%) zou het zo maar kunnen dat de moestuin binnenkort weer bovenaan de agenda staat.Bijna dagelijks in het nieuws: Stijgende energieprijzen, korter douchen, thermostaat graadje lager, dikke vesten aan gaan doen. Dit naast de dagelijkse boodschappen doen en ook nog de woonlasten: het wordt voor velen moeilijker, bijna niet meer te doen. Het zijn de torenhoge prijzen voor graanproducten, waardoor veel producten die dit als grondstof gebruiken alsmede de verhoogde energiekosten, transportkosten die behoorlijk wat invloed hebben op deze prijsstijgingen.

Stijgende kosten

Volgens de bakkers (bron nu.nl 6 september) zou een brood, als ze de gestegen kosten werkelijk zouden doorberekenen bijna 70 cent per stuk duurder worden. De prijs van melk, kaas, eieren groentes, fruit etc. zijn sinds vorig jaar met soms ook al wel 20% gestegen.


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Moestuinieren

Variatie op de blokjes in de pastasaus of de soep.

Wat is de courgette, waar komt die vandaan en wat kan meer dan soep of in de pastasaus


Moestuinieren

Scrooge? of gewoon.

Gooi niet de helft van je broccoli en bloemkool oogst weg. Ook de stronk is heerlijk, voedzaam en prima te eten


Moestuinieren

5 tips bij water geven in de (moes)tuin

Bij lang aanhoudende droogte, moet je de planten een handje geven en even water geven. In deze video geef ik je vijf tips bij geven van water.


Moestuinieren

Yorkshire Rabarber driehoek

In de U.K. Is er een specifieke driehoek waar voornamelijk rabarber wordt gekweekt. Bekend als de Rhubarb Triangle


Moestuinieren

De courgette een vrucht

Wat is een en hoe kweek je de courgette, herkomst, bemesting


Moestuinieren

Moestuin in Mei

Welke activiteiten in de maand mei en andere wetenswaardigheden in je moestuin


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox