Siergrassen snoeisel mulchen


Afbeelding bij Siergrassen snoeisel mulchen


Mulchen is het halve werk. Want als je de aarde rondom de planten met het juiste materiaal afdekt, bespaar je veel werk!

Siergrassen snoei je in het voorjaar. 
In het najaar hebben veel mensen de neiging om de afgestorven grassen terug te snoeien: de halmen vormen tijdens de winter een extra bescherming tegen vorst en vocht en dienen nog als voedingsopslag. Bovendien zijn siergrassen ook in de winter visueel aantrekkelijk om te zien met hun gedroogde silhouetten.

Afhankelijk van de soort en hoeveelheid snoei je siergrassen met de snoeischaar, heggenschaar, bosmaaier;

  • Snoeischaar: de beste methode is een scherpe snoeischaar waarmee je de stengels netjes en strak afknipt en je goed de hoogte kunt bepalen.
  • Heggenschaar: neem een heggenschaar als het blad erg taai is. Hiermee kun je net en strak snoeien, ook horizontaal. Met de heggenschaar krijg je al snel een gekortwiekt bolletje in de tuin dat weer zal moeten uitgroeien tot een volle plant. Het nadeel van een heggenschaar kan zijn dat de stengels niet scherp en strak worden gesnoeid, waardoor rot kan ontstaan.
  • Bosmaaier: voor grote hoeveelheden kun je een bosmaaier gebruiken. Ook hier is het nadeel dat stengels niet scherp en strak worden afgesneden, omdat het mes bij grote hoeveelheden snel wat botter kan worden. Gebruik met een bosmaaier goede beschermingsmiddelen.
  • Hergebruik afgestorven snoeisel van siergrassen 

    Door de grond met een laag mulch van fijn gesnoeid snoeisel te bedekken verbeter je de bodemstructuur en neemt het humusgehalte toe. Mulchen is goed voor je grond en fijn voor de planten.

    Hergebruik afgestorven snoeisel van siergrassen


    Mulchen heeft veel voordelen.
    Door te mulchen kun je tuinafval hergebruiken én de grond verbeteren. 

    Plantenvoeding: de humus die vrijkomt wordt opgenomen door de plantenwortels en dient als voeding voor de planten.
    Onkruidwerend: de mulchlaag remt de groei van onkruid af.
    Bescherming: de organische laag vormt een beschermlaag tegen zware regenval, felle zon, temperatuurverschillen en uitdrogende wind.
    Houdt vocht vast: de grond droogt minder snel uit, wat goed is voor je planten.
    Hergebruiken: door tuinafval te hergebruiken hoef je minder weg te gooien.

    lees ook: Composteren - geef eens wat terug aan je tuin

    Mulchen-afgestorven-snoeisel-siergras

    De natuur weet het best hoe het werkt. Daarom is de grond vaak bedekt met een dicht plantendek of plantaardig materiaal zoals afgevallen bladeren en naalden. Waarom niet het voorbeeld van de natuur volgen en door te mulchen deze ‘tips’ van de natuur in de tuin toepassen? In de tuin vind je volop gratis materiaal. Afgestorven vaste planten en siergrassen, en kleingesneden brandnetel-, smeerwortel- en rabarberbladeren bijvoorbeeld.

    Hergebruik afgestorven snoeisel van siergrassen

    Siergrassen in de tuin zijn fantastische sfeerplanten. .

    Siergrassen zijn er in vele soorten en maten. Voor elke tuin is wel een geschikte soort te vinden. In strakke tuinen zorgen siergrassen voor luchtigheid en beweging. In weelderige tuinen vormen grassen de natuurlijke ruggengraat van de beplanting. Met name in het najaar stelen veel soorten gras de show. Siergrassen kunnen we grofweg indelen in drie categorieën: hoge siergrassen, middelhoge siergrassen en lage siergrassen. 

    Je kunt siergrassen op een fantastische manier combineren met vaste beplanting maar er ook voor kiezen om siergrassen solitair toe te passen. Daarnaast is het erg mooi om een border te gebruiken om een combinatie van een aantal soorten siergrassen te maken. 
     

    (Tip) Grondbewerking voor aanplant beplanting

    Spit voordat je gaat planten flink wat plantaardig materiaal door de grond. Bijvoorbeeld: compost, dood blad, gras, groenteresten, onkruid of snoeiafval.

    Lees verder.. Humusrijke grond voor aanplant


    0
    Inloggen is verplicht

    Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

    Log in
    Er zijn nog geen reacties.
    Afbeelding bij GFT als ''voeding voor voeding''
    Grondbewerking

    GFT als ''voeding voor voeding''

    Hoe zorg je er voor dat jouw wormenpopulatie ''trek'' blijft houden? Je kan er voor zorgen dat het naar meer blijft smaken, en dat resultaat is win-win op meerdere vlakken. en je


    Afbeelding bij Een wormenhotel: Hoe werkt het?
    Grondbewerking

    Een wormenhotel: Hoe werkt het?

    In dit tuinblog leg ik uit hoe je het best je eigen ''ecosysteem'' voor je compostwormen start. Creëer een zo prettig mogelijke habitat voor het maken van je eigen Vermicompost


    Afbeelding bij Van afval naar grondstof: Wormenmest als bodemverbeteraar
    Grondbewerking

    Van afval naar grondstof: Wormenmest als bodemverbeteraar

    (re) activeer het bodemleven in jouw (moes) tuin door zelf Vermicompost te maken.


    Afbeelding bij Potgrond hergebruiken
    Grondbewerking

    Potgrond hergebruiken

    Ontdek hoe je oude potgrond kunt hergebruiken en een duurzame, milieuvriendelijke aanpak kunt toepassen om je tuin te verbeteren.


    Door Jan de B

    Afbeelding bij Hoe slim omgaan met de grond water kan besparen
    Grondbewerking

    Hoe slim omgaan met de grond water kan besparen

    Door op de juiste manier om te gaan met je bodem, regenwater en het bijspringen kun je veel water besparen in je tuin, kan overtollig water makkelijker weg en blijft je tuin altijd fris en groen


    Afbeelding bij De onderwereld actief in je eigen tuin!
    Grondbewerking

    De onderwereld actief in je eigen tuin!

    Karton, dat uit houtvezels bestaat, is een fantastisch veilig materiaal dat ook in de groente/moestuin gebruikt kan worden om onkruid tegen te gaan.


    Door Marie Mul

    De Tuindingen nieuwsbrief

    Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox