Wist je dat: De bodem de maag van de plant is, hieruit worden immers alle mineralen en sporenelementen onttrokken die leiden tot een evenwichtige groei en bijzondere bloei.
Daarnaast is het bodemleven cruciaal voor het opnemen van voedingsstoffen. Maar hoe behandelen wij dit proces en investeer je wel genoeg in het bodemleven, en of bewerk je de bodem wel op de juiste manier. Bedenk goed het bodemleven in de tuin is kwetsbaar en vraagt zorg en aandacht.
De cirkel moet rond zijn voor een optimale oogst of meer tuinplezier, bodemleven, bodem, planten, gewas, beworteling.
Tussen deze stappen ben jij de tuinbaas, Klinkt simpel maar we doen het veel te weinig.
Je voedt de bodem niet de planten, ontvang meer tuinplezier met het bodem in balans stappenplan.
Ben jij opzoek naar voedend voedsel, en dus het jaarrond een gezonde bodem, bodemleven, planten/gewas, beworteling.
De bodem het jaarrond onder een vergrootglas.
Kijk eens naar je tuin wat valt je op, zie je mooie groene planten met uitbundige bloeivormen, wat is de staat van je grasmat, welke kleur heeft je gazon, we gaan een stap verder beoordeel de textuur en structuur van je tuin, neem eens een schep tuinaarde uit je tuin; wat valt je op, is dit een mooie kruimelige structuur of zijn het ronde hoekige kluiten als dit uit elkaar valt. Zie jij tussen deze gronddeeltjes bodemleven. Op welke grondsoort moet jij tuinieren klei, löss, leem, zand of veengrond. Deze verschillende grondsoorten zijn bepalend wat er wel of juist niet goed op gedijt, als jij goed onderzoekt wat voor tuingrond in jouw tuin in basis ligt kun je hier van profiteren. En tijdens de processen die deze grondsoorten nu eenmaal ondergaan door dieren, de wind, de zon, de temperatuur en de neerslag de juiste richting opsturen.
Bestudeer je tuin met de verschillende kruiden die overal spontaan opkomen de een kunnen we van genieten de ander bezorgen ons veel overlast. Door deze verschillende (on)kruiden te gaan onderzoeken kunnen we zonder ingewikkelde bodemtesten veel meer te weten komen over wat voor grond er in je tuin is gevestigd. Bekijk het eens precies zijn er soorten die overheersen, welke zijn het? Sommige soorten groeien vooral op een zure bodem andere hebben weer de voorkeur voor een bodem met een duidelijke structuur of zijn een alkalische grond nodig.
De Bodemvruchtbaarheid van elke grond gaat altijd gepaard met miljarden levende organismen, die organisch materiaal afbouwen en daarna opbouwen tot humusrijke stoffen.
Zonder een rijk bodemleven is een grond dood en fungeert dan alleen maar als
een soort substraat. In een dergelijk substraat is geen bodemvruchtbaarheid. In zoon grond kan een plant zich niet gezond ontwikkelen. Om tot een humusrijke gezonde bodem te komen heeft dit substraat hulp nodig. - Ja hulp – dit kan zijn natuurlijk hulp of onze hulp. De natuur voedt zicht zelf dat is goed geregeld wij hebben inbreuk gemaakt op dit natuurlijke proces. En zullen hierin moeten blijven investeren.
Maak een plan van aanpak (jaarrond) waar onze planten naar vragen door de seizoenen heen:
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inEve Tornel 1 jaar geleden
welke mestof op mijn loriers en op mijn gazon OM mijn hond te besschermen? Dank U
Tuindingen 1 jaar geleden
Dag Eve,
Meststoffen voor de laurier kun je kijken naar de Haagplanten meststoffen, wil je het natuurlijker aanpakken geef ze een heerlijke mulchlaag en het bodemleven zal ze omzetten naar voeding voor je haagplanten.
Gezond Gazon voeding voor de hond die snap ik niet helemaal.
Eve Tornel 1 jaar geleden
Ik bedoel , m’est of Die niet vergiftig is voor dieren . Dani U
Eve Tornel
Tuindingen 1 jaar geleden
Deze kunt u in alle soorten nemen. Meststoffen zijn niet giftig
Marie Mul 4 jaar geleden
Ik vind dit een GOED artikel omdat er inderdaad ook wel eens gedacht mag worden aan die 'onderwereld' waar planten alles uithalen om ons blij te maken.
Marie Mul 4 jaar geleden
Goed artikel Roel!!
Jan de B 4 jaar geleden
Mooi artikel als basis voorwaarde voor een gezond tuinseizoen.