Vijvertuinen Ada Hofman

31 Aug 2019 in Tuin inspiratie

Door Tuindingen

Afbeelding bij Vijvertuinen Ada Hofman


 Ada Hofman Vijvertuinen

 

Ada Hofman werd geboren op 2 april 1946 in de gemeente Oudenrijn en groeide op in de Lopikse polder. Ze was de dochter van een fruitteler. Reeds vanaf een jaar of zes was zij erg geïnteresseerd in de natuur, speciaal in alles dat in en om het water te vinden was. Ze verzamelde diverse wilde planten en zette die in haar eigen kleine tuintje, op deze manier deed ze erg veel kennis op.

Daarnaast vroeg ze zich af, waarom het water in de ene sloot wel en in de andere sloot niet helder was. Door te observeren en te experimenteren kwam ze er snel achter dat de onderwaterplanten het water helder hielden. Deze planten noemde ze zuurstofplanten, een term die algemeen is overgenomen door de vijverliefhebbers.

Nadat ze was getrouwd, kwam in haar eigen tuin een vijver en ze ging door met haar experimenten. Het water in haar vijver werd glashelder gehouden met planten. In 1983 schreef ze haar kennis op in haar eerste boek: Het Vijverboek. Van dit boek zijn 13 drukken verschenen. Omdat in die tijd nog geen foto's van waterplanten beschikbaar waren, tekende Ada zelf de verschillende planten.

Inmiddels was zij verhuisd naar Vaassen naar een huis met ruim 6000 m2 grond. Hier ging zij verder met haar vijvers en werden tevens vijverplanten en vissen verkocht. Toch had zij nog één grote wens, n.l. in de praktijk laten zien dat haar zienswijze betreffende vijvers de juiste was. Dit realiseerde zij, door in 1987 in Loozen (bij Gramsbergen) een boerderijtje te kopen met 2 1/4 ha. land.

Dit perceel werd in een jaar tijd omgetoverd tot een vijvertuin met maar liefst 30 kleinere tuinen met ruim 50 vijvers. In 1988 werd de tuin opengesteld voor bezoekers. Enkele jaren later kwam haar tweede boek op de markt: Vijvers. In de loop van een tiental jaren is haar vijvertuin uitgegroeid tot één van de mooiste tuinen van ons land en is de vijvertuin uniek in de gehele wereld. Zoveel heldere vijvers vindt men nergens. De bezoekers krijgen voorlichting d.m.v. een video zodat ze zelf ook helder water in hun vijver krijgen.

 

Zeer veel tuin- en vijverliefhebbers kwamen een bezoek brengen aan haar tuin en de reacties waren bijzonder positief. Omdat veel vijverliefhebbers problemen hebben met de aanleg en speciaal met het helder houden van het vijverwater. 

 

Vijvertips voor een echte Ada Hofman Vijver. 

Bekijk hier de vijvertuinen van ada hofman 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
VMeijering Avatar

VMeijering 3 jaar geleden

Helaas hebben wij nog geen vijver in de tuin, maar deze zien er prachtig uit! 😍😍


Tuin inspiratie

Wilde voorjaarsbloeiers

wilde voorjaarsbloemen fleuren het landschap op met kleur


Door Roel

Tuin inspiratie

Rustgevende tuininrichting

Deze planten helpen je de stilte in jezelf te vinden.


Door Maureen

Tuin inspiratie

Kweek je eigen toiletpapier

Deze plant doet het heel goed op je achterste.


Door Roel

Tuin inspiratie

Arbeid Adelt, maar de Adel arbeidt niet

Wat meer afstand nemen en dan eens wat schrijven over dat niets meer hoeft als pensionada


Tuin inspiratie

Keukenhof mag niet open, maar parken zitten vol

Het park is 50 voetbalvelden groot en volledig corona veilig


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox