Tulp (Tulipa) is een geslacht van eenzaadlobbige planten uit de Leliefamilie.
Er zijn ontzettend veel soorten tulpen. Er zijn gekrulde tulpen, puntige tulpen maar ook mini tulpen die op rozen lijken. Wij zetten een aantal van deze soorten voor je op een rij.
Enkele vroege tulpen
Deze komvormige tulpen bloeien vanaf begin april en worden meestal 40/50cm hoog. Ze zijn geschikt voor borders en gemengde beplanting.
Dubbele vroege tulpen
Dit zijn tulpen met volledig dubbele bloemen, schaalvormig, bloeien midden het voorjaar, meestal ca 30- 40 cm hoogte. De dubbele bloemen gaan in de zon geheel open. goed winterhard. Het zijn ideale perkplanten , maar worden ook veelvuldig gebruikt voor potten en voorjaarsboeketjes.
Triumphtulpen
Dit zijn enkele komvormige fraai gevormde bloemen die bloeien van midden tot eind voorjaar. Ze zijn bestand tegen regen en geschikt als perkplant en als snijbloem.
Darwinhybriden
Dit zijn grote enkele, ovale bloemen op lange stevige stengels. Dit maakt ze tot een ideale snijbloem. Bloeitijd: april-mei.
Enkele late tulpen
Dit zijn kom- of kelkvormige bloemen die aan het einde van het voorjaar bloeien.
Leliebloemige tulpen
Fraai gevormde bloemen met naar buiten gerichte spitse bloembladen. Dit is een laatbloeiende soort en de bloemen zijn vrij gevoelig voor wind.
Gefranjerde tulpen
Deze komvormige bloemen hebben gefranjerde bloembladen met soms een andere kleur rand. Ze bloeien aan het eind van de lente.
Virdifloratulpen
Deze tulp heeft een zeer grote bloem op een stevige steel en bloeit aan het einde van het voorjaar. De bloemen zijn groengevlamd in diverse gradaties.
Rembrandttulpen
Bijzonder gekleurde bloemen met contrasterende kleuren zoals zwart, bruin, brons, rood, roze of paars op een witte, gele of rode ondergrond.
Parkiettulpen
Aparte bloemen met gedraaide, gefranjerde bloembladen. Ze bloeien van midden tot eind voorjaar. Deze tulp heeft grote bloemen en is gevoelig voor weersomstandigheden en staan het beste op een beschutte plek.
Dubbele late tulpen
Tulpen die ook wel pioenbloemige tulpen worden genoemd, ze bloeien aan het einde van de lente. Ze hebben schaalvormige gevulde bloemen en gedijen het best op een beschutte plek omdat ze niet goed bestand zijn tegen slechte weersomstandigheden.
Kaufmannianatulpen
Kleine tulpen die vroeg bloeien en vaak tweekleurig zijn. De bloemen openen zich plat in de zon en worden daarom wel waterlelietulpen genoemd.
Geigiitulpen
Deze soort bestaat uit Tulipa geigii en de daaruit ontwikkelde hybriden. Ze hebben een blauwgrijs blad dat bruinachtig paars gevlekt is. Het zijn vroegbloeiende tulpen en geschikt voor verwildering.
Fosterianatulpen
Deze soort tulpen lijkt op de Kaufmanniana- en Geigiitulpen maar hebben lange slanke bloemen. In deze soort bevinden zich vele rode tulpen.
Tulpen zijn het eerste jaar op z'n mooist daarna vermindert de bloei.
Best is om elk jaar nieuwe te kopen en ze niet op dezelfde plek te planten.
Plantvoorschriften algemeen
Geschikt om meerdere jaren op dezelfde plaats te staan
Liefst volle zon en goed gedraineerde grond. Ze hebben het liefst wat kalk in de bodem, maar doen het ook in neutrale grond goed. Breng boven de bollen niet de uitgegraven grond aan, maar verse potgrond, dat voorkomt schimmelvorming, maar het is niet noodzakelijk .
Planten in het najaar sept/okt .
In groepjes van 7 of meer heeft het beste effect.
Plant de bollen in goed omgewerkte grond met de punt naar boven gericht. Twee en een halve keer zo diep als de bol hoog is. normaal is dat 8-10cm diep en 10cm uit elkaar (markeer de plek )
In een tuin met zware grond leg je best een laagje zand op de bodem van het plantgat.
Voor een snijbloemhoekje van tulpen kan je tot 100 tulpen op 1m² kwijt.
Onderhoud
Als de bloemen uitgebloeid geraken, geeft u gedurende 3-4 weken wekelijks wat vloeibare mest.
Knip geen stengels of bladeren af om ze er netjes te laten uitzien. Als ze natuurlijk afsterven, dan doen ze genoeg reserves op voor het volgend jaar.
U kunt de bloemen of uitgebloeide bloemstelen wel wegknippen om zaadvorming te vermijden.
Of het overhouden en herplanten lukt is sterk afhankelijk van soort en omstandigheden.
Bijna geen enkele tulp verwilderd uit zichzelf in ons klimaat. Sommige soorten houden het in een border echter langer uit dan andere. Voorwaarde is dat de planten na de bloei nog minstens vier weken gerust gelaten worden om een nieuwe voldoende grote bol te vormen. Dit lukt alleen als de plant al haar energie in één bol stopt. Maakt ze echter meerdere nieuwe bollen aan dan vindt je na enkele jaren alleen nog een bosje eenbladers zonder bloemen.
Ziekten
Bruine vlekjes op bloem en blad = tulpenvuurziekte
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in