Muscaria / Druifhyacint - Blauwe druifjes


Door tuin.fr.gr



Muscari bevat ongeveer 30 soorten. De meeste soorten zijn extreem winterhard en groeien zo makkelijk dat ze eigenlijk in elke tuin zouden moeten staan.
 

Muscari verwilderen makkelijk op een plaats waar in de winter geen water kan gaan staan. Eén nadeel is echter dat de bladeren vaak afsterven voor het winterseizoen.
De muscari heeft belvormige bloemen in aarvormige trossen, ze groeit uiteindelijk uit tot wat losbloemige trosjes met een lengte tot 7 cm. De kleur varieert van licht blauw naar heel donkerblauw. Tegenwoordig is ze ook in het wit, geel, roze en meerkleurig te krijgen.
De vroege soorten bloeien in april en mei, de late in mei en juni.
De kleur van het blad is groen, aan de bovenkant lichter grijsgroen. Elk plantje heeft twee tot drie bladen. De bladeren zijn langgerekt en hebben ongeveer de lengte van de bloemsteel. Er zijn 4 groepen: Muscarimia: die zich van de andere groepen onderscheidt door de bloemvorm: die langwerpig en niet gaafrandig is, maar 6 puntjes heeft. Ze doet ook wel denken aan de boshyacinth. Leopoldia: deze groep is meestal langer dan de Muscari, met meer open punten en de afzonderlijke bloemen staan verder uit elkaar en op steeltjes. Deze groep wordt tegenwoordige gezien als een apart geslacht. Botryanthus: de bloemetjes zijn bolvormig en hebben een kleine opening. Pseudomuscari: heeft tamelijk dichtbloemige trossen bloemen, die een grotere opening hebben. Ook deze groep wordt tegenwoordig gezien als een apart geslacht.


Plantvoorschriften algemeen
De muscari koop je na de zomer en plant je tussen september en november. Plant altijd veel bollen in een groep (minimaal 25) voor een mooier resultaat.
Ze bloeien in het voorjaar. Plant de bollen in goed gedraineerde zandige grond en geef een beetje water. Ze hebben weinig voedsel of water nodig en doen het goed op een zonnige plek maar ook in halfschaduw. De muscari kan ook in een pot geplant worden. Op die manier kan het voorjaar al in huis gehaald worden. De pot moet goed waterdoorlatend zijn, dus met gaatjes in de onderkant zodat overtollig water kan weglopen. In het voorjaar zijn er kant-en-klare potjes met blauwe druifjes te koop.
Toepassingen: border, rotstuinen, onder bomen en heesters, bloemsierkunst, potterie en binnenshuis gebruik


Onderhoud - vermeerderen
De blauwe druif heeft niet veel verzorging nodig. De bol bevat genoeg voeding voor de plant om te overleven.
Druifhyacinten verdragen geen mest. Gebruik in het voorjaar compost.
Nadat de blauwe druif in het voorjaar is uitgebloeid, kunnen de bolletjes gewoon in de tuin of pot blijven staan. De bollen vermenigvuldigen zich en in de loop van de tijd komen er steeds meer bloemetjes in de tuin. Als de plantjes te dicht groeien (om de 4-5 jaar) de bolletjes opnemen als het blad geel wordt (juni-juli), verdelen en onmiddellijk herplanten – met blad – op ruime afstand (10 cm).
Om uw voorraad te vergroten, haalt u de jonge bolletjes van de moederbol af.
Plantdiepte: 10 cm
  
U kunt druifhyacinten vroeg in bloei brengen. Een bak met bollen drie maanden donker en koud zetten, daarna in een lichte en koele kamer.
   


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Uitleg: Wanneer kunnen dahlia knollen de grond in?
Bloembollen

Uitleg: Wanneer kunnen dahlia knollen de grond in?

Aan de slag met de dahlia knollen in het voorjaar. Maak gebruik van de volgende tips om ze op het juiste moment in de tuin te plaatsen en creƫer ook nog eens extra veel en meer bloemen.


Door Jan de B

Afbeelding bij Het verzorgen of snoeien van uitgebloeide narcissen.
Bloembollen

Het verzorgen of snoeien van uitgebloeide narcissen.

Leer hoe je narcissen verzorgt en behoudt! Ontdek snoeitips, het belang van verwildering en het verrijken van narcissenbollen voor prachtige bloemen jaar na jaar.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Plantlijst; De mooiste narcis soorten voor elke lentetuin.
Bloembollen

Plantlijst; De mooiste narcis soorten voor elke lentetuin.

Welke soorten narcissen zijn er? Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote gele trompetten, kleine trosjes met witte bloemetjes. Bekijk hier de verschillende soorten narcissen en hun kenmerken.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Villa met landschapstuin van 7000m2 vol met stinzenplanten te kloosterveen Smilde
Bloembollen

Villa met landschapstuin van 7000m2 vol met stinzenplanten te kloosterveen Smilde

Voorjaarsfeest tussen de stinzenplanten. Geen wonder dat vroeger op landgoederen onder bomen en struiken allerlei vroegbloeiende bol- en knolgewassen werden aangeplant. Deze bloeien voordat het blad aan de bomen komt en het bos donker wordt.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Bezoektuin Tuinfleur! Verrassende tuin met een bijzondere collectie van sneeuwklokjes
Bloembollen

Bezoektuin Tuinfleur! Verrassende tuin met een bijzondere collectie van sneeuwklokjes

Deze verrassende diepe tuin beslaat 6000 m2 en omvat 12 tuinkamers waarin duizenden bloembollen, diverse bloeiende vaste planten en een bijzondere collectie van sneeuwklokjes te vinden zijn. Bezoektuin Tuinfleur! Gelegen aan de oever van het Oldambtmeer, 5 km van Winschoten.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox