De boshyacint is een inheems plantje.
Tot het geslacht Hyacinthoides behoren drie soorten, die alle dicht bij de grond groeiende, smalle bladeren hebben en trossen met blauwe, klokjesvormige bloemen. De plant wordt 15 en met bloem tot 40 cm hoog. Ze bloeien in veel kleuren: licht- tot violetblauw, wit, diep purperroze, donkerroze, donkerblauw, diepblauw en violetblauw. Bloeiperiode: maart-juni.
Zaait zichzelf rijkelijk uit waardoor ze vaak overal in de tuin opduikt en na jaren toch wel teveel kan worden.
Kunnen jarenlang blijven staan maar gaan dan wel steeds meer blad maken.
Hyacinthoides hispanica De standplaats van Hyacinthoides hispanica mag schaduwrijk zijn want van nature komt ze voor als begroeiing onder bomen.
De bloemen van Hyacinthoides hispanica geuren niet.
Hyacinthoides hispanica bloeit met stevige rechtopstaande stengels en die worden circa 35 tot 40 cm hoog. Bloei: mei-juni.
Bij de zuivere soort zijn de bloemen licht- tot violetblauw. Er zijn ook rassen met andere bloemkleuren, zoals ‘Alba Maxima’ (zuiverwit), ‘White Triumphator’ (zuiverwit), ‘La Grandesse’ (wit), ‘Dainty Maid’ (diep purperroze), ‘Queen of the Pinks’ (donkerroze), ‘Danube’ (donkerblauw) en ‘Excelsior’ (diepblauw)
Hyacinthoides italica bloeit in mei met kleine, zachtgeurende, lichtblauwe tot blauwviolette, klokjesvormige bloemen die in grote aantallen, namelijk tot 30 stuks, op een stengel zitten.
Hyacinthoides non-scripta, ook Blue Bells genoemd, is in Groot-Brittannië zeer populair, waar ze met name tussen rhododendrons als grote, blauwe tapijten worden geplant. De zwak geurende trossen bestaan uit minder bloemen dan de andere soorten. Ze verschijnen in april en mei en zijn violetblauw, wit of roze.
Plantvoorschriften
Koop bij voorkeur in september of oktober grote, gezonde en stevige bollen.
Plantdiepte 8 cm afstand 5 cm. Halfschaduw tot schaduw. Ideaal is een koele standplaats met een hoge luchtvochtigheid. Humus rijke, vochtige grond. De planten houden van licht zure, vochtige grond. Aan te bevelen is leemhoudende bladaarde. Goed voor verwildering onder niet wintergroene struiken.
Onderhoud & vermeerderen
Een gemakkelijk bolgewas dat weinig of geen verzorging nodig heeft.
Als je de bloei extra wil stimuleren, kan je steeds tijdens de herfst wat extra plantenvoeding geven eens per twee weken.
Vermeerderen kan door zaaien of door het afnemen van broedbolletjes.
Vermeerder oude pollen door deze in de zomer met de spitvork voorzichtig op te graven en te delen. Onmiddellijk terug aanplanten en enkele dagen water geven is voldoende voor een nieuwe start.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in