De dahlia is een van oorsprong Mexicaans knolgewas dat rond 1800 meegenomen werd van Amerika naar Europa.
Het meest opvallend aan de dahlia zijn de bloemblaadjes: soms effen van kleur, maar vaak opvallend fel met spikkels of streepjes. Sommige bloemen hebben één rij met blaadjes, andere bestaan uit tientallen blaadjes. De prachtige bloem heeft echt veel kleur- en vormvariaties. De blaadjes zijn bijvoorbeeld rond, sprietig of opgerold. Er zijn dahlia’s van 30cm tot wel 1,5 meter lang met een bloemdiameter van meer dan 20 cm. Kortom: opvallende verschijningen!
De gekweekte dahlia's zoals wij die kennen zijn vrijwel zonder uitzondering hybriden. Er zijn ruim 20.000 geregistreerde soorten.
Mignon dahlias: heeft één rij brede lintbloemen (is alleen aan de voet buisvormig en verder vlak uitgespreid) rond een open hart, wordt tot 50 cm hoog en de bloem ongeveer 10 cm groot.
Pioenbloemig Dahlias: heeft tussen de 2 en 5 kransen met bloemblaadjes enigszins onregelmatig gerangschikt rond een open hart, wordt vanaf 50 cm groot en de bloem is meestal 10 cm groot.
Halskraag Dahlia's: heeft één rij brede, platte lintbloemen met tussen het hart en de lintbloemen een krans van buisbloemen die half zo lang zijn als de lintbloemen en meestal een andere kleur hebben. Het hart bestaat uit korte buisbloemen, ze wordt rond 70 cm hoog met bloemen van 8 tot 12 cm groot.
Waterlelie Dahlias: heeft brede, stevige en platte bloemblaadjes, de bloem heeft een plat aanzicht. Ze wordt vanaf 50 cm hoog en de bloem is meestal 10 tot 20 cm groot.
Semi-cactus Dahlia's : heeft geheel gevulde bloemen en de lintbloemen zijn aan de basis iets breder en vlakker dan bij de cactus dahlia’s. De bloemblaadjes zijn voor bijna de helft van de lengte opgerold. Ze wordt 40 tot 150 cm hoog en de bloemen 10 tot ruim 30 cm groot.
Pompon Dahlia's : heeft kleinere bloemhoofdjes dan de bal dahlia’s. De bloemblaadjes zijn helemaal naar binnen opgerold. Ze wordt 50 tot 100 cm hoog en de bloemen van 2 tot 6 cm groot.
Orchidee enkel bloemige Dahlia's : wordt ook wel sterdahlia genoemd. Heeft een enkele ring van enkele bloemblaadjes rond een zichtbare schijf. De bladeren kunnen iets opgerold en puntig zijn en overlappen elkaar niet.
Anemoonbloemige Dahlia's : heeft één of meer rijen lintbloemen met een hart van dicht ingeplante, vrij lange buisbloemen (buisvormige blaadjes, waarvan de kroon vergroeid is tot een buis), vaak in dezelfde kleur als de lintbloemen, wordt 30 tot 60 cm hoog met bloemen van 3 tot 8 cm groot.
Decoratieve Dahlia bloemen: heeft geheel gevulde bloemen met alleen lintbloemen met brede, platte bloemblaadjes die aan het uiteinde rond, iets puntig en soms iets ingesneden zijn. Wordt 40 tot 150 cm hoog met bloemen van enkele cm tot meer dan 30 cm.
Cactus Dahlia bloemen: de lintbloemen zijn voor meer dan twee derde opgerold, de bloemblaadjes kunnen recht staan, maar ook naar binnen of buiten buigen. Ze zijn meestal smal en puntig. Men noemt ze ook wel ‘Spinnenkop dahlia’s. Ze wordt 40 tot 150 cm hoog en de bloem 10 tot ruim 30 cm groot.
Bal- of bolvormig Dahlia bloemen: heeft geheel gevulde bloemen en de lintbloemen zijn voor meer dan de helft naar binnen opgerold tot een soort trechtertje. De opgerolde bloemblaadjes zijn spiraalvormig rond het centrum geplaatst. Ze wordt 60 tot 70 cm hoog en de bloemen 8 tot 12 cm groot.
Gefranjeerde Dahlia bloemen: zijn dahlia's van alle klassen, waarvan de bloembladen aan het einde zijn verdeeld in twee of meer duidelijk scherpe, rechte of gebogen tanden.
Orchidee dubbel bloemige Dahlias: heeft volledig gevulde bloemen en toont geen hart. De bloemblaadjes zijn meestal licht gebogen naar binnen of naar buiten gevouwen.
Plantvoorschriften algemeen Dahlia's
Zon - halfschaduw.
Gedijen goed in goed doorlatende vruchtbare grond met een ph van 7.
Ze hebben veel voedsel nodig, werk daarom veel mest/compost door de plantgrond en voeg beendermeel toe 125gr/m².
Planten in blad kunnen na de vorst geplant worden en zijn krachtiger dan knollen.
Bollen niet vroeger dan april/mei. Kies een open, beschutte plek met niet te veel schaduw.
Het planten moet zo ondiep gebeuren dat de bovenkant juist onder het oppervlakte zit. Zet vlak naast de knol een stok om de plant later op te binden. Na ongeveer zes weken komt de scheut boven de grond.
Hoge dahlia's hebben een steun nodig, plaats deze bij het planten en wacht niet tot de plant reeds hoog staat.
Onderhoud Dahlia's
Niet winterhard.
Als de dahlias zo'n 40cm hoog zijn worden ze getopt om de ontwikkeling van zij-scheuten te bevorderen. Het aantal scheuten dat men laat groeien is afhankelijk van de verlangde bloemgrootte. Slechts vier tot zes voor reuze grote bloemen, 7/10 voor medium of kleine bloemen. Bind de planten indien nodig om de 15cm op aan plantensteunen.
Mesten: geef vier tot zes weken na het planten een meststof met veel stikstof en kalium, ofwel in korrels eenmalig, ofwel wekelijks met vloeibare wortel of bladmest. Als de knoppen uitkomen wordt extra kalium gegeven voor sterkere stengels. In droge periodes regelmatig water geven .
Op het eind van de zomer of herfst als de bladeren verkleuren moeten de stengels tot 15cm worden teruggesnoeid. Graaf wat later de knollen uit en maak ze schoon. Verwijder de kleine wortels en behandel met een schimmelwerend middel. Leg ze daarna droog enkele weken onderste boven tot er geen vocht meer in de stengels zit. Laat Dahlia’s overwinteren op koele, niet te koude luchtige vorstvrije plaats (rond de 10°C) in kist met droge turf, dek ze af met stro, krantenpapier of plastiekdoek. Bewaar de dahliaknollen zeker niet in een warme ruimte, daar zouden de gave knollen verschrompelen en waardeloos worden.
Controleer geregeld op meeldauw en rotten. Als dat gebeurd snij je de aangetaste delen weg en behandel je de snijvlakken met zwavel.
Vermeerderen doe je door de knollen in de lente te delen.
Ziekten
Bladluizen, trips, rode spin, oorwormen, slakken
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in