Er zijn 45-100 soorten bekend, waarvan de meeste hybriden (kruisingen) zijn.
Ze is een winter groeiend geslacht met trechtervormige witte, roze of paarse bloemen. De meeste zijn herfstbloeiend maar andere bloeien in de lente. Bloeiperiode: augustus – oktober en januari - maart
Ze is een knolgewas waarvan de bloem lijkt op die van een krokus. De Colchicum heeft echter 3 stijlen en 6 meeldraden, terwijl de Crocus één stijl en 3 meeldraden heeft. Ze heeft fel oranjegeel gekleurde meeldraden die mooi afsteken tegen de licht purperen kelkbladen. Meestal geeft ze 2 tot 4 bloemen per knol, maar de ‘Giant’ wel 8 tot 12. De voorjaarsbloeiende soorten ontwikkelen de bloemen en bladeren tegelijk. Enkele soorten die in de herfst bloeien, ontwikkelen de bladeren en vruchten pas in het voorjaar.
Alle delen van de plant bevat een bijtende stof 'colchonine' die overeenkomt met veratrine in de nieswortel. Het is een vluchtig zuur waardoor kleine dieren kunnen sterven. Bij mensen veroorzaakt de stof hevige buikpijn.
Plantvoorschriften algemeen
Plant de knollen in juli of augustus op een zonnige plek in humusrijke, doorlatende grond. In het najaar verschijnen de krokus-achtige bloemen zonder bladeren. Die ontstaan pas in het voorjaar, evenals de vruchten met de zaden. Zodra het zaad rijp is, sterven de bladeren af. Dit knolgewas heeft in de lente loof, dus plant de Colchicum op een plek waar in het voorjaar niet gemaaid wordt. Ze kan worden gebruikt als droogbloeier. Dat wil zeggen dat de knol tijdens de bloei geen water opneemt en geen wortels en bladeren vormt.
U kunt Colchicum ook toepassen als droogbloeier. Leg de knollen in een lichte, warme vensterbank (zonder aarde) en al snel zullen er bloemen verschijnen. Na de bloei kan ze in de tuin worden geplant, zodat ze weer nieuwe reserves opdoet voor de volgende bloei.
Onderhoud & Vermeerderen
Bij aanhoudende droogte in het voorjaar, moeten de planten voldoende water krijgen.
Bestuiving vindt plaats door bijen en vliegen. Ze verwildert door broedknollen en zaad, maar in de zomer kunnen dichte pollen worden gedeeld en direct weer geplant. Het duurt lang voordat het zaad gaat groeien omdat het zaad niet spruit zonder zomerwarmte en afkoeling in de herfst. Het zaad is in juli rijp en kan in een zaaibed worden gezaaid. De zaailingen bloeien na ongeveer twee jaar.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in