Dictamnus / Vuurwerkplant

29 Aug 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Dictamnus / Vuurwerkplant


De vuurwerkplant of essenkruid is de enige soort uit het geslacht Dictamnus.
Het is een bladverliezende vaste plant met donkergroene, naar citroenen geurende, oneven geveerde bladeren en groeien in dichte pollen. De bladeren contrasteren krachtig met de hoge, aarvormige bloeiwijzen in juni en juli van witte of lichtroze bloemen met ver uitstekende meeldraden en veelal donkere nerven. Op hete, broeierige dagen geven de nog niet volledig rijpe zaaddozen ’s avonds sterke etherische oliën af die u bij het verdampen kort kunt laten ontvlammen, zonder de planten te beschadigen. Dit feit heeft tot de Nederlandse naam vuurwerkplant geleid.

Vuurwerkplanten, vaste, planten, langbloeier

Vuurwerkplanten kunnen meer dan twintig jaar oud worden.
De plant wordt 40-80 cm hoog. Tegen verplanten zijn ze niet goed bestand. Mocht dit toch nodig zijn, dan moet u voor de volgende bloei wat geduld hebben: ze moeten eerst op verhaal komen. Jonge planten groeien in het begin traag, later hebben ze echter ongeveer een vierkante meter nodig. In een border met vaste planten komen vuurwerkplanten goed tot hun recht, omdat de bladeren de hele zomer aantrekkelijk blijven.
Dictamnus albus var. caucasicus is een vrij lange variëteit, met bijzonder grote bloemen in een dieproze tint. Daarnaast bestaan er ook enkele aantrekkelijke rassen: ‘Purpureus’ en ‘Roseus’ bloeien purperroze, ‘Albiflorus’ heeft witte bloemen met gele nerven en ‘Niveus’ bloeit zuiverwit.

Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar compacte, gezonde, frisgroene jonge planten in potten.
Volle zon tot halfschaduw. De planten bloeien het rijkst in de volle zon, maar verdragen ook enkele uren lichte schaduw per dag. Doorlatende, droge grond. De planten houden van kalkhoudende grond die ook schraal mag zijn.
Zaaien: Vuurwerkplanten kunt u door zaad vermeerderen. Zaai het rijpe zaad direct na het oogsten. Het heeft licht en kou nodig om te kiemen. Bereid de grond goed voor, hark deze glad en zaai maximaal 1 cm diep in gleuven. Geef daarna voorzichtig water.De jonge planten bloeien pas na drie jaar. De in het najaar in een zaaibed gezaaide planten op 15 cm onderlinge afstand uitdunnen. Jonge planten 90 cm van elkaar op de definitieve standplaats planten
Onderhoud
Dictamnus albus heeft geen speciale zorg nodig maar een jaarlijkse kalkgift stelt Dictamnus albus op prijs. Geef royaal water als er langere tijd geen regen valt.
U kunt het beste tuinhandschoenen dragen bij het verplanten van de vuurwerkplant. Dictamnus albus kan huidirritaties geven
Ziekten
Vuurwerkplanten worden dankzij hun etherische oliën zelden door ziekten en plagen aangetast. Naaktslakken echter kunnen in het voorjaar gaten in de jonge bladeren vreten.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Vlinderspotter Avatar

Vlinderspotter 3 jaar geleden
Leuk die natuurlijke 'tuinfakkels'.


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox