Weersvoorspelling in een glas: Ontdek de magie van het donderglas

12 Jun 2023 in Diverse Tuinmanieren

Door Tuindingen

Afbeelding bij Weersvoorspelling in een glas: Ontdek de magie van het donderglas


Een uniek weer voorspellend instrument. 


De werking van dit weersvoorspellende donderglas of weerglas is al sinds het begin van de 17de eeuw bekend. Het donderglas is dan ook één van de vroegste barometers.

Stormglas-donderglas-vloeistof-vullen-uitleg-weervoorspelling

Bij hoge luchtdruk (mooi weer) wordt het vloeistofniveau in de tuit van het donderglas omlaag gedrukt en bij lage luchtdruk (slecht weer) stijgt het niveau in de tuit van het donderglas. Bij naderend onweer kan de vloeistof in de tuit van het donderglas zo stijgen, dat het er uit druppelt in het gietijzeren opvangbakje eronder.Aangezien de luchtdruk binnenshuis identiek is als buiten kan het donderglas zowel binnen als buiten opgehangen worden.

Werking-donderglas-vloeistof-vulling-stijgen-

Wie bedacht het stormglas

Een Nederlander, Gijsbrecht de Donckere, zou het donderglas, stormglas of waterbarometer uitgevonden hebben, in 1619. De lucht die opgesloten zit in het afgesloten glas zet uit of krimpt naargelang de druk dat het ondergaat, en dit zorgt voor een relatief groot niveauverschil in het dunne tuitje vooraan.

Donderglas-weersvoorspelling-laag-hoog-uitleg-

De werking van het donderglas

De luchtdruk laat het water in het tuitje stijgen of dalen.Als bij mooi weer de luchtdruk stijgt, drukt deze de vloeistof in het tuitje naar beneden. Als de luchtdruk extreem daalt, zoals bij een naderende storm, stijgt het water soms zover dat het uit het tuitje druppelt. Vandaar de uitdrukking \"gedonder in de glazen\". Deze druppels worden netjes opgevangen in het gietijzeren schaaltje onder het glas.  

Weersvoorspelling donderglas aflezen. 

Donderglas-stormglas-betekenis-hoog-laag-vloeistof

Dit betekent het als het water in het donderglas stijgt of juist daalt
  • Langzaam stijgen van het water in de tuit.
    Naderende storm, mits hij niet van richting verandert, kan hij binnen 8-24 uur opsteken.
  • Snel stijgen van het water in de tuit.
    Een storm nadert of is al in de buurt. Als dit weer van richting verandert dan zal het water weer snel dalen.
  • Het water loopt uit de tuit.
    De storm nadert snel en kan elk moment losbarsten.
  • Het snel dalen van het water in de tuit.
    De storm is bijna voorbij.
  • Het water staat mooi constant in het midden van het tuitje.
    Mooi en bestendig weer.
Een donderglas, stormglas of waterbarometer is een klassiek instrument dat vaak aan boord werd gebruikt voor een inschatting van de actuele luchtdruk. Daling van de luchtdruk vormt vaak een voorbode van storm. En met storm op komst kon je maar beter gauw een haven opzoeken. 

100% nauwkeurig is een donderglas niet!

Een donderglas is temperatuurgevoelig, de vorm is niet cilindrisch waardoor volume veranderingen niet-liniair zijn, hij kan overstromen waardoor de inhoud verandert en er staan normaal gesproken geen maatstreepjes op. Je moet een donderglas daarom niet zien als een meetinstrument maar als een indicator.

Vloeistof-barometer-donderglas-voorspelt-regen-onweer-luchtdruk

Conclusie: 

Het donderglas, ook bekend als stormglas, is een boeiend instrument dat al eeuwenlang wordt gebruikt om weersveranderingen te voorspellen. Hoewel het donderglas geen 100% betrouwbaarheid biedt, fungeert het als een redelijke indicator voor naderend weer. De werking ervan, waarbij het waterpeil in de tuit reageert op luchtdrukveranderingen, biedt een interessante kijk op de complexiteit van het weer. Het donderglas kan dienen als een waardevolle aanvulling op moderne meetinstrumenten en helpt ons beter inzicht te krijgen in de atmosferische veranderingen om ons heen. 

Het blijft een intrigerend en charmant stukje technologie dat ons herinnert aan de kracht en dynamiek van de natuur.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
José Avatar

José 8 maanden geleden
Ik heb een vraag.
Waar kan ik die gekleurde vloeistof kopen voor in het donderglas?


Tuindingen Avatar

Tuindingen 8 maanden geleden
Dag José,

Als je zoekt via Google op “vloeistof donderglas bestellen” krijg je verschillende leveranciers die dit aanbieden.

Succes


José Avatar

José 8 maanden geleden
Bedankt


Diverse Tuinmanieren

Weersvoorspelling in een glas: Ontdek de magie van het donderglas

Ontdek de fascinerende werking van het weersvoorspellende donderglas, een vroeg barometerinstrument dat al sinds de 17e eeuw wordt gebruikt. Leer hoe het waterpeil in het tuitje de luchtdrukveranderingen voorspelt en ontdek de historische achtergrond van het donderglas. Laat je verwonderen door dit klassieke instrument dat stormen kan aankondigen.


Door Tuindingen

Diverse Tuinmanieren

Tuinieren à la Karin Bloemen

Stap in de kleurrijke wereld van Karin Bloemen en ontdek een tuinervaring als nooit tevoren! "Tuinieren à la Karin Bloemen" is het ultieme boek voor iedereen met "licht groene vingers" - vol inspiratie en handige lifehacks en natuurlijk een vleugje glamour!


Door Tuindingen

Diverse Tuinmanieren

Dakpan begroeid met sedumplantjes

Dakpannen bedekt met sedumplantjes zijn een innovatieve manier om daken groener en milieuvriendelijker te maken. Naast hun esthetische waarde bieden deze dakpannen voordelen zoals verbetering van de luchtkwaliteit, vasthouden van regenwater en natuurlijke isolatie.


Door Liss

Diverse Tuinmanieren

Houtkachel laten branden op bladafval.

Ter vergelijking de energiewaarde van houtpellets is 17 mj/kg en bladpellets 16 mj/kg. Dat scheelt ± 1.000.000 aan bomen die niet gekapt hoeven te worden.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox