Platycodon grandiflorus / Ballonklokje


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Platycodon grandiflorus / Ballonklokje


Platycodon grandiflorus is een kruidachtige overblijvende plantensoort uit de klokjesfamilie. In het wild vinden we het Ballonklokje in vooral in de graslanden op berghellingen en heuvels.
Ballonklokjes groeien vanuit een dikke, vlezige penwortel die diep in de grond groeit. Daarom kunnen ze niet door delen worden vermeerderd. Van daaruit ontstaat een pol.
De groeiwijze is bijzonder sierlijk. De stervormige bloemen zitten op 20 tot 70 cm lange buigzame stengels die gemakkelijk breken. De smalle, lancetvormige bladeren zijn blauwgroen. De stengels zijn veertig tot zestig centimeter lang.
De eivormig tot lancetvormige, grijsgroene bladeren staan kruisgewijs tegenoverstaand aan de stengel. De bloeitijd van het Ballonklokje loopt van juni tot en met augustus. Eerst verschijnen de bijzonder, ballonvormige knoppen die deels met lucht zijn gevuld. Ze zien er uit als kleine, witte en blauwe ballonnen.
De bloemen zijn klokvormig en maar liefst vier tot acht centimeter in doorsnede. Na de bloei verschijnt het zaad.
De wortel is giftig, de oudere bladeren zijn licht giftig.
Het Ballonklokje is winterhard. 
Ballonklokjes zijn er in verscheidene mooie rassen voor de tuin. ‘Mariesii’ is helderblauw, heeft veel bloemen en wordt 40 cm hoog. Lage rassen zijn ‘Apoyama’ en ‘Hakone Blue’. Beide hebben violetblauwe bloemen en worden ongeveer 20 cm hoog. Laatstgenoemde echter heeft twee keer zoveel bloemblaadjes. ‘Albus’ is een 60 cm hoog, zuiverwit ras, ‘Perlmutterschale’ wordt even hoog en heeft roze bloemen.
Plantvoorschriften algemeen
Ballonklokjes zijn langlevende vaste planten die echter niet bestand zijn tegen beschadigingen van de wortels. Ze gedijen het beste als ze jarenlang op dezelfde plaats staan. Het midden van een border is de beste plek voor deze breekbare planten.
Koop in het voorjaar groene, compacte planten met een dicht wortelstelsel.
Zaaien kan ook.
Zon. Ballonklokjes geven de voorkeur aan volle zon. Rozebloeiende rassen blijven echter op een beschaduwde plaats mooier. Doorlatende grond. Zware kleigrond voor het planten verrijken met een beetje zand of turf.
Zaai ballonklokjes vanaf maart / april binnenshuis. Vanaf half mei kunt u de voorgekweekte planten in goed losgemaakte grond in de tuin zetten.
Onderhoud
Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar beslist niet nat. Geef de planten in juni mest. Tijdens de bloei moet u ballonklokjes soms steunen, zodat de lange stelen met hun zware bloemen niet knikken of afbreken.
Verleng de bloeiperiode tot laat in de zomer, door alle uitgebloeide bloemen te verwijderen. Na het terugsnijden compost rond de plant verdelen.
Najaar: Markeer de plaats waar de ballonklokjes staan, zodat de wortels bij het omspitten of planten in het voorjaar niet worden beschadigd.
Ziekten
Ballonklokjes zijn een lekkernij voor slakken.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Bertha Dooijeweerd Avatar

Bertha Dooijeweerd 1 jaar geleden
Wij hebben ieder jaar weer veel plezier van de witte roze en blauwe Ballonplantjes. Mijn vraag is:Kunnen de bloemen gegeten worden? Alvast bedankt. HG Bertha Dooijeweerd


Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox