Platycodon grandiflorus is een kruidachtige overblijvende plantensoort uit de klokjesfamilie. In het wild vinden we het Ballonklokje in vooral in de graslanden op berghellingen en heuvels.
Ballonklokjes groeien vanuit een dikke, vlezige penwortel die diep in de grond groeit. Daarom kunnen ze niet door delen worden vermeerderd. Van daaruit ontstaat een pol.
De groeiwijze is bijzonder sierlijk. De stervormige bloemen zitten op 20 tot 70 cm lange buigzame stengels die gemakkelijk breken. De smalle, lancetvormige bladeren zijn blauwgroen. De stengels zijn veertig tot zestig centimeter lang.
De eivormig tot lancetvormige, grijsgroene bladeren staan kruisgewijs tegenoverstaand aan de stengel. De bloeitijd van het Ballonklokje loopt van juni tot en met augustus. Eerst verschijnen de bijzonder, ballonvormige knoppen die deels met lucht zijn gevuld. Ze zien er uit als kleine, witte en blauwe ballonnen.
De bloemen zijn klokvormig en maar liefst vier tot acht centimeter in doorsnede. Na de bloei verschijnt het zaad.
De wortel is giftig, de oudere bladeren zijn licht giftig.
Het Ballonklokje is winterhard.
Ballonklokjes zijn er in verscheidene mooie rassen voor de tuin. ‘Mariesii’ is helderblauw, heeft veel bloemen en wordt 40 cm hoog. Lage rassen zijn ‘Apoyama’ en ‘Hakone Blue’. Beide hebben violetblauwe bloemen en worden ongeveer 20 cm hoog. Laatstgenoemde echter heeft twee keer zoveel bloemblaadjes. ‘Albus’ is een 60 cm hoog, zuiverwit ras, ‘Perlmutterschale’ wordt even hoog en heeft roze bloemen.
Plantvoorschriften algemeen
Ballonklokjes zijn langlevende vaste planten die echter niet bestand zijn tegen beschadigingen van de wortels. Ze gedijen het beste als ze jarenlang op dezelfde plaats staan. Het midden van een border is de beste plek voor deze breekbare planten.
Koop in het voorjaar groene, compacte planten met een dicht wortelstelsel.
Zaaien kan ook.
Zon. Ballonklokjes geven de voorkeur aan volle zon. Rozebloeiende rassen blijven echter op een beschaduwde plaats mooier. Doorlatende grond. Zware kleigrond voor het planten verrijken met een beetje zand of turf.
Zaai ballonklokjes vanaf maart / april binnenshuis. Vanaf half mei kunt u de voorgekweekte planten in goed losgemaakte grond in de tuin zetten.
Onderhoud
Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar beslist niet nat. Geef de planten in juni mest. Tijdens de bloei moet u ballonklokjes soms steunen, zodat de lange stelen met hun zware bloemen niet knikken of afbreken.
Verleng de bloeiperiode tot laat in de zomer, door alle uitgebloeide bloemen te verwijderen. Na het terugsnijden compost rond de plant verdelen.
Najaar: Markeer de plaats waar de ballonklokjes staan, zodat de wortels bij het omspitten of planten in het voorjaar niet worden beschadigd.
Ziekten
Ballonklokjes zijn een lekkernij voor slakken.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inBertha Dooijeweerd 1 jaar geleden
Wij hebben ieder jaar weer veel plezier van de witte roze en blauwe Ballonplantjes. Mijn vraag is:Kunnen de bloemen gegeten worden? Alvast bedankt. HG Bertha Dooijeweerd