Iberis sempervirens / Scheefbloem

15 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Iberis sempervirens / Scheefbloem


Iberis is een geslacht van bloeiende planten die behoren tot de familie Brassicaceae. Het bestaat uit eenjarigen, groenblijvende vaste planten en subheesters.
Scheefbloemen zijn van april tot juni bedekt met talrijke witte bloemen, die soms met een zachtroze waas overtrokken lijken.
Iberis sempervirens is meerjarig, verdraagt een temperatuur tot -30 gr. C. en blijft de gehele winter groen.
Snowflake’  vormt brede zoden die ongeveer 30 cm hoog worden. Van april tot juni zijn deze overvloedig met witte bloemen bedekt. Bijzonder rijk, maar wel wat korter, bloeit ‘Findel’. De planten van dit ras kunnen een hoogte van 20-25 cm bereiken. Het vroegste ras heet ‘Winterzauber’. De eerste bloemen kunt u reeds in maart verwachten. Ideaal voor een rotstuin is ‘Zwergschneeflocke’ . Dit is een ras met een zeer compacte groeiwijze dat slechts 15-20 cm hoog wordt. Met 30 cm daarentegen wordt ‘Climax’ betrekkelijk hoog. Dit ras kan heel goed gesneden worden.
Plantvoorschriften algemeen
Koop zaad of jonge scheefbloemen met gezonde, glanzend groene bladeren en compacte scheuten, die in 10 cm grote potten staan. Koop nooit planten die al volledig in bloei staan en die verlepte bladeren of lange scheuten hebben.
Zon. Scheefbloemen gedijen het beste in de volle zon. In de schaduw komen de scheuten niet tot volledige ontwikkeling. Goede, doorlatende grond. Om de doorlatend-heid te verbeteren werkt u compost door de aarde.
Vanaf maart kunt u in op kweekschalen zaaien. Na het kiemen de zaailingen verspenen, bij een hoogte van 5-6 cm toppen. Dan in de tuin planten. Voorgekweekte, gekochte planten in april op 20-30 cm afstand van elkaar in de grond zetten.
(8-11 st. per m2.)
Onderhoud
Na de bloei snoeit u de planten met een schaar met eenderde terug, om een zo compact mogelijke groeiwijze te bevorderen. Daarna een schep compost of een handvol volledige meststof rond de planten door de grond werken.
Ziekten
Scheefbloemen zijn sterk en weinig ziektegevoelig..


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Rudi Avatar

Rudi 9 maanden geleden
Deze plant is waardplant voor de nieuwe nederlandse vlindersoort: Scheefbloemwitje.
De vlinder kan de plant van kilometers afstand ruiken, 1 geurmolecuul in de lucht is daarvoor al voldoende, deze plant is ideaal om de nieuwe vlindersoort die uit de Alpen afkomstig is naar je tuin te lokken.


Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


Vaste planten

Hyssop: Het Gonst van de bijen rondom deze plant

Een bijenplant is een plantensoort die van nature bijen aantrekt en voorziet van nectar en stuifmeel. Bijen zijn essentieel voor het bestuiven van bloemen en planten, waardoor ze een belangrijke rol spelen in de voortplanting van vele plantensoorten en bijdragen aan een gezonde biodiversiteit.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox