Wensballonnen zorgen voor drama's bij mens en dier. "Mensen, denk na"

23 Dec 2022 in Tuinmedia

Door Mellisa



Wensballonnen geen goed alternatief voor vuurwerk, het zijn rondvliegende, brandende fakkels.

Op oudejaarsavond willen we het liefst alle ellende van het huidige jaar aan een vuurpijl binden en hoog in de lucht tot ontploffing brengen. Ik begrijp heel goed dat mensen een wensballon een goed alternatief vinden om het jaar feestelijk uitgeleide te doen. Helaas brengt zo’n brandende lampion iets te veel risico’s met zich mee om die met een gerust hart op te laten. 

Een wensballon is onbemand en daardoor volledig overgeleverd aan de wind.

Een wensballon – ook wel ‘Thaise ballon’ of ‘gelukslampion’ genoemd – is een lampion die stijgt door warme lucht. De lucht in de ballon wordt verwarmd door een open vlam van een brander onder de ballon. Een open vlam is een veiligheidsrisico voor u en uw omgeving. Hij kan dan zomaar in een vuilcontainer, op een rieten dak of op een andere brandbare ondergrond terechtkomen. 



Hoe lang blijft een wensballon branden?

Wensballonnen kunnen een hoogte bereiken van 600 - 800 meter, een en ander is afhankelijk van de atmosferische omstandigheden. De brander blijft maximaal 10 minuten branden.

Slecht voor het milieu, wat de lucht in gaat, komt ook weer ergens naar beneden.

Naast dat de brandweer het oplaten van een wensballon helemaal afraadt omdat het behoorlijk gevaarlijk kan zijn, zijn wensballonnen ook nog eens slecht voor het milieu. Zo kunnen vogels en andere dieren bijvoorbeeld verstrikt raken in de materialen die na het neerkomen van de ballon in de natuur blijven liggen en is de kans op een (natuur)brand bij het te vroeg neerkomen van de ballon ook groot.



! Advies brandweer wensballonnen !


De brandweer raadt het gebruik van wensballonnen af.
De regels zijn namelijk zo ingewikkeld (zie verder in deze tekst), dat het bijna niet mogelijk is om een wensballon veilig op te laten.
In sommige gemeenten is het zelfs al verboden om een wensballon op te laten.

Regels en tips wensballon

Als je een wensballon eenmaal hebt opgelaten heb je er geen invloed meer op. Dit vergroot het risico op brand. Wat meespeelt is dat een wensballon een fragiel object is en snel kan scheuren. Daarnaast kan de ballon door de wind op een ongewenste plek terecht komen. Als je besluit om toch een wensballon op te laten, houd dan rekening met de volgende regels en tips:

  • Laat een ballon alleen buiten op, nooit binnenshuis.
  • Laat een ballon altijd met twee mensen tegelijk op.
  • Als je de ballon hebt aangestoken, wacht dan anderhalve minuut voordat je de ballon loslaat.
  • Kijk de ballon zo lang mogelijk na. Bij gevaar kun je dan nog ingrijpen.
  • Houd een emmer bluswater bij de hand.

Laat nooit een wensballon op onder de volgende omstandigheden:

Bij een windkracht van meer dan 2 Beaufort. Omdat het in Nederland vaak harder waait dan windkracht twee, zijn er dus maar weinig momenten waarop je een ballon veilig kunt oplaten. Windkracht twee heeft een snelheid van ongeveer 10 km/h en kun je herkennen aan kleine golfjes op het water en lichte beweging van takken.

  • Bij regen of zeer vochtige lucht, bijvoorbeeld mist.
  • In een periode van droogte.
  • Binnen een straal van vijftien kilometer van (zweef)vliegvelden. Wensballonnen waarin metalen delen zijn verwerkt, kunnen een gevaar voor de luchtvaartveiligheid opleveren.
  • Wanneer het papier van de ballon beschadigd is.
  • In de omgeving van hoge objecten zoals huizen, bomen, etc.

Verknal je feest niet, laat ze dus achterwege.



0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Tuinmedia

Gardeners World 2024 Aflevering 4 – viert de diversiteit van tuinieren in al zijn vormen.

De vierde aflevering van Gardeners World 2024 neemt ons mee naar een kleurrijke wereld van tuinen ontwakend uit de winter. Van Adam Frost's ontwerptactieken tot Joe Swift's ontmoeting met gepassioneerde tuinders in Birmingham, en van de artistieke pracht van Charleston tot het doorzettingsvermogen van een echtpaar in West Yorkshire, deze aflevering viert de diversiteit van tuinieren en de schoonheid van de natuurlijke wereld


Door Tuindingen

Tuinmedia

Gardeners World 2024 Aflevering 3

Ontdek de wereld van tuinieren in Gardeners World. Tuinrenovaties met Monty Don en strategisch planten van gewassen. Verken historische tuinen, duik in de wereld van kamerplanten en krijg een kijkje achter de schermen van het ontwerpen van tuinen.


Door Tuindingen

Tuinmedia

Seizoen 2024 Gardeners' World - aflevering 2 een mix van praktisch tuinadvies en inspirerende tuinbezoeken

Een boeiende aflevering van Gardeners' World biedt een combinatie van praktisch tuinadvies, inspirerende tuinbezoeken en diverse inzichten in tuinmethoden. Kijkers worden aangemoedigd om nieuwe planten, technieken en ontwerpen uit te proberen, waardoor ze volop ideeën krijgen voor hun eigen tuinen


Door Tuindingen

Tuinmedia

Nieuw tuinseizoen Gardeners’ World 2024 gaat beginnen.

Verken de prachtige wereld van tuinen! Geniet van nieuwe afleveringen van Gardeners' World. Mis het niet!


Door Tuindingen

Tuinmedia

Help mee petitie tegen giftige bestrijdingsmiddelen

De komende weken hebben we de kans om het gebruik van glyfosaat in Europa te verbieden. Teken de petitie en steun onze oproep.


Door Mellisa

Tuinmedia

Ontdek dit unieke tuincentrum en plantenkwekerij in de provincie Friesland

Tuinliefhebbers in Noord-Nederland, opgelet! Tuincentrum met eigen kwekerijen in Friesland. Met een oppervlakte van 46.000 vierkante meter kun je hier een overvloed aan siergrassen, bonsaibomen, heesters, palmbomen en vaste planten in de meest unieke variëteiten vinden. Ik ben weer helemaal op de hoogte van wat de definitie van het woord 'tuincentrum' inhoudt.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox