De tuin winterklaar maken = In het voorjaar uit de startblokken schieten

04 Oct 2019 in Tuinieren

Door DaniekDeG

Afbeelding bij De tuin winterklaar maken = In het voorjaar uit de startblokken schieten


Hoe en wanneer maak ik mijn tuin winterklaar?

Deze vraag wordt vaak gesteld. Ik ga je uitleggen wat je kunt doen om je tuin winterklaar te maken en wanneer het de beste tijd is om te doen.

Maar eerst... Wat gebeurt er eigenlijk met mijn tuin in de koude maanden?

In de winter liggen de meeste tuinen er wat treurig bij. Denk hierbij een leeg gewaaide bomen, planten die dood gaan, kleurloze borders.. noem het maar op. De vorst in de tuin zorgt er voor dat veel planten dood gaan door bevriezing. Bij de meeste planten sterft er een gedeeldte af en die vormen in het voorjaar weer kleurige patronen. Ook zul je niet winterharde planten niet meer terugzien als ze teveel vorst hebben gehad. Daar kunnen zo gewoonweg niet tegen. Je kunt dit voorkomen door planten te potten en naar binnen te halen. Maar soms moet je het ook gewoon laten gaan en af en toe nieuwe planten in de grond zetten... Vernieuwing hoort nou eenmaal bij het mooie ambacht tuinieren.

Wanneer is het de beste tijd om mijn tuin winterklaar te maken?

Opzich is er geen ''beste'' tijd. Je kan dit zelfs in de winter nog doen. Maar de leukste tijd om dit te doen is in de maand oktober. Het weer is dan nog aangenaam en de grond is nog makkelijk bewerkbaar. Later in de winter wordt de grond hard en is het lastiger om aan je tuin te werken. Hoe beter je je tuin winterklaar maakt des te sneller je tuin uit de startblokken schiet in het voorjaar!

Het winterklaar maken van beplanting

Men is over het algemeen geneigd om bij de eerste vorst veel planten weg te knippen! Niet doen! Het is opzich niet erg maar juist van de laatste begroeiingen geniet je het meest. De bloei is dan niet meer zo uitbundig maar daarentegen kunnen ze tot laat in de herfstmaanden hun charme laten zien en daarnaast zijn ze een voedselbron voor tuindieren. Mochten ze echt afgestorven zijn dan kun je ze uiteraard wegknippen.

Maar wat doe ik met de eenjarige planten?

Tjaa, deze zijn inderdaad nu wel uitgebloeit. Het is verstandig om deze eenjarige planten vóór de eerste nachtvorst weg te halen omdat anders de stengels erg vies kunnen worden en daarnaast gaan rotten. Trek de eenjarige planten met wortel en al uit de grond. Je kunt deze lege plekken opvullen met nieuwe bloembollen want daar is het nu dé tijd voor. Ook kun je hier planten plaatsen die goed tegen de winter kunnen. Denk bijvoorbeeld aan viooltjes.

Mijn planten beschermen tegen vorst

Bepaalde planten zijn nou eenmaal niet bestand tegen de kou. Je kunt de planten hier tegen beschermen. Je kunt dit het beste doen voordat er echte vorst komt, door gebruik te maken van windbreekgaas, vliesdoeken of noppenfolie. Vaste planten kun je bedekken met een laag blad waardoor de kou moeilijk naar binnen kan trekken.

Veel bladeren in het najaar

In de herfstmaanden vallen elk jaar erg veel bladeren van de bomen. Bladeren op het gazon worden er over het algemeen afgehaald. De reden hiervoor is dat de bladeren de toevoer van licht blokkeren en daardoor het gras geel kan worden. Echter voor de borders is het super goed dat de bladeren erop liggen. Ze zorgen namelijk voor een berschermlaag tegen de vorst voor planten. Er zit één minpuntje aan... het kan zijn dat sommige bladeren ziektes of schimmels bevatten.. dit is niet gezond voor de planten. Let daar dus op!

Het beste voor mijn gazon in de winter

Ook je gazon krijgt het te voorduren in de wintermaanden. Voor je gazon is het van belang dat je alle bladeren eraf haalt. Als je dit niet doet kan het zijn dat het gazon te weinig licht krijgt en geel wordt. Ook is het niet verstandig om in de winter (als de grond bevroren is) veel op het gazon te lopen, hiermee maak je het kapot en kunnen er bruine vlekken ontstaan. Gelukkig kun je de sneeuw wel laten liggen :)

Mijn vijver winterklaar maken

De vijver krijgt ook te maken met de vorst. Uiteraard kan het water bevriezen en daardoor kunnen de vissen niet genoeg zuurstof krijgen. Daarnaast sterven over het algemeen een groot deel van de vijverplanten af in de herfstmaanden. Doordat het gaat rotten komen er gifgassen in de vijver terecht. Als het dan ook nog bevriest dan gaan de vissen het niet redden. Het is dus verstandig om een ijsvrijhouder met een luchtpomp in de vijver te plaatsen, zodat de gifgassen uit de vijver kunnen en de vissen een bron van zuurstof hebben!

Bloembollen plaatsten

Het najaar is DE perfecte tijd om bloembollen te plaatsen. De grond is dan nog los. Je kan dan in het voorjaar al optimaal genieten van de bloemen!

  • Maar de grond goed los met bijvoorbeeld een spade.
  • Graaf een gat in de aarde (niet te diep).
  • Leg de bloembollen met de bolle kant (dus met de punt omhoog) in het gat.
  • Maak het gat vervolgens dicht met de aarde die je eruit gegraven hebt en druk het vervolgens iets aan.
  • Zorg ervoor dat je ongeveer een plantafstand hebt van 3x de grootte van de bloembol.

Help de tuindieren de winter te overleven

Ook voor dieren is de winter een lastige periode. Eten is er veel minder dan in de zomer en de kou is ook vervelend. Je kunt een vogel bijvoorbeeld helpen door vogelhuisjes te plaatsen. Het is een beschutte plaats waar ze rustig kunnen eten. Zorg wel dat het vogelhuisje schoon is... anders willen ze er niet in. Met name in de nachten maken de vogels er optimaal gebruik van.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Tuinieren

Landgoedtuin Nardinclant - kijkje in de historische tuin

In deze aflevering gaan we op bezoek bij Nardiclant. Verscholen in een boomrijke wijk in Laren ligt deze unieke plek. Nardinclant is een prachtig aangelegde historische tuin.


Tuinieren

Kaalslag en mini-paddestoeltjes

Kortom een allegaartje van alles wat er zich in een tuin kan afspelen. Het is een mix geworden van vreugde, bewondering, verbazing, ongenoegen en acceptatie.


Door Marie Mul

Tuinieren

De Kievitsbloem

De Kievitsbloem, ook wel bekend als de Zwolse tulp, is een vrij zeldzame plant die voornamelijk groeit in vochtige graslanden. Met zijn paars en soms wit geblokte bloemen is het een prachtige voorjaarsbloem. Ontdek meer over deze bijzondere plant en zijn leefomgeving en leer waarom het zo'n gewaardeerde en waardevolle toevoeging is aan de natuur.


Door Tuindingen

Tuinieren

Planten die samenwerken

Of je het geloven wilt of niet, maar ook planten vertonen menselijke trekjes. Daar kun je als plant trots op zijn, als je dat predicaat opgespeld krijgt.


Door Marie Mul

Tuinieren

Heggen en haagplanten levensader voor de biodiversiteit

Een heg of haag is namelijk meer dan een rijtje struiken naast elkaar.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox