Hoe krijg ik meer regenwormen in de tuin

09 Nov 2023 in Permacultuur

Door Tuindingen

Afbeelding bij Hoe krijg ik meer regenwormen in de tuin


Alle vruchtbare grond is minstens één keer door de maag van een worm gegaan”, zei Charles Darwin ooit

Er zijn veel soorten regenwormen en in Nederland komen 22 soorten regenwormen voor. Deze wormen in de paarde- composthoop zijn compost-, mest-of tijgerwormen. Dat zijn dus weer andere wormen dan degene die je in het gras tegenkomt, die zouden in een mesthoop niet overleven. Die in het gras is onder andere de gewone regenworm.
Wist je dat: De bodem de maag van de plant is, hieruit worden immers alle mineralen en sporenelementen onttrokken die leiden tot een evenwichtige groei en bijzondere bloei.
LEES VERDER

Hoe-krijg-ik-meer-regenwormen-in-mijn-tuin-composthoop-

Wormen zijn nuttig voor de plantentuin en moestuin

Bij de mestwormen zetten ze de mest om in voor planten opneembare stoffen. Gewone regenwormen maken de grond luchtig en brengen humus in de aarde door blad en planten resten de grond in te trekken. Doordat regenwormen bij het eten veel zand binnenkrijgen, maken ze de grond veel fijner daardoor komen ook voedingstoffen beter beschikbaar voor de planten.
Alles bij elkaar opgeteld, zijn al deze wormen, de stoere boys die de kar trekken in de tuin. 
LEES VERDER

Hoe-krijg-je-meer-regenwormen-in-de-moestuin-kun-je-ze-ook-zelf-kweken

Regenwormen zijn belangrijk in het ecosysteem.

Die bodem is je fundament voor een optimale gezonde moes-, fruittuin en/of boomgaard. Het is wat ons betreft noodzakelijk dat je een bodem hebt of maakt die goed in balans is en dat dan ook blijft voor wat betreft voedingsmiddelen, mineralen, zand, lucht en water, doorlaatbaarheid en rijk is aan bodemorganismen en schimmels

Wormen zijn nuttig en intelligent.

Wormen woelen bijvoorbeeld de grond in jouw tuin om. Ze zorgen voor de afbraak van organisch materiaal waardoor voedingsstoffen vrijkomen. Kortom: ze zijn dus ontzettend belangrijk voor de vruchtbaarheid van de bodem, voor plantengroei en voor de stofkringlopen in het hele ecosysteem. Ze produceren niet alleen voedingsstoffen voor planten, maar ze zorgen ook voor beluchting van de bodem. Met name rode regenwormen zijn van belang voor de tuin. Zij verzamelen hun voedsel namelijk aan het oppervlakte in tegenstelling tot grijze regenwormen die dieper in de grond blijven. Het pendelen van de die rode regenwormen zorgt ervoor dat er zuurstof mee de grond in wordt getrokken. De gangen die op deze manier worden gegraven voorkomen dat de grond verdicht. Dat zorgt er voor dat water de bodem kan intrekken en niet bij zware regenval wegstroomt. Eigenlijk hele fascinerende beestjes.
Een optimaal werkend bodemleven creëren en houden is dan ook een van de belangrijkste factoren   LEES VERDER

Hoe-je-meer-wormen-in-je-tuin-krijgt

Composteren - geef eens wat voeding aan je wormen. 

Wist je dat: De bodem de maag van de plant is, hieruit worden immers alle mineralen en sporenelementen onttrokken die leiden tot een evenwichtige groei en bijzondere bloei.

De cirkel moet rond zijn voor een optimale oogst of meer tuinplezier, bodemleven, bodem, planten, gewas, beworteling.

Tussen deze stappen ben jij de tuinbaas, Klinkt simpel maar we doen het veel te weinig. LEES VERDER

Je eigen wormenhotel opzetten. 

Wil je zelf aan de slag met het maken van wormenmest? Dan zou je voor de werknemers die dit voor je maken, zowel letterlijk als figuurlijk een fijne plek kunnen verzorgen.
Wormenmest is tot 7 keer krachtiger qua voedingsstoffen, dan ‘’warme’’, gefermenteerde compost. Dit komt omdat het gegeten voedsel in het lichaam verrijkt wordt met tal van micro organismen, en belangrijke bouwstoffen voor onze bodem. Het eindproduct, de wormenmest, evenals het Percolaat is een goede bodem verbeteraar, omdat de aanwezige bacteriën en schimmels als ‘’sleutel’’ fungeren, die vastgezette clusters van nodige  stoffen in de bodem weer vrij maakt.

Wat je geeft krijg je dus terug. LEES VERDER0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Permacultuur

Recept voor brandnetelgier

Meststof van brandnetelbladeren en luizenverjager


Door Paula kok

Permacultuur

Cortenstaal en schadelijke stoffen.

Wat gebeurt er met de grond rond mijn cortenstaal bloembakken


Door Roel

Permacultuur

Fruitbomen biologisch inkopen

Als ik fruitbomen koop bij een kweker


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox