Zinnia (soort)

02 Jun 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Zinnia (soort)


Zinnia is een geslacht van 20 soorten eenjarige en vaste planten uit de familie der Asteraceae. Bij ons zijn het meestal eenjarige. Kenmerkend voor Zinnia's zijn de solitaire lang-gesteelde bloemen,  enkelvoudige, dubbele of pompomvormige bloemen, in een scala van heldere kleuren, wit, groengeel, geel, oranje, rood, paars en lila. Ook de bladeren kunnen verschillend zijn van licht tot donkergroen, lancetvormig tot ovaal.
Naar gelang de variëteit verschillen ze ook in hoogtes, van 40 tot 100cm.
Zinnias zijn geliefd bij bijen en vlinders.
Zinnia's worden meestal gezaaid, ze worden niet graag verplant en dus is het beter ze eind april tot eind juni op de plaats van bestemming te zaaien.
De bloemblaadjes van de zinnia zijn eetbaar wanneer er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn. De bloemblaadjes hebben een kruidige, bittere smaak en kunnen salades en soepen versieren.

Voor de tuin zijn twee soorten van belang.

Zinnia elegans met haar talrijke rassen in verschillende zaadmengsels is de bekendste soort. Ze is bijzonder rijk aan kleuren en vormen. De bloemen zijn enkelvoudig, halfgevuld of gevuld en laten witte, gele, oranje, rode, roze of violette tinten zien.
Hoge rassen kunnen 60-100 cm hoog worden en hebben vaak Chrysanten, of dahlia achtige bloemen. Het zaad is gesorteerd of gemengd verkrijgbaar. In een border staan ze wat stijf, maar het zijn prachtige snijbloemen. Halfhoge rassen worden 40-60 cm hoog. Ook deze worden door de zaadhandel vaak als gemengd zaad aangeboden. Lage rassen kunnen een hoogte van maximaal 30 cm bereiken en zijn daardoor ook geschikt voor bakken en kuipen.
Zinnia angustifolia is een veel minder bekende soort met minder rassen. Deze zinnia’s bloeien in witte, gele, oranje of roodbruine tinten, sommige tweekleurig. De bloemen zijn kleiner dan die van Zinnia elegans en meestal enkelvoudig of licht gevuld.

Plantvoorschriften algemeen
Zon. Zinnia’s gedijen ook als ze slechts halve dagen in de zon staan, de stengels draaien dan in de richting van de zon. Doorlatende, voedselrijke grond.
Koop zaad of voorgekweekte jonge planten. Vaak kan je in mei plantgoed kopen die je meteen kan uitplanten. Let erop dat deze compact zijn en diepgroene bladeren hebben. Neem planten die al knoppen hebben.
Plant ze uit in de loop van de maand mei. Zet ze op 20 tot 50cm van elkaar, afhankelijk van de variëteit.
Lage variëteiten kunnen ook in een bloembak aangeplant worden. Zet ze hier dan wel wat dichter bij elkaar.
  
Zaai zinnia's vanaf maart in potjes van geperste turf, zodat ze zonder verspenen in de bedden kunnen worden geplant. Ik zaai ze los in potjes en plant ze met kluit en al in de tuin als ze groot genoeg zijn. Jonge zinnia’s kunt u vanaf half mei planten (eerst afharden) Je zaait ze ter plekke in Mei en Juni. De afstand is rond de 10 a 20 cm. . Verder is het een bloem die je nogal eens ter plaatse zaai als in de loop van de zomer gaatjes vallen in de tuin of als de vroege bloeiers ter ziele gaan.

Onderhoud
Geef bij droogte regelmatig water en voeg om de vier weken vloeibare mest aan het gietwater toe.
Snij zinnia’s die u in de vaas wilt zetten pas als de bloemen volledig open zijn. Als u dahliabloemige zinnia’s in een schaal met kiezelgoer (diatomeeën-aarde) laat drogen, krijgt u prachtige droogbloemen die zeer lang houdbaar zijn.

Ziekten
Bij de bladvlekkenziekte verschijnen er lichte of donkere vlekken op stengels en bladeren. De planten kunnen door stengelrot doodgaan. Aangetaste planten verwijderen. Bij een ernstige aantasting zult u de planten om de twee weken met een fungicide moeten behandelen.
 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Ageratum / Leverbalsem, Donsbloem

Dit zijn eenjarige perkplanten. Kenmerkend voor ageratums zijn de pluizige bloeiwijzen in vele schakeringen blauw en lila, maar ook in wit en zachtroze.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox