De Brandnetel een echt inheems kruid lees je hier
Mijn recept voor brandnetelgier begint met: trek handschoenen aan!
Pluk, knip of snij 1kg brandnetels. Let op dat ze nog niet bloeien want zaad in je gier wil je niet! Je bent dan bij gebruik van de gier namelijk brandnetels aan het zaaien ipv planten aan het voeden.
Neem een 10 liter emmer en stop 1kg brandnetels, 500 gram suiker en vul af met (regen)water tot een paar cm onder de rand. Zet de emmer ergens in een hoekje van je tuin en houdt er rekening mee dat 1) het er wel een paar weken zal blijven staan en 2) ontzettend gaat stinken.
Leg een plank o.i.d. over de opening tegen inregenen maar laat een klein kiertje open voor de gassen van het gistingsproces.
En dan is het wachten, roeren en nog meer wachten. Elke dag even doorroeren. Er komen belletjes (luchtbellen) aan de oppervlakte. Die laten je zien dat het aan het gisten is. Als je geen belletjes meer ziet, is de gier klaar voor de volgende stap. Dit kan met warm weer al 10-14 dagen duren (tijdens een hittegolf is het me eens in 7 dagen gelukt) maar als het kouder is duurt het nog langer.
Als het klaar is dan ga je zeven door bv een vergiet. Het overblijfsel mag op de composthoop oid maar het vloeibare is je gier. Giet het in een afsluitbare jerrycan en je kan een hele poos vooruit. Verdun het met water 1 deel gier op 10 delen water en giet of sproei het over je planten.
- Niet vaker dan 1x per maand gebruiken.
- Niet alle planten zijn even blij met brandnetelgier.
- Met brandnetelgier stimuleer je bladgroei en niet alle planten kunnen dat waarderen.
- Brandnetelgier bevat vooral heel veel stikstof
Tomaten, komkommers en courgettes zijn gek op brandnetelgier.
Bonen en uien juist weer niet.
Deze vorm van gier is vooral gericht op je planten laten groeien (bladgroei)
Als je het zonder suiker (en dus zonder gisting) maakt, werkt het ook tegen bladluis en andere zuigende insecten.
Er bestaat ook gier van smeerwortel en zelfs gier van heermoes en hoewel de bereiding veel van elkaar weg heeft, is de toepassing toch anders.
Er zijn zelfs mensen die combinaties maken maar persoonlijk hou ik daar niet van. Ze doen namelijk ook afbreuk aan elkaar.
Brandnetel kan ook gebruikt worden als mulch (=plukken en onverwerkt neerleggen als bodembedekking onder je planten) en dit is volgens biologisch en ecologisch boerende mensen het allerbeste wat je kan doen met brandnetels voor plant, bodem en millieu. Op gewoon laten groeien na dan natuurlijk. 😉😊
Lees ook mijn vorige blog
🌼 Nuttige weetjes over de paardebloem
🌱 Wil je mij volgen en meer nuttige tips lezen? bezoek mijn eigen pagina
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in