Tagedes / Afrikaantje (soort)

02 Jun 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door tuin.fr.grAfrikaantje (Tagetes) is een geslacht van eenjarige en meerjarige planten uit de composietenfamilie
Er zijn vele tientallen soorten die van nature voorkomen in de warmere streken van Midden-Amerika en vooral in Mexico. De naam "afrikaantje" slaat dus niet op het gebied van herkomst. Aan het einde van de 16e eeuw werden de soorten Tagetes patula en Tagetes erecta in Europa ingevoerd. Sindsdien zijn er vele hybriden verschenenNiet winterhard. Alle tagedes zijn eenjarig.
Afrikaantjes hebben gele, oranje, rode of bruinachtige bloemen. Bladeren en bloemen verspreiden een ongewone geur. Afrikaantjes kunnen in drie hoofdgroepen worden onderverdeeld:
Tagetes Erecta Groep. De rassen binnen deze groep hebben bolvormige, gevulde bloemen die een doorsnee van meer dan 10 cm kunnen bereiken. De planten worden 50-120 cm hoog
Tagetes Patula Groep. Deze rassen zijn bijzonder populair. De bloemen zijn met ongeveer 3 cm doorsnee veel kleiner dan die van de Erecta Groep. Er zijn enkelvoudig- en gevuldbloemige rassen, die ook tweekleurig kunnen zijn. De planten bereiken een hoogte van 30-60 cm. Bloei: juni-okt.
Tagetes tenuifolia wordt ook ster afrikaantje genoemd. Deze soort heeft kleine, sierlijke, enkelvoudige bloemen en fijngeveerde bladeren. Ze worden tot 30 cm hoog.
Plantvoorschriften algemeen
Zon - halfschaduw.
Een afrikaantje heeft het liefste een vochtige bodem die in de zomer nooit echt uitdroogt en veel zon, maar doet het goed op veel verschillende plekken. Afrikaantjes kunnen in de tuin of in een bloembak of pot goed groeien.
Zaaien: vanaf april/mei op zaaibed . Laat 3 tot 5cm ruimte tussen de zaden. Strooi er potgrond op , en duw de grond lichtjes aan . Sproei met een nevelsproeier. Hou de grond vochtig en warm 15/18°c tot 3 weken later de eerste blaadjes verschijnen.
Verplant in mei/juni naar de tuin.
Door de eerste bloemknoppen eruit te knijpen krijg je vollere planten.
Aankopen in tuincentra kan ook. Haal dan de verwelkte bloemen weg. Zo schiet de plant beter wortel.
Plantafstand 20/30cm Plantdichtheid : 8-10 per m²
Onderhoud
Haal tijdens de zomer de verwelkte bloemen weg van de dubbel bloemige afrikaantjes.
Bij enkelvoudige variëteiten is dit niet echt nodig.
Geef de planten bij echt droog weer water voordat ze in elkaar beginnen zakken.
Na de eerste vorst haalt u de planten uit de grond en gooit u ze weg.
Ziekten
Afrikaantjes zijn sterke planten en goed bestand tegen ziekten. Helaas zijn ze een lekkernij voor slakken.
 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
perkplanten en zomerbloeiers

Cosmea / Cosmos (eenjarig)

Langbloeiende insectenplant: Cosmea is een super mooie eenjarige plant en makkelijk om te zaaien. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox