Tagedes / Afrikaantje (soort)

02 Jun 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door Tuindingen



Ontdek de pracht van afrikaantjes in jouw tuin

Afrikaantjes, ook wel bekend als Tagetes, zijn een schitterende toevoeging aan elke tuin. Deze veelzijdige planten, afkomstig uit warmere streken van Midden-Amerika en Mexico, zijn zowel eenjarig als meerjarig, en bieden een kleurrijk en geurig accent dat elke tuin doet opfleuren.

Met een geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw, toen de eerste soorten naar Europa werden gebracht, hebben Afrikaantjes zich ontwikkeld tot een diverse groep met vele hybriden. Van de bolvormige, gevulde bloemen van de Tagetes Erecta Groep tot de kleinere, enkelvoudige bloemen van de Tagetes Patula Groep en het charmante ster afrikaantje (Tagetes tenuifolia), er is een variëteit voor elke tuinstijl.

De verzorging van Afrikaantjes is eenvoudig en dankbaar. Ze gedijen het best in zonnige tot halfschaduwrijke omgevingen met een vochtige bodem die niet uitdroogt in de zomer. Of je ze nu direct in de grond plant of in bloembakken en potten, Afrikaantjes voelen zich overal thuis. Zaai ze vanaf april/mei op een zaaibed, houd de grond vochtig en warm, en binnen enkele weken zullen de eerste blaadjes verschijnen. Verplant ze vervolgens naar de tuin in mei/juni, waar ze met de juiste afstand tussen de planten (20/30 cm) en plantdichtheid (8-10 per m²) optimaal zullen gedijen.

Het onderhoud van Afrikaantjes is minimaal. Verwijder tijdens de zomer de verwelkte bloemen om de planten gezond en bloeiend te houden. En hoewel Afrikaantjes over het algemeen sterk zijn en weinig last hebben van ziekten, zijn ze een lekkernij voor slakken, dus houd hier rekening mee bij het plaatsen in de tuin.

Met hun levendige kleuren, unieke geur en gemakkelijke verzorging zijn Afrikaantjes een must-have voor elke tuinliefhebber. Voeg deze prachtige planten toe aan jouw buitenruimte en geniet van een zomer vol bloemenpracht en kleur.

tagedes-afrikaantjes-soorten-hogere-lagere-variateiten-zaadwinnen-wanneer-zaaien-oogsten

Afrikaantje (Tagetes): overzicht en verzorging

  • Beschrijving: Afrikaantjes behoren tot het geslacht van eenjarige en meerjarige planten in de composietenfamilie. Ze zijn van nature te vinden in warmere streken van Midden-Amerika en vooral in Mexico. De naam "afrikaantje" verwijst niet naar hun herkomst.

  • Geschiedenis: In Europa werden aan het einde van de 16e eeuw de soorten Tagetes patula en Tagetes erecta geïntroduceerd. Sindsdien zijn er vele hybriden ontstaan.

  • Kenmerken:

    • Afrikaantjes hebben bloemen in gele, oranje, rode of bruinachtige tinten.
    • Ze verspreiden een karakteristieke geur.
    • Er zijn drie hoofdgroepen:
    • Tagetes Erecta Groep: Bolvormige, gevulde bloemen met een diameter van meer dan 10 cm. Hoogte: 50-120 cm.
    • Tagetes Patula Groep: Populaire rassen met bloemen van ongeveer 3 cm diameter. Hoogte: 30-60 cm. Bloei: juni-oktober.
    • Tagetes tenuifolia: Ook bekend als 'ster afrikaantje'. Kleine, enkelvoudige bloemen en fijngeveerde bladeren. Hoogte: tot 30 cm.

  • Plantvoorschriften:

    • Zon - halfschaduw.
    • Vereisen een vochtige bodem die niet uitdroogt in de zomer en veel zonlicht.
    • Geschikt voor tuin, bloembakken of potten.
    • Zaaien: vanaf april/mei op zaaibed met 3-5 cm tussenruimte. Dek af met potgrond, lichtjes aandrukken en nevelsproeien. Houd de grond vochtig en warm (15/18°C) totdat de eerste blaadjes verschijnen.
    • Verplanten in mei/juni naar de tuin.
    • Knijp de eerste bloemknoppen uit voor vollere planten.
    • Plantafstand: 20/30 cm. Plantdichtheid: 8-10 per m².

  • Onderhoud:

    • Verwijder verwelkte bloemen tijdens de zomer, vooral bij dubbelbloemige variëteiten.
    • Bij enkelvoudige variëteiten is dit minder noodzakelijk.
    • Geef water bij droog weer om te voorkomen dat de planten gaan hangen.
    • Na de eerste vorst de planten verwijderen.

  • Ziekten:

    • Afrikaantjes zijn over het algemeen sterk en bestand tegen ziekten.

 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
perkplanten en zomerbloeiers

Cosmea / Cosmos (eenjarig)

Langbloeiende insectenplant: Cosmea is een super mooie eenjarige plant en makkelijk om te zaaien. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox