Ganzania / Middaggoud

02 Jun 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Ganzania / Middaggoud


Gazania is een geslacht van bloeiende planten in de familie Asteraceae, afkomstig uit Zuid-Afrika waar ongeveer twintig verschillende soorten voorkomen. Ze produceren grote, madeliefachtige samengestelde bloemhoofdjes in schitterende tinten geel en oranje, gedurende een lange periode in de zomer. Ze worden vaak geplant als droogtetolerante bodembedekker.

Eigenlijk zijn gazania’s meerjarige planten, maar in ons klimaat zijn ze niet winterhard. Ze worden daarom gewoonlijk als eenjarige planten gekweekt, maar kunnen heel goed op een vorstvrije plaats in huis overwinteren. Er zijn talrijke rassen van veelal onbekende afstamming verkrijgbaar, met bloemen in allerlei kleuren. Vaak worden zaadmengsels in gemengde kleuren onder fantasienamen aangeboden.

Plantvoorschriften Gazania
Koop zaad of compacte jonge planten met ten minste één open bloem per plant, zodat u de kleur kunt herkennen
Volle zon. Om gezond te blijven en uitbundig te kunnen bloeien, hebben gazania’s een standplaats nodig in de volle zon. Humusrijke, zandige grond. Deze moet in ieder geval waterdoorlatend en zeer voedselrijk zijn.
Zaai gazania’s in maart binnenshuis. Houd de aarde gelijkmatig vochtig. Vanaf eind april kunt u de zaailingen in potten verspenen en onder plat glas laten afharden. Na de laatste vorst in mei mogen gazania’s buiten worden geplant

Onderhoud
Verwijder regelmatig de stengels met uitgebloeide bloemen. Dit bevordert de ontwikkeling van nieuwe knoppen. Geef om de vier weken vloeibare mest. Matig water geven. Voor de overwintering van gazania’s in het najaar alle afgestorven bladeren verwijderen en de planten op een lichte, vorstvrije plaats binnenshuis zetten.

Ziekten
Wortelrot en grauwe schimmel kunnen de planten aantasten, vooral als de wortels van de planten na een lange periode van regen in doornatte grond staan. Verwijder sterk aangetaste planten. Verbeter de grond in het volgende jaar met compost en zand


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
perkplanten en zomerbloeiers

Cosmea / Cosmos (eenjarig)

Langbloeiende insectenplant: Cosmea is een super mooie eenjarige plant en makkelijk om te zaaien. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox