Eenjarige ridderspoor, ofwel valse en wilde ridderspoor behoorden vroeger tot het geslacht Delphinium maar tegenwoordig tot het geslacht Consolida. Typerend is het lichtgroen fijn geveerd blad. En daarboven bloeien dan van juli tot in september (afhankelijk van tijdstip van zaaien) de grote aren die vol zitten met met kleine bloemen, tot een hoogte van 100-150 centimeter, afhankelijk van het ras en de omstandigheden als grondsoort, voeding, zon, vocht en temperatuur.
Consolida ajacis, de valse ridderspoor, groeit onvertakt en heeft witte, roze, karmijnrode, lichtblauwe en violette bloemen. Planten en zaad worden meestal als mengsels aangeboden. Zo zijn er de hyacintbloemige mengsels. Deze bestaan uit tot 50 cm hoge planten met gevulde bloemen, of uit zeer hoge planten van meer dan 1 m. Zeer vroeg bloeien de 80 cm hoge planten van het Early Bird mengsel.
Consolida regalis wordt wilde ridderspoor genoemd en komt als akker onkruid in Nederland en België sporadisch in het wild voor. Voor de tuin zijn de Exquisit en Regal mengsels verkrijgbaar. De planten groeien vol en rijk vertakt en bloeien op 80-110 cm hoge stengels.
Plantvoorschriften algemeen
Deze ridderspoor soorten zijn hele geschikte planten voor borders van zomerbloemen, maar ze passen even goed in een border met gemengde vaste planten. Het mooist komen ze uit in groepen tussen andere planten.
Koop in het voor- of najaar zaad. U kunt in het voorjaar ook stevige, gezonde jonge planten kopen. Deze mogen echter nog niet bloeien. Koop nooit langgerekte planten met erg in elkaar verstrengelde wortels. Deze wortelen slecht.
Vanaf eind maart kunt u eenjarige ridderspoor direct in de volle grond zaaien. U kunt de planten ook voorkweken in potjes van geperste turf.
Voor een zeer vroege bloei in het najaar zaaien.
Op de verpakkingen van zaden zie je heel vaak staan dat binnen zaaien in april prima gaat, maar telkens als ik dat probeerde leverde dat maar weinig of soms zelfs helemaal geen zaailingen op. Ondertussen is mijn ervaring dat Consolida’s wel wat kou willen bij het kiemen. Zelf heb ik de beste ervaringen met het zaaien eind februari/begin maart in de koude kas: daar is het soms flink warm (wanneer de zon schijnt), en dan weer koud (in de nacht, al dan niet met wat lichte vorst) – die verschillen in temperaturen lijken de zaden het best te doen kiemen (dus niet alleen warm of alleen koud maar juiste de hevige schommelingen tussen behoorlijk koud en behoorlijk warm). Je mag de zaailingen uitplanten wanneer ze groot genoeg zijn, vanaf half tot eind maart, wat vorst deert ze niet.
Onderhoud
Zon. In de volle zon bloeien de planten het rijkst. Daarnaast hebben ze een beschutte plaats nodig. Vruchtbare, diepe grond. De planten geven de voorkeur aan licht alkalische grond. Voeg wat kalk toe aan zure grond.
Hoge planten op tijd met stokken of speciale houders ondersteunen, zodat ze bij wind en regen niet omvallen of knakken.
Bij droogte rijkelijk water geven.
Verwijder de stengels van uitgebloeide bloemen boven het bovenste blad om de bloeitijd te verlengen.
Ziekten
Een aantasting door bepaalde bacteriën kan ertoe leiden dat er op de bladeren en stengels ronde, teerachtige vlekken verschijnen. Deze ziekte kan niet worden bestreden. Verwijder en vernietig de aangetaste planten zo snel mogelijk. In geen geval composteren!
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in