Clarkia / Amandelroosje (eenjarig)

02 Jun 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door tuin.fr.gr



Clarkia is een geslacht van ongeveer 40 soorten uit de teunisbloemfamilie.

Het zijn snelgroeiende éénjarigen met enkelvoudige of dubbele bloemen in roze, paarsroze, roodpaars of lavendelblauw.

Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September, Oktober.
Geef clarkia’s een zonnige standplaats. In een border, tegen een hek of schutting of op een stapelmuurtje komen clarkia’s mooi uit. U kunt er ook open plekken tussen vaste planten mee opvullen. Ook in kuipen en schalen gedijen clarkia’s goed. Kies dan voor de langbloeiende, groot bloemige Clarkia amoena. Een apart bed in de moestuin is de juiste plaats voor de hoge rassen die u als snijbloemen wilt gebruiken


 
Van de zes bekende clarkia soorten zijn er vooral drie interessant voor de tuin.

Clarkia amoena is bij tuinliefhebbers en in de vakhandel ook bekend onder haar vroegere naam Godetia grandiflora. De soort en de rassen worden 20-70 cm hoog en groeien compact en mooi vertakt. Opvallend zijn de schotelvormige bloemen, die in witte, roze, rode, zalmen lavendel kleurige tinten schitteren. Er zijn afzonderlijke rassen verkrijgbaar, zoals de oranje ‘Glorious Kelvedon’ en de zalmkleurige ‘Sybil Sherwood’. Vaker echter worden zaad mengsels aangeboden, bijvoorbeeld de ‘Grace’ serie met 50-70 cm hoge planten in zes verschillende kleuren. Ook bekend zijn de halfgevulde bloemen van de ‘Azalea’ serie (40 cm) en de ‘Princess’ serie (30 cm), beide met bloemen in diverse roze tinten.

Clarkia pulchella, ook wel schone clarkia genoemd, wordt 30-40 cm hoog en groeit breed vertakt. De violetroze bloemen verschijnen in de oksels van de blauwgroene, smalle, lancetvormige bladeren.

Clarkia unguiculata (vroeger Clarkia elegans) draagt de Nederlandse naam amandelroosje. De planten worden 40-60 cm hoog en bloeien crèmewit, roze of rood. De bloemen zitten in de oksels van brede, lancetvormige bladeren die over de rode stengels zijn verdeeld. Ze bloeien van onderen naar boven. Behalve van de soort is in de handel het zaad van afzonderlijke rassen verkrijgbaar, maar ook van mengsels. De planten leveren uitstekende snijbloemen op.

Plantvoorschriften algemeen
Koop ieder jaar vers clarkia zaad. Houd rekening met de uiteenlopende hoogte van de verschillende soorten en mengsels.
Vanaf april kunt u clarkia’s direct op de daarvoor bestemde plaats zaaien, maar de planten bloeien vroeger als u ze binnenshuis voorkweekt.
Vanaf april (kiem na 3 weken uiterlijk) of september-oktober (kiem voorjaar erop) ter plekke zaaien. Na het kiemen de planten op 20-25 cm onderlinge afstand uitdunnen.
Voorgekweekte planten vanaf half mei in de volle grond zetten. Toppen als ze 7-10 cm hoog zijn.

Standplaats:
Clarkia’s hebben volle zon nodig om hun zijdeachtige bloemen uitbundig te kunnen ontplooien. Lichte, doorlatende grond, die niet al te veel voedsel mag bevatten. Zware grond moet u diep losmaken en met zand verbeteren.

Onderhoud
Om de vier weken met een zwakke dosering vloeibare mest bijmesten. Uitgebloeide bloemen verwijderen. Bij droogte gieten.
Na de bloei alle planten boven de grond afsnijden. Een gezond gewas kunt u op de composthoop deponeren. Als u zaad wilt winnen, moet u enkele planten laten staan. Deze zaaien zich later zelf weer uit.

Ziekten
Bladvlekkenziekte, die door schimmels wordt veroorzaakt, kan de clarkia aantasten. Symptomen zijn grijze, meestal donker omrande vlekken op de bladeren en stengels. In ernstige gevallen sterven de bladeren en scheuten af. Behandel de planten met een fungicide en herhaal de behandeling enkele keren


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
perkplanten en zomerbloeiers

Cosmea / Cosmos (eenjarig)

Langbloeiende insectenplant: Cosmea is een super mooie eenjarige plant en makkelijk om te zaaien. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox