Hoe stek je de aardbeiplant goed

13 Jul 2022 in Moestuinieren

Door TuindingenWie houdt er niet van aardbeien? Dit populaire zachtfruit heeft de bijnaam zomerkoninkje.

Een aardbei is geen vrucht 

Wat wel? Een schijnvrucht. De pitjes, die een aardbei aan de buitenkant draagt, zijn eigenlijk de vruchten. De aardbei zelf is een opgezwollen bloembodem. Hoewel er meerdere schijnvruchten zijn, is de aardbei de enige die haar zaadjes aan de buitenkant draagt, op de gemiddelde aardbei zijn dit er vaak wel 200!

aarbeien planten zaadjes uit zaad kweken en stekken tips

Oorsprong aardbeien

Men is niet zeker over de oorsprong van de aardbeiplant. Sommige mensen beweren dat het een van oudsher inheemse bosplant is die geleidelijk de moestuinen veroverde. Anderen denken dat de plant geïntroduceerd is door ontdekkingsreizigers die hem meebrachten vanuit het verre Zuid-Amerika.

Is het je weleens opgevallen dat de eerste hap van een aardbei het lekkerst is? Het zit niet tussen je oren! Wanneer een aardbei aan de plant hangt zakken de suikers door de zwaartekracht naar beneden. En dat maakt het puntje ook het lekkerst. Wel zit de Aardbei bomvol vitamine C.

Er zijn tegenwoordig vroege, middelvroege en late aardbeienplanten verkrijgbaar. Vanaf half mei tot ver in oktober kun je genieten van de vruchten van de vele verschillende aardbeirassen.

Wil je aardbeien kweken in je eigen tuin dan begint dit met een sterke productieve plant.

Als je gezonde en sterke stekken wilt kweken dan moet je er dus voor zorgen dat de plant maar 1 taak heeft dat jaar, stekken maken.

In bijgevoegde video geven we tips hoe je gezonde stekken maakt. Klik op de afbeelding om de video te bekijken

Aardbeien-stekken-uitleg-video-youtube


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox