Tuinboon?
Terwijl ik de titel intoets, denk ineens waarom heten ze eigenlijk tuinboon? Worden andere bonen dan niet in de tuin gekweekt? Snijboon alla dat is een boon die je moet, wil snijden als je hem gaat koken, eten, dat snap ik. Maar wat is dan sperzie? Website Onzetaal.nl geeft dan als verklaring: Sperzie- is een oude nevenvorm van asperge. De bonen werden vroeger ook wel aspergieboontjes genoemd. Deze naam hebben ze mogelijk gekregen omdat sperziebonen net als asperges werden gegeten met gesmolten boter en nootmuskaat. Zou sperzie dan een verbastering zijn van aspergie?
Duivenboon denk ik te snappen, want dat is ook voer voor duiven, Veldboon zal welwaarschijnlijk komen van bonen die in of op het veld staan. Spekboon omdat die dik, vlezig en stevig is. Bruine, zwarte, kieviet, witte boon, kidney of rode nierboon vanwege hun kleur en/of vorm. De Lima (als hoofdstad van Peru) bonen omdat deze oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen. Oogbonen lijken op ogen. En dan heb je ook nog de Soja-, Aduki en Cannellinibonen, de Harico verts (vertaald groene boon) en Pronkers. Wie weet zijn er nog meer varianten, vast wel.
Hoe de winter overleven
Maar goed weer terug naar de tuinboon. Tot enige jaren geleden heb ik ze ook regelmatig voor de winter (weeuwenteelt) gezet in de koude grond, maar dan viel het uiteindelijke resultaat vaak tegen omdat de jonge scheuten regelmatig ten prooi vielen aan gevogelte, muizen en/of andere dieren die het in de winter best wel moeilijk hebben, maar ik werd er persoonlijk niet echt vrolijk van. Dus daarom al een paar jaar niet meer gedaan.
Wat wil nu het geval, bij het uitzoeken begin november 2022 van mijn nog aanwezige zaden, kwam ik een half gevulde doos tuinbonen tegen. Laat het die dag, volgens de maanzaadkalender van Maria Thun ook nog een vrucht-dag zijn. Dus dacht ik toch weer eens voorpoten, voorkweken. maar dan wel ff anders. Gekozen voor de schuuraanpak. In 3 opkweekbakjes met onderin wat oud stro gemengd met gebruikte tuingrond en scherp zand, voor de vochtopname/afdracht. Daarop wat goede bladaarde, en daarover weer wat pootaarde (50/50 bladaarde en scherp zand gemengd).
Kiembed
Zo denk ik het ideale kiem bed te hebben voor mijn tuinboonzaden. Hier de tuinbonen ingedrukt wat nat gemaakt, deksel erop (tegen de muizen) en in de schuur geplaats zodat ze gaan kiemen en dan straks in het vroege voorjaar als alles meewerkt uitpoten als jonge plantjes en hopelijk een mooie voorsprong zodat we ze vroeg kunnen oogsten.
Ik ben namelijk een grot liefhebber van de tuinboon en met nu alvast 84 zaden, dus hopelijk 84 plantjes hoop ik al vroeg te mogen genieten van mijn tuinbonen.
En oh ja peultjes, kapucijners, doperwten en nog wat andere bonen in de volksmond (vaak peulvruchten). Edoch lang niet altijd worden ze geoogst voor als peulvrucht Jonge kapucijners zijn namelijk heerlijk vind ik. Ze horen weliswaar officieel niet tot de bonen, maar wat mij betreft zijn ze zeker de moeite waard om te kweken.
En toen.
Het kiemen en de eerste groei was daadwerkelijk een groot succes. Alle 84 zaden kwamen op maar na 5-6 weken moest het deksel eraf en weer 2 weken later waren de tuinbonen zo groot dat ze begonnen te slingeren. Goed raad was duur want in de koude grond was misschien nog wat erg vroeg, dus overgepoot in 9*9 potjes en naar buiten op een tafel maar ook daar groeiden ze iets langzamer maar wel stug door. Derhalve eind februari toch maar buiten gezet tegelijk met de poot van de 2e zet van tuinbonen.
Resultaat.
Beide leverden mooi en veel bonen op, de winter exemplaren een paar weken eerder dan de voorjaars gezette. mocht dus inderdaad wat eerder genieten van eerste verse tuinbonen op mijn bord in 2023. Of het de moeite waard is ja en nee naast eerde kunnen oogsten zou het minder luis opleveren op de plant.
Dus het is aan jou wat je doet. Weeuwen-, winterteelt en wat meer "werk", eerder oogsten of alles in een keer zetten in het hele vroege voorjaar en een paar weken later en wat in de vriezer voor het vroege voorjaar
Wist je dat?
Je ook de toppen van de tuinboon gesnoeid kan eten. Even wokken voor 2 minuten en de smaak zou on de buurt van de tuinboonsmaak komen.
Wil je ons volgen kijk dan op mijn FB pagina: Lekker van eigen land | Facebook
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in