Paprika zaaien en pepers kweken in januari




Paprika zaaien en pepers kweken in januari

Pepers zaaien en Paprika zaaien dat doe je heel vroeg omdat ze heel langzaam groeien. Als je beschikt over een kas dan kun je starten in januari maar anders kun je rustig nog even geduld hebben tot half februari. Als je nu start hebben de planten tijd genoeg om uit te groeien en steel jij de show met je eigen gekweekte peper planten en paprika planten.

Het zaaien start natuurlijk met het uitzoeken van de soorten maar ik neem aan dat je deze al in huis hebt. Als je nu de zaden moet bestellen dan wacht je vaak heel lang op je bestelling want het begint natuurlijk bij iedereen te kriebelen en van mijn werk bij een zaadhandel weet ik dat januari/februari een hele drukke periode is. Zelf bestel ik de zaden dan ook voor januari. 

Als je de soorten hebt uitgezocht dan is het belangrijk dat je de potgrond binnen even laat opwarmen. Ik bewaar mijn potgrond in een afgesloten zak in de garage en rond deze tijd is de potgrond te koud om meteen in te zaaien. Na een nachtje is de potgrond opkamertemperatuur en dat is perfect voor het zaaien van pepers en paprikas. Vaak krijg ik de vraag of ik dan potgrond of zaai en stekgrond gebruik maar eigenlijk gebruik ik altijd potgrond. Zaai en stek grond zit geen voeding in en dat is voor sommige soorten inderdaad nodig maar voor alles wat er in de moestuin komt kun je gewoon potgrond nemen. Als ik bijvoorbeeld cactus zou zaaien dan zou ik wel kiezen voor zaai en stek grond maar ik kan zo snel niets bedenken wat je in nederland in de tuin zet en perse in de zaai en stekgrond opgekweekt moet worden.

Het zaaien

Voor het zaaien heb je altijd een paar vaste regels die voor bijna elke soort gelden. Lauw water en het zaadje zo diep als dat het zaadje dik is. Elk zaadjes heeft alle energie al in zich om een plantje te vormen en zodra hij blaadjes heeft dan komt er pas weer nieuwe energie vrij om te groeien. Daarom is het heel belangrijk dat het zaadje niet te diep komt. Ook als het zaadje dan iets minder kracht heeft om te ontkiemen zal hij nog genoeg energie hebben om zijn eerste blaadjes te zetten en zo een plantje te worden. In de video gebruik ik ook zaden met de houdsbaarheid datum tot 2017 ( op het moment in het 2021 ) dus 4 jaar over de datum. doordat ik ze niet te diep zaai staan er nu na een week weer veel teveel plantjes en heb ik meer dan genoeg, voo rmezelf en om straks weg te geven.

Als je gezaaid hebt en de zaadjes zitten onder de aarde dan is het natuurlijk tijd voor water. Zorg er voor dat het water wat je geeft handwarm is. Dat is heel belangrijk en zeker voor de jonge wortels die bij te koud water meteen kapot gaan. Zorg er ook voor dat je voorzichtig water geeft want zaadjes en ontkiemende zaadjes zijn heel teer.

De hoeveelheid dat hangt een beetje af van de plek. ALs ze te nat zijn komt er snel schimmel op en dat is zeker niet de bedoelling en als dat gebeurd stop dan meteen even met water geven. De grond moet vochtig zijn maar zeker niet te nat. Een handige manier is een ziplock zak om het bakje te doen. het teveel aan water condenseert aan het zakje en glijd naar onder en komt niet in het bakje terecht en kun je er uit halen, zo heb je precies d ejuiste hoeveelheid water in je zaaibakjes.

Ik zet mijn zaaibakjes voor het raam op een kamertje waar ik de verwarmig helemaal open heb en waar het dus lekekr warm is, zo`n 22 graden. Nu na een week zie ik de eerste zaadjes al ontkiemen en over nog een week zullen de plantjes er staan. Het is dan heel belangrijk om ze zo droog mogelijk te houden en zoveel mogelijk in het daglicht. Dit is zodat ze niet zo snel groeien en klein blijven want anders krijg je van die enorme lange planten die snel breken. Een langzame groei geeft goede stevige gezonde planten.

Heb je nog vragen over het zaaien? stel ze dan hier onder!!

Of stuur me een berichtje via:

Instagram:  Moestuinieren met Ronald

Facebook:  Moestuinieren met Ronald

En natuurlijk kun jij je gratis en zonder verplichtingen abonneren op mijn YouTube kanaal zodat je elke week een nieuwe moestuin video kunt zien.

Abonneer gratis op mijn YouTube kanaal

 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Heb je dan niet veel te veel
Moestuinen

Heb je dan niet veel te veel

Hoeveel van wat zet, zaai je. in je moestuin om jaarlijks goed te zijn voorzien van eigen groente en fruit


Afbeelding bij De solo-, bolknoflook
Moestuinen

De solo-, bolknoflook

Deze knoflooksoort heeft onder een wit met paars gestreept velletje een verrassing, lijkt wel of die geen teentjes heeft. Hierdoor is solo knoflook makkelijker in het gebruik omdat die eenvoudiger te pellen is.


Afbeelding bij Wat kan, mag je in maart al zaaien.
Moestuinen

Wat kan, mag je in maart al zaaien.

Wat kan je al wel doen in je moestuin in Maart


Afbeelding bij Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter
Moestuinen

Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter

Tuinboon, Weduwenteelten en dan vroeg oogsten of voorjaar zetten


Afbeelding bij De moestuin in Februari
Moestuinen

De moestuin in Februari

Februari de is sprokkelmaand. De gemiddelde temperatuur in NL is tegenwoordig 4,2 graden. Overdag 7,4 graden en in de nacht is de kans op nachtvorst nog groot. Dus buiten kan er nog niet veel gezaaid worden in de moestuin, maar voorkweken kan al wel zei het mondjesmaat.


Afbeelding bij Echt inheemse groentes, fruit en noten.
Moestuinen

Echt inheemse groentes, fruit en noten.

De Nederlandse dis door de eeuwen heen, een vogelvlucht


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox