Petunia's aangeplant als perkplant of als rijk bloeiende kuip- of potplant


Door Tuindingen




Petunia is de botanische naam van een geslacht van planten in de Nachtschadefamilie.

Veel van de in tuinen voorkomende petuniasoorten zijn hybriden. Het geslacht is nauw verwant aan Nicotiana, de naam zou zelfs van het Braziliaanse woord petun (=tabak) zijn afgeleid. Er is ook een meerjarige plant gekweekt als eenjarige. 

Petunia-perkplant-zaaien-surfinia-potplanten
Petunia's worden in twee groepen ingedeeld:
de Grandiflora-variëteiten met grote bloemen en de Multiflora-variëteiten die bossiger zijn en meer kleine bloemetjes produceren.
Petunia's worden in ons land vooral aangeplant als perkplant of als rijk bloeiende kuip- of potplant voor op het terras of balkon. Sinds een tiental jaar is er nu ook de hangpetunia of de Surfinia die veel gebruikt wordt in bloembakken die op de vensterbanken staan. Deze surfinia's hangen veel dieper af dan de petunia's.

Petunia-surfinia-perplanten-potplanten-in-pot

Petunias houden van een zonnig warm plekje. Meestal toegepast in potten en balkonbakken. Gebruik in potten en bakken altijd goede bemeste grond. Toevoegen van langdurig werkende mestkorrels en vochtophoudende korrels werkt goed.
Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. Rond eind april begin mei kan je de bloeiende plantjes in potjes kopen die je dan onmiddellijk kan planten. Plantafstand: 20cm. 
Snij alle bloemen en knoppen weg voor u ze plant. De plantjes kunnen dan beter wortelen.

Zaaien van petunia's 
Petuniazaad is zo fijn als stof. Meng het met wat zand om het zaaien gemakkelijker te maken. Zaai in in maart in een zaaibakje gevuld met zaaigrond . Dek het zaad niet af maar druk de aarde licht aan. Besproei met een nevelsproeier. Zet de zaaibak op een warme (18/20°c) en lichte plaats. Hou de grond vochtig tot de eerste blaadjes 7 dagen later verschijnen. 
Verspenen : doe je als de plantjes 2/3 blaadjes hebben. Haal ze uit de zaaibak en plant ze in potjes met gewone potgrond. Zet deze ook weer op een warme zonnige plaats. Laat ze wennen aan de buitenlucht door ze op de warmste uren van de dag buiten te zetten. 
Dit noemen we afharden. 

Petunia’s-potplanten-bloemen-zomer-bloembak-planten

Onderhoud en snoeien van petunia's 
Als je petunia’s pas geplant hebt, geef je best regelmatig water tot ze zijn aangeslagen. Ook daarna houden petunia’s van een geregelde douche. Op warme zomerdagen hebben ze zelfs dagelijks water nodig. Te veel water is echter nooit goed, want dan rotten de wortels en riskeer je schimmelvorming. Het potmengsel mag wel niet uitdrogen tussen de gietbeurten in. Vooral in potten moet je ervoor zorgen dat de grond altijd vochtig is, deze kunnen in deze zon heel wat vocht opslorpen
De meeste petunias hebben regelmatig voeding nodig. Als de bladeren paars of geel worden is het zover. Geef ze 4-6 weken na het planten vloeibare plantenvoeding in het gietwater. In bakken met langwerkende mestpillen iets later.
Pas toch op voor te veel vloeibare plantenvoeding omdat je soms als resultaat te veel blad en minder bloemen krijgt. 
Verwijder de uitgebloeide bloemen. 
Snoei slordig uitgegroeide planten aan het eind van de zomer flink in , dan gaan ze opnieuw bloeien. Stekken kan in het najaar.
Na de eerste vorst kan je de plantresten verwijderen.


1
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Hans Dekker.  Suriname Avatar

Hans Dekker. Suriname 1 jaar geleden
Zaai dit jaar voor het eerst Petunia,s en Geranium,s in Suriname
Heb sinds kort de eerste Geranium,s in bloei en Petunia,s staan
Op punt te bloeien
Haha echte Hollandse bloembakken grtussen de inheemse planten
Groet Hans Dekker


Roel Avatar

Roel 10 maanden geleden
Beste Hans Dekker,

Wat leuk om te horen dat je dit jaar voor het eerst Petunia's en Geraniums hebt gezaaid in Suriname! Het moet een prachtig gezicht zijn om die Hollandse bloembakken te zien tussen de inheemse planten. Het lijkt me een interessante mix van culturen en flora.


Afbeelding bij Landgoedtuin Nardinclant  - kijkje in de historische tuin
Tuinieren

Landgoedtuin Nardinclant - kijkje in de historische tuin

In deze aflevering gaan we op bezoek bij Nardiclant. Verscholen in een boomrijke wijk in Laren ligt deze unieke plek. Nardinclant is een prachtig aangelegde historische tuin.


Afbeelding bij Kaalslag en mini-paddestoeltjes
Tuinieren

Kaalslag en mini-paddestoeltjes

Kortom een allegaartje van alles wat er zich in een tuin kan afspelen. Het is een mix geworden van vreugde, bewondering, verbazing, ongenoegen en acceptatie.


Door Marie Mul

Afbeelding bij De Kievitsbloem
Tuinieren

De Kievitsbloem

De Kievitsbloem, ook wel bekend als de Zwolse tulp, is een vrij zeldzame plant die voornamelijk groeit in vochtige graslanden. Met zijn paars en soms wit geblokte bloemen is het een prachtige voorjaarsbloem. Ontdek meer over deze bijzondere plant en zijn leefomgeving en leer waarom het zo'n gewaardeerde en waardevolle toevoeging is aan de natuur.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Planten die samenwerken
Tuinieren

Planten die samenwerken

Of je het geloven wilt of niet, maar ook planten vertonen menselijke trekjes. Daar kun je als plant trots op zijn, als je dat predicaat opgespeld krijgt.


Door Marie Mul

Afbeelding bij Heggen en haagplanten levensader voor de biodiversiteit
Tuinieren

Heggen en haagplanten levensader voor de biodiversiteit

Een heg of haag is namelijk meer dan een rijtje struiken naast elkaar.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox