Moestuin in potten: Tips en tricks

01 Nov 2020 in Moestuinen
Afbeelding bij Moestuin in potten: Tips en tricks


Heb jij geen grote tuin, of alleen een terras? Dan moet je slim zijn. Zet bijvoorbeeld een tuintafel of klein kasje neer, met daarop een moestuin in potten, bakken en kistjes. Maar hoe pak je dat aan? En wat kan je het beste doen? Dat lees je in deze blog. 

Een zonnige plek

Voor jouw moestuin in potten is het echt een must om de plantjes op een zonnige plek te zetten. Blad soorten doen het meestal wel goed in de halfschaduw, maar aardbeien of paprika's moet je echt in de zon zetten. Zorg er dus voor dat je een zonnig hoekje reserveert voor jouw moestuin in potten. Of zet je potjes bijvoorbeeld in een kweekkasje!

Voeding voor potten

Doordat jouw planten niet bij de volle grond kunnen, is voeding echt een must. Zo gebruik ik regelmatig de voeding van de Action en die werkt heel goed. Deze geef ik dan ongeveer om de twee weken en je kan erg lang met zo'n fles.

Doorzichtig kweekkasje

Een voordeel van een moestuin in potten is dat je het regelmatig kan verplaatsen. Ik gebruik zelf graag een kweekkasje waar ik mijn potten in zet als het bijvoorbeeld hard aan het stormen is. Zo'n kweekkasje hoeft niet duur te zijn. Ik kocht een kweekkasje bij de Action. 

Gebruik potgrond

Veel beginnende tuinierders gebruiken tuinaarde in plaats van potgrond. Dat moet je zeker niet doen. Tuinaarde is meer voor het verhogen van je tuin, terwijl potgrond veel goede bestandsdelen bevat die jouw plantjes zeker nodig hebben.

Geen terracotta potten

Terracotta potten zijn misschien wel heel leuk en goedkoop, maar wist je dat terracotta potten veel water opnemen? En dat water hebben je planten zeker nodig! Gebruik dus potten van (gerecyceld) plastic en je hoeft een stuk minder water te geven.

Niet veel te planten in één pot

Voorheen stopte ik altijd teveel planten in een pot, maar dat is helemaal niet nodig. Wist je dat je veel meer oogst krijgt dan dat je bijvoorbeeld twee tomatenplanten in één pot zou stoppen. Less is more ;).

Kies geschikte gewassen

Helaas zijn niet alle gewassen geschikt voor een pot. Zo ga je echt geen mega pompoenen uit een pot kunnen kweken en een courgette plant in een pot met een diameter van 20 cm is ook een no-go. Kies dus gewassen die geschikt zijn voor potten. Wat dacht je bijvoorbeeld van heerlijke kropsla of een paprika plant? Of er zijn een hoop kruiden die makkelijk in een pot kunnen! 

Dat waren mijn tips voor een moestuin in potten. Welke tips ga jij zeker meenemen?

Over de auteur

Celine Klooster moestuiniert al 5 jaar in potten en bakken en geniet elk jaar van een grote oogst aan groenten, kruiden en fruit. Sinds kort ben ik gestart met een eigen website: Moestuin Stekjes. Neem zeker een kijkje! 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Moestuinen

Wat kan, mag je in maart al zaaien.

Wat kan je al wel doen in je moestuin in Maart


Moestuinen

Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter

Tuinboon, Weduwenteelten en dan vroeg oogsten of voorjaar zetten


Moestuinen

De moestuin in Februari

Februari de is sprokkelmaand. De gemiddelde temperatuur in NL is tegenwoordig 4,2 graden. Overdag 7,4 graden en in de nacht is de kans op nachtvorst nog groot. Dus buiten kan er nog niet veel gezaaid worden in de moestuin, maar voorkweken kan al wel zei het mondjesmaat.


Moestuinen

Echt inheemse groentes, fruit en noten.

De Nederlandse dis door de eeuwen heen, een vogelvlucht


Moestuinen

Patisson een nichtje van .........

Een bijzondere variant van de courgette/pompoen ook wel de Turkse Pompoen genoemd


Moestuinen

Een moestuin beginnen in maart

Maart is een perfecte maand om je moestuin te gaan beginnen! Start nu en geniet nog dit jaar van je eigen oogst.


Door Feggies

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox