Je bodem, je basis




Is dat nou echt zo?

Het klinkt misschien een beetje banaal, maar zoals jij voor je grond, je voedingsbodem zorgt, zorgt je grond voor je gewassen. En je oogst van die gewassen zorgt dan weer voor jou. Oftewel: wat je erin stopt, krijg je terug.

Optimaal?

Een “rijke” bodemstructuur met veel voeding en humus levert ons goede, gezonde groente en fruit met relatief veel voedingsstoffen en volgens mij veel meer smaak. Dat geeft misschien niet de allerhoogste opbrengst – waarschijnlijk wat minder kilo’s in vergelijking met alleen het voeden van de plant – maar wij vinden kwaliteit en smaak van de oogst belangrijker dan de geproduceerde hoeveelheid. Voor ons is het eigenlijk “gewoon” om zuinig te zijn op onze teelbodem en deze te verzorgen en te verbeteren.

Is dat nou waar?

Het is niet wetenschappelijk aangetoond of gemeten, maar voor mij zijn observeren, kijken hoe het gaat in een natuurlijke omgeving, het proeven en mijn gevoel daarbij belangrijker dan het juist en correct meten en kunnen verklaren.

Hoe dan?

In mijn moestuin, fruittuin, koude kas en boomgaard bereik ik dit door elk najaar 2-4 cm compost of oude mest op de bodem aan te brengen, ook rond de fruitbomen, met daarop 2-3 cm houtsnippers of ander organisch materiaal. Om het jaar strooi ik in het voorjaar lavameel of kalk, afhankelijk van het jaar. Daarbij woel of spit ik niet en onderwerk ik niets. Ik laat de bodemorganismen het werk voor ons doen. En nee, ik ben niet persé een luie moestuinder, maar als het niet hoeft en in mijn beleving beter werkt, zit ik nog steeds niet om “werk” verlegen.

Resultaat.

Het werkt hier echt super. Zelfs de hovenier die onze fruitbomen in 2018 heeft geleverd en geplant, is verbaasd over hoe goed het gaat en hoeveel we al hebben geoogst. Neem bijvoorbeeld onze walnotenboom, die na 3 jaar al aardig wat noten gaf. De twee goudrenetten geven emmers vol appels, en ook de stoofperen (drie varianten) hebben dit jaar een overvloed aan vruchten opgeleverd. En lekker dat het is! Jammie jammie.

Tevreden.

Dit is hoe wij het doen op ons Drents Paradijsje. Maar het staat je vrij er anders over te denken, even goede vrienden.

Bron.

Deze werkwijze is gebaseerd op permacultuur, niet spitten en natuurlijk grondbeheer zoals de natuur, het bos, dat al jaren, eeuwen doet. Ik heb er veel over gelezen, documentaires bekeken, en heb nu zelf zes jaar ervaring ermee.

Verdienmodel?

Het modewoord van deze tijd. Zo geteeld op die bodem oogsten we jaarlijks onze eigen groentes en fruit. Daar maken we onze gerechten van, drogen we het, vriezen we het in en maken we jam, etc. Is dat de moeite waard, kun je je afvragen? Is al die tijd en inspanning die we erin stoppen dat dan ook waard?

Wij vinden van wel. Naast de betere smaak, gezonder en super vers, hebben we zeker weten onbespoten, ecologische producten van dichtbij op tafel. En het scheelt ons ook nog eens in de uitgaven voor die producten. Dat merken we steeds meer bij onze dagelijkse of wekelijkse boodschappen.

In de portemonnee houden.

Ons ‘niet-uitgavenmodel’ is er vele malen beter van geworden. Dit jaar hadden we bijvoorbeeld zeker 3-5 emmers van 10 liter goudrenetten van één boom, zeker 25 kilo, misschien nog wel meer. Als je die hoeveelheid biologisch zou kopen in de winkel, betaal je al snel €3,50 per kilo, exclusief verzendkosten. Dat is alleen voor de appels al €87,50 bespaard. Op Marktplaats zijn ze misschien goedkoper, maar de dichtstbijzijnde optie was op 119 kilometer enkele reis. Onze eigen goudrenetboom kostte ons zes jaar geleden €30,00. Als we die dan in 15 jaar afschrijven, is dat €2,00 per jaar. Tel uit je besparing.

Maak je er zelf appelcompote van (zonder toegevoegde suikers), dan bespaar je nog meer. Ik heb ze in een biowinkel gezien voor €5,70 per kilo. En als ik het vergelijk met een appeltaart uit de winkel, mits die al met biologische appels gemaakt is, wordt het verschil nog groter. En zo kan ik wel blijven rekenen, maar dat wordt meestal niet op prijs gesteld.

Ingeslagen weg.

Wij gaan dus gewoon door met deze manier van het verrijken van onze bodem. We genieten van alles wat we mogen oogsten en eten van ons land.

Alle essentiële informatie is behouden gebleven, en de zinnen zijn iets vloeiender gemaakt voor een prettige leeservaring.

Eerdere Blogs van Lekker van Eigen Land

Wil je meer van Lekker van Eigen Land lezen op Facebook klik dan hier


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Heb je dan niet veel te veel
Moestuinen

Heb je dan niet veel te veel

Hoeveel van wat zet, zaai je. in je moestuin om jaarlijks goed te zijn voorzien van eigen groente en fruit


Afbeelding bij De solo-, bolknoflook
Moestuinen

De solo-, bolknoflook

Deze knoflooksoort heeft onder een wit met paars gestreept velletje een verrassing, lijkt wel of die geen teentjes heeft. Hierdoor is solo knoflook makkelijker in het gebruik omdat die eenvoudiger te pellen is.


Afbeelding bij Wat kan, mag je in maart al zaaien.
Moestuinen

Wat kan, mag je in maart al zaaien.

Wat kan je al wel doen in je moestuin in Maart


Afbeelding bij Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter
Moestuinen

Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter

Tuinboon, Weduwenteelten en dan vroeg oogsten of voorjaar zetten


Afbeelding bij De moestuin in Februari
Moestuinen

De moestuin in Februari

Februari de is sprokkelmaand. De gemiddelde temperatuur in NL is tegenwoordig 4,2 graden. Overdag 7,4 graden en in de nacht is de kans op nachtvorst nog groot. Dus buiten kan er nog niet veel gezaaid worden in de moestuin, maar voorkweken kan al wel zei het mondjesmaat.


Afbeelding bij Echt inheemse groentes, fruit en noten.
Moestuinen

Echt inheemse groentes, fruit en noten.

De Nederlandse dis door de eeuwen heen, een vogelvlucht


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox