Zuiverwitte geurende parfumbloemetjes
Dit bloemetje staat symbool voor absolute zuiverheid, prilheid, oprechtheid en discretie. Maar het belangrijkste: ze staat symbool voor geluk.
De namen meibloem, meiklokje, zegeltjes en lelietje van (der) dalen zijn het meest in gebruik, verder dallelie (Oostelijk Drente), boslelie en kriewelbloem (Saliand), dalkruid (Twente), meilelie (Twente, Zuid-Holland), convalielelie (Zuid-Holland) en klokskes (Zuid-Limburg).
- Convall aria = van het Latijnse convallis: dal en van het Griekse leiron: lelie, dus lelie van de dalen.
- maj alis = in Mei bloeiend.
De bloeitijd van het lelietje-van-dalen, of meiklokje is in mei tot juni. Uit de plant groeit dan een driekantige, onbehaarde steel, waaraan een naar één kant groeiende tros van zes tot twaalf witte, klokvormige, hangende bloemen komt. De bloemen worden tot 8 mm lang. In de herfst ontstaan dan de rode bessen, die ieder twee blauwe zaden bevatten. Lelietjes-van-dalen zijn altijd wit, maar er is een uitzondering, een cultivar met lichtroze bloemen; Convallaria majalis 'Rosea'.
Lelie van dalen in de tuin
Deze zogenaamde bosplant is zeer geschikt voor tuinen met meerdere (vrijwel) volwassen bomen en heesters . Verlangt een plaats met volle schaduw tussen of bij bomen of struiken en een humusrijke bodem. Deze plant verdraagt warmte en een tijdelijk droge bodem. Ze kan dus ook aangeplant worden op standplaatsen met iets meer licht.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in