lelietje-van-dalen of meiklokje (Convallaria majalis)

23 May 2021 in Bloembollen

Door Tuindingen

Afbeelding bij lelietje-van-dalen of meiklokje (Convallaria majalis)


Zuiverwitte geurende parfumbloemetjes

Dit bloemetje staat symbool voor absolute zuiverheid, prilheid, oprechtheid en discretie. Maar het belangrijkste: ze staat symbool voor geluk.

bodembedekkende knolgewassen Convallaria majalis - lelie der dalen - verzorgen planten vermeerderen

De namen meibloem, meiklokje, zegeltjes en lelietje van (der) dalen zijn het meest in gebruik, verder dallelie (Oostelijk Drente), boslelie en kriewelbloem (Saliand), dalkruid (Twente), meilelie (Twente, Zuid-Holland), convalielelie (Zuid-Holland) en klokskes (Zuid-Limburg). 

  • Convall aria = van het Latijnse convallis: dal en van het Griekse leiron: lelie, dus lelie van de dalen.  
  • maj alis = in Mei bloeiend.

Schaduwplanten die bloeien in mei met witte bloemen bodembedekker

De bloeitijd van het lelietje-van-dalen, of meiklokje is in mei tot juni. Uit de plant groeit dan een driekantige, onbehaarde steel, waaraan een naar één kant groeiende tros van zes tot twaalf witte, klokvormige, hangende bloemen komt. De bloemen worden tot 8 mm lang. In de herfst ontstaan dan de rode bessen, die ieder twee blauwe zaden bevatten. Lelietjes-van-dalen zijn altijd wit, maar er is een uitzondering, een cultivar met lichtroze bloemen; Convallaria majalis 'Rosea'.

Lelie van dalen in de tuin

Deze zogenaamde bosplant is zeer geschikt voor tuinen met meerdere (vrijwel) volwassen  bomen en heesters . Verlangt een plaats met volle schaduw tussen of bij bomen of struiken en een humusrijke bodem. Deze plant verdraagt warmte en een tijdelijk droge bodem. Ze kan dus ook aangeplant worden op standplaatsen met iets meer licht.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bloembollen

Villa met landschapstuin van 7000m2 vol met stinzenplanten te kloosterveen Smilde

Voorjaarsfeest tussen de stinzenplanten. Geen wonder dat vroeger op landgoederen onder bomen en struiken allerlei vroegbloeiende bol- en knolgewassen werden aangeplant. Deze bloeien voordat het blad aan de bomen komt en het bos donker wordt.


Door Tuindingen

Bloembollen

Bezoektuin Tuinfleur! Verrassende tuin met een bijzondere collectie van sneeuwklokjes

Deze verrassende diepe tuin beslaat 6000 m2 en omvat 12 tuinkamers waarin duizenden bloembollen, diverse bloeiende vaste planten en een bijzondere collectie van sneeuwklokjes te vinden zijn. Bezoektuin Tuinfleur! Gelegen aan de oever van het Oldambtmeer, 5 km van Winschoten.


Door Tuindingen

Bloembollen

Dahlia Boek

M’n mond viel open van verbazing, de ene leukerd na de andere.


Door Marie Mul

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox