Gratis bloembol pakket voor basisscholen

29 Sep 2019 in Bloembollen

Door Tuindingen

Afbeelding bij Gratis bloembol pakket voor basisscholen


Nederland Zoemt verdeelt 225.000 bloembollen onder scholen

Basisscholen in Nederland kunnen vanaf vrijdag 27 september een gratis bijvriendelijk bio-bollenpakket aanvragen bij Nederland Zoemt.

Op deze manier kunnen kinderen leren dat je ook in de herfst al iets kunt doen voor de bij. De actie is mogelijk gemaakt dankzij de opbrengst van €84.516,42 uit de statiegeldacties die supermarktketen Lidl dit jaar voor Nederland Zoemt organiseerde.

Het gaat niet goed met de Nederlandse wilde bij: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Een van de manieren om de wilde bijen te helpen is het planten van bloembollen. Bloeiende bloemen uit bloembollen bieden in het vroege voorjaar het perfecte eerste voedsel voor de bijen en hommels.

1500 bloeiende schoolpleinen
‘Scholen kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Door met de leerlingen bolletjes te planten komt er op 1500 schoolpleinen voedsel voor de bijen in het vroege voorjaar bij’, aldus Dorien Ackerman, directeur Campagnes van Natuur & Milieu. ‘Daarnaast leren kinderen dat je in het najaar dus ook iets kunt doen om de bij te helpen.’ Natuur & Milieu is heel blij dat de klanten van Lidl deze actie mogelijk hebben gemaakt. Lidl steunt sinds twee jaar de campagne Nederland Zoemt. De supermarkt ziet het grote belang van de bij voor groente, fruit en andere producten.

Gratis bloembollenpakket
Van de opbrengst van het statiegeld dat klanten bij Lidl hebben gedoneerd, stelt Nederland Zoemt scholen vanaf vandaag 1500 bijvriendelijke bloembollenpakketten gratis ter beschikking. Daarin zitten o.a. 150 biologische bloembollen die scholen voor de winter kunnen planten op het schoolplein. Het pakket bevat ook een lesbrief, hommelzoekkaart en plantinstructies, zodat in een les aandacht besteed kan worden aan het onderwerp.

Op www.nederlandzoemt.nl/bollenpakket 

kunnen scholen zich tot 21 oktober 2019 aanmelden, zolang de voorraad strekt.

Nederland Zoemt

Nederland Zoemt is een initiatief van Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie, LandschappenNL en Naturalis, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de nationale postcode loterij met als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. Op 18 en 19 april 2020 gaan we weer door heel Nederland bijen tellen tijdens de Nationale Bijentelling.


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Helena  Avatar

Helena 3 jaar geleden

Erg leuk ik heb hem aangevraagd. Bedankt voor de tip.  Ik zal proberen foto’s te maken als we ze in de grond stoppen. 


Bloembollen

Dahlia Boek

M’n mond viel open van verbazing, de ene leukerd na de andere.


Door Marie Mul

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox