Skimmia is een geslacht van overblijvende, groenblijvende planten uit de wijnruitfamilie, waar ook citrusboompjes deel van uitmaken. Die verwantschap ontdek je in de blaadjes: als die worden gekneusd, komt er een citrusgeur vrij.
Het geslacht telt zeven of acht soorten, die in het algemeen afkomstig zijn uit Oost-Azië. De meeste soorten zijn in de Benelux redelijk winterhard, tot zo'n -10 °C. Voor ons klimaat zijn vooral de Skimmia japonica, Skimmia reevesiana en de hybride Skimmia x confusa voldoende winterhard.
De bessen zijn giftig, maar acute effecten zijn alleen merkbaar bij consumptie van grote hoeveelheden.
De bladeren zijn donkergroen, leerachtig, glimmend en elliptisch.
In april-mei gaan de knoppen open en bloeit de Skimmia met wit-roze-rode bloemen die sterk geuren: bijen zijn er dol op. Na de bloei komen eventueel de rode bessen. De Skimmia is een tweeslachtige plant: dat wil zeggen dat er mannelijke planten en vrouwelijke planten van zijn. Alleen de vrouwelijke planten krijgen bessen, en dat nog uitsluitend als er mannelijke planten in de buurt staan. Een uitzondering hierop vormt de ondersoort Skimmia japonica reevesiana die tweeslachtig is.
Plantvoorschriften / onderhoud algemeen
Skimmia is van nature een plant uit de bossen. Geef Skimmia’s daarom bij voorkeur een plaats in de halfschaduw. Een ochtend- of avondzonnetje kan geen kwaad maar de volle zon dient vermeden te worden, omdat het vaak leidt tot verbrande bladeren. De grond dient absoluut zuur te zijn, maar niet onder de 6.0 pH. Je kunt Rododendron grond gebruiken of turf om zo het plantgat voor te bereiden. Mulch de grond jaarlijks met eikenbladeren of boomschors om de zuurgraad op peil te houden. Verder dient de grond goed gedraineerd te zijn.
Verplanten van een Skimmia is geen probleem mits de kluit groot genoeg is om niet alle wortels te beschadigen. Zorg dat de nieuwe plek weer voldoende zure grond bevat.
Plantdichtheid: 1 - 3 per m²
Snoeien Skimmia
Skimma groeit zeer langzaam, daarom is snoei niet nodig. Wanneer je toch vormsnoei wil toepassen doe je dit best in het voorjaar, na de bloei.
Vermeerderen Skimmia
Skimmia is vrij gemakkelijk te zaaien. Peuter de zaadjes uit de bessen en zaai ze op kamertemperatuur. Het duurt drie tot vier weken eer ze ontkiemen. Het stekken van de Skimmia is vooral een kwestie van geduld. Gebruik stekken van ongeveer tien centimeter, die niet geheel verhout zijn. Augustus, september is de beste tijd. Zelfs met gebruik van een wortelhormoon (stekpoeder) kan het één tot anderhalf jaar duren eer de stekken wortelen. Ook bij marcotteren duurt het zo lang eer ze wortelen.
Ziekten Skimmia
Skimmia is een heel ziekte- en insecten resistente plant en heeft nauwelijks problemen. Als mensen klagen over de Skimmia is het dat de bladeren gele vlekken krijgen. Als de zuurgraad van de grond (pH) te hoog is (met andere woorden te alkaline) dan kan de plant zijn voedingstoffen niet goed meer opnemen en dat leidt tot lelijke, geel gevlekte bladeren