Potentilla / Ganzerik (soort)


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Potentilla / Ganzerik  (soort)


Ganzerik is een plantengeslacht uit de rozenfamilie van kruidachtige planten en heesters. De botanische naam Potentilla is afgeleid van het Latijnse potens, duidend op een sterke medicinale werking. Het geslacht telt ongeveer vijfhonderd soorten.
Ze bloeien van juni tot de vorst met naargelang de cultivar witte, gele, oranje, roze, oranjerode bloempjes.
Plantvoorschriften algemeen
Zon - halfschaduw. Planten in voorjaar.
Liefst kalkhoudende grond arm, tot matig vruchtbaar.
Langdurig natte grond is minder geschikt. Kan tegen droogte.
In volle zon verbleken de bloemen naar oranje/geel.
Vorm een goede aanvulling in de gemengde border. Te gebruiken in groepjes. Ook als rotstuinplant.
Geef nieuwe planten bij droog weer royaal water.
Ze doen het schitterend in combinatie met rozen en lavendel.
Onderhoud
Weinig onderhoud. Na de bloei licht bijknippen, nooit te diep. Ouder hout bij de basis weghalen bijna zeker jaarlijks. Oudere struiken reageren soms gunstig op een snoei, maar soms is vervangen beter.
Oude struikganzerikken die houterig en stakerig worden moet u vervangen.
Struiken verouderen vrij vlug.
Ze vragen niet veel voeding, maar in het voorjaar willen ze wel graag een portie algemene basismest zoals bloed, vis of beendermeel.
Ziekten
Schimmel-spin
 

Soorten uit mijn tuin

Potentilla fruticosa hopleys orange
Heester. H 40 cm br 70cm. Winterhard.
Is een kleine bladverliezende heester met een dichte bossige vorm en smalle grijsgroene blaadjes. Hij bloeit bijzonder rijkelijk van juni tot eind september met geeloranje boterbloemachtige bloemen.
compacte groei. Soms kort levend

180B - Potentilla fruticosa red ace
Heester. Winterhard. H 30/50cm b 1m. Compacte groei.
Is een kleine bladverliezende heester met een dichte bossige vorm en smalle grijsgroene blaadjes. Hij bloeit bijzonder rijkelijk van juni tot eind september met fel geeloranjerode boterbloemachtige bloemen.
Groeit vaak rommelig, en leeft maar kort.

180C - Potentilla nepalensis miss willmot
Heester. H 30 tot 50cm (volw. na 2 tot 5j) Winterhard.
Is een bladverliezende vasteplant met een tapijtvormende, bodembedekkende vorm en vijfvingerige gezaagde, aardbeiachtige donkergroene blaadjes. Hij bloeit bijzonder rijkelijk van juni tot augustus met karmijnrood tot zalmroze boterbloemachtige bloemen met een donkerrood oog.

180D - Potentilla aurea
Bladverliezende vasteplant met een tapijtvormende, bodembedekkende vorm en drielobbige elliptische blaadjes. Hij bloeit bijzonder rijkelijk van mei tot juli met goudgele boterbloemachtige bloemen met een donker geel oog.  Hij is zeer goed winterhard. Lokt bijen en vlinders en is ziektevrij en heeft geen last van ongedierte.
Hoogte 10/15cm.
Potentilla aurea verspreidt zich ondergronds met worteluitlopers en is om deze reden ook geschikt om te worden toegepast als bodembedekker.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox