De Boerenjasmijn is een bladverliezende struik waarvan meer dan 60 cultivars bestaan met enkel of dubbele bloemen. Deze zijn ontstaan uit kruisingen tussen verschillende soorten. Het is een gemakkelijke struik die zich aan allerlei situaties aanpast, zelfs als hij in halfschaduw en op arme grond groeit.
De jasmijn is een recht omhooggaande heester, die snel groeit (scheuten van 150 cm zijn geen uitzondering) en tegenoverstaand blad heeft, min of meer glad, alleen op de nerven behaard en weinig gezaad. De bloemen vormen trosvormige bloeiwijzen aan de uiteinden van de kleine zijtakjes. De ongeveer 3 cm grote bloemen geuren zeer sterk. De jasmijn bloeit eind mei, juni (de exotische soorten bloeien tot augustus). De vruchten zijn doosvruchten. De cultivars hebben vaak gevulde bloemen.
Een bij ons veel voorkomende soort is de Europese Philadelphus coronarius met heerlijk geurende enkele bloemen. Philadelphus mycrophyllus is de Amerikaanse soort. Door kruisingen van beiden ontstonden er de zogenaamde ‘Lemoine-hybriden’. Eén daarvan is P. ‘Avalanche’, een 2 m hoge struik met overhangende takken.
Een uit Japan afkomstige Philadelphus is der P. subcanus var. magdalenae, een struik die 4 m hoog kan worden met overhangende takken.
Veel voorkomend in onze tuinen zijn de Philadelphus virginalis-hybriden die overvloedig bloeien met halfgevulde, witte, geurende bloemen.
Tot de kleinere soorten horen P. ‘Dame Blanche’ en P. ‘Albatre’. Een dwergsoort is P. ‘manteau d’Hermine’. Deze struik groeit breed uit tot 1,5 m en wordt 0,75 m hoog. De bloemen zijn half of geheel gevuld en crèmewit.
Philadelphus Lemoinei is geschikt voor een haag. De bladeren zijn klein, enkele en wit en geuren verrukkelijk!
Een heel bijzondere soort is P. purpurascens, een wijdvertakte, tot 2 m hoge struik met enkelvoudige bloemen die een puperkleurige kelk hebben.
Plantvoorschriften algemeen
Verlangt vochtige, goed doorlatende grond humusrijke grond, maar groeid vrijwel overal, ook op erg droge grond.
Een zonnige of minstens halfschaduw is een vereiste voor een rijkelijke bloei.
Plant de struik liefst een 5tal cm dieper dan in de pot, hierdoor bevorder je de groei van knoppen aan de basis.
Onderhoud
Om van boerenjasmijn lange tijd te genieten is een juiste snoeiwijze van belang.
Als de struik oud genoeg is kan je beginnen snoeien, meer dan 3 jaar. Verwijder ook kruisende en hinderlijke takken .
Snoeien direct na de bloei - aan het einde van de zomer.
Hiertoe wordt ongeveer de helft van de oude scheuten tot op de basis van de struik weggeknipt. Heeft zo'n oude scheut laag bij de grond al een goede jonge scheut, dan wordt boven deze scheut gesnoeid.
Verjongingssnoei wordt in de winter uitgevoerd. Knip dan alle oude scheuten bij de grond af. Jonge scheuten worden met een kwart tot de helft van hun lengte ingekort. Zorg in alle gevallen voor een open struik, waarin de scheuten op afstand op de basis staan.
Strooi ieder jaar organische mest en geef een mulchlaag van compost.
Foto:
Philadelphus 'Manteau d'Hermine'
Vaste plant. Winterhard. Bladverliezend.
H75cm tot 1,5m breed.
Matig snel groeiend. Dichte compacte groei.
Is een middelgrote, bladverliezende boerenjasmijn met een bossige, compacte, laagblijvende vorm.
De bladeren zijn ongewoon lichtgroengeel en ovaal, de takken gebogen, overhangend. Geschikt voor een kleine tuin.
Van juni tot juli bloeit deze Philadelphus rijkelijk met witte, heerlijk naar vanille geurende, enkelvoudige bloemen met paars purperen vlekken in het centrum. 2,5cm grote bloemen.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in