Geranium is een plantengeslacht uit de Ooievaarsbekfamilie. De naam is afgeleid van het Griekse géranos, wat kraanvogel betekent.
Ooievaarsbekken zijn veelzijdige vaste planten voor de rotstuin, perk- en natuurtuinen. Dit grote geslacht omvat een 300-tal soorten
De schaal- of bordvormige bloemen bestaan uit 5 bloembladen.
Sommige soorten bloeien met slechts enkele bloemen tegelijkertijd per stengel, gedurende een redelijk lange bloeitijd. Andere soorten openen hun bloemen allemaal tegelijkertijd. Daardoor is hun bloeitijd korter. Soms volgt er nog een tweede bloei later op het jaar. Qua kleur zit je met Geranium goed voor wit, roze, lila, violet, blauw en paars en alle schakeringen daartussenin! Sommige soorten met geaderde bloemblaadjes.
Een typisch kenmerk zijn de lange snavels van de vruchten, waarmee het zaad zodra het rijp is wordt weggeslingerd. De vrucht lijkt met wat verbeelding op een ooievaarsbek, daaraan dankt de plant zijn naam.
De meeste soorten hebben een voorkeur voor een doorlatende grond en een zonnige tot enigszins beschaduwde groeiplaats. Enkele soorten kunnen verbazend goed tegen droogte. Is ook een goede bijen en vlinderplant.
Plantvoorschriften algemeen
Ooievaarsbek heeft zoveel soorten, dat er praktisch voor elke plaats in de tuin een passende soort te vinden is. Het beste kunt u ze in groepen planten.
Het voorjaar is de beste tijd om te planten.
Ooievaarsbek heeft een voorkeur voor zonnige tot halfbeschaduwde, koele plaatsen met een hoge luchtvochtigheid. Bij te veel schaduw echter zal de bloei teleurstellen.
Verse, doorlatende grond. De lage soorten zijn ook bestand tegen droogte.
Ze zijn tevreden met iedere goed doorlaatbare niet té vruchtbare grondsoort.
5-7 planten per m².
Als u geraniums wilt planten aan de voet van een boom, of waar eerder struiken stonden, voeg dan beendermeel toe aan het plantgat, of goede tuincompost, of een bodemverbeterend substraat. Dit zal de wortelvorming ten goede komen.
Zaaien: Vanaf april kunnen ze in bakken binnenshuis worden gezaaid, vanaf half mei ook direct in de volle grond.
Onderhoud
Weinig onderhoud. Als de planten er op het einde van de bloeiperiode wat slordig gaan uitzien kan men best de plant sterk terugknippen, dat stimuleert nieuwe bladvorming en de plant blijft tot de winter mooi groen.
In groeiseizoen maandelijks bemesten. Soms kunnen geraniums die al een tijdje op dezelfde plaats staan wel baat hebben bij een kalkgift. Laat de bloei vervolgens toch te wensen over, dan is in het volgende voorjaar een kaliumgift aangewezen. Geef nooit kalk tezamen met meststoffen, maar laat er minstens zes weken tussen.
Uitgebloeide bloemstengels wegsnijden voor nieuwe bloei.
Geef bij droog weer water en bedek de grond met mulch. Haal na de bloei het zaad eraf en bewaar dit in papieren zakjes.
Snij de planten voor het invallen van de vorst terug tot een handbreedte boven de grond.
Deel de planten indien nodig in het voorjaar. Deel pollen vormende soorten om de drie tot vier jaar.
Ziekten
Ooievaarsbek wordt zelden door ziekten en plagen aangetast. Soms vreten de larven van lapsnuittorren aan de wortels. De groei van de planten stagneert dan en de bladeren verdorren. De kevers laten ronde gaten in de bladeren achter.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in