Met zijn 300 geslachten en bijna 2000 soorten is de wolfsmelkfamilie de op 3 na grootste plantenfamilie.
De Nederlandse naam wolfsmelk wijst op het melksap dat een belangrijk kenmerk van dit geslacht is. Het sap is vaak giftig en gevaarlijk voor huid en ogen, zeker in combinatie met zonlicht.
Naast het melksap is de bloeiwijze typerend voor het geslacht. De planten hebben schijnbloemen. De kleine schijnbloemen zijn omringd door schutbladen die opvallend geel of groen gekleurd zijn. Bij de ene Euphorbia-soort staan ze alleen, bij de andere in clusters bij elkaar. De ene heeft eindstandige bloemen, de andere draagt ze langsheen de stengel.
Meer algemeenheden vertellen over Euphorbia's wordt echter moeilijk, de verschillen zijn immers uiteenlopend van eenjarige planten tot struiken zo groot als een boom in hun natuurlijke habitat.
In de woestijn en semi-aride gebieden komen vooral de succulente soorten voor. In duingebieden treft men struikachtige Euphorbia's aan. Soorten die van meer schaduw en vruchtbare bodems houden, groeien van nature in de gematigde bossen, waar ze met hun groeikracht hele gebieden kunnen koloniseren.
Euphorbia's zijn overal ter wereld geliefd als tuinplant. In het voorjaar lichten ze de tuin op met hun bijna fluoriscerende bloeiwijzen. Ook uitgebloeid behouden ze nog lang hun vorm. Veel soorten hebben fraaie bladeren en een mooie architecturale vorm. En omdat ze van nature zowat overal voorkomen, is er voor elke tuinbodem wel een geschikte soort of cultivar.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar of in het vroege najaar potten met jonge planten. Let op gezonde bladeren. Koop nooit planten die te groot zijn voor de potten en waarvan de wortels al uit het potgat groeien. Ze zijn slecht te verplanten.
Volle zon tot halfschaduw. In de zon hebben de schutbladeren intensere kleuren, maar de meeste soorten gedijen ook heel goed in de halfschaduw. In vochtige goed doorlatende liefst humusrijke grond. Zware grond kunt u verbeteren met compost of zand. Planten ongeveer 30cm uit elkaar.
Onderhoud
Om te voorkomen dat de planten zichzelf uitzaaien, verwelkte bloemen afsnijden.
Tussen andere planten moeten de woekerende wortels in toom gehouden worden. Eventueel de wortels afsteken. Gebruik een spade en steek verticaal rond de plant , haal dan de afgestoken worteldelen en spruiten uit de grond met een tuinvork. Haal ze zoveel mogelijk weg, anders groeien ze weer aan.
Hoge soorten in het najaar terugsnijden.
Extra voeding is niet nodig.
Euphorbia characias wulfenii (foto)
Vaste plant. Winterhard.
Hoogte tot 1,5m b 1m heeft wel wat ruimte nodig met de jaren.
Ronde tuilen met lichtgeelgroene bloemen. Juli / sept.
De bladeren zijn afhangend smal lijnvormig en staan gekransd rondom de stengel. Het is wat je noemt een 'architectonische plant'. Elke stengel met bladeren en bloemen staat apart. Aan de tweejarige stengels komen het ene jaar grijsgroene bladeren en het jaar daarop komen daarbij de bloemen
Woekerende plant via worteluitlopers
Giftig, witte melksap kan iritaties veroorzaken, dus handschoenen dragen.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in