Alchemilla / Vrouwenmantel


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Alchemilla / Vrouwenmantel


Vrouwenmantel is een geslacht van circa 1000 soorten vaste meerjarige kruidachtige tot struikvormige planten in de rozenfamilie/Rosaceae.
Vrouwenmantels groeien op verstoorde en min of meer vochtige plaatsen, zoals boskanten, natte graslanden en wegbermen. De verschillende soorten van het geslacht Alchemilla onderscheiden zich met name in het verschil van de beharing en de organen.
Alle soorten vrouwenmantel groeien snel en zijn goede bodembedekkers met zeer decoratieve bladeren. ’s Ochtends scheiden ze aan de randen glinsterende, dauwachtige druppels af.
Alchemilla mollis (hoofdfoto)  wordt 30-60 cm hoog en is de populairste en meest voorkomende soort in de tuin. De planten kunnen veelzijdig met andere vaste planten worden gecombineerd. Bloeit van mei tot september met kleine, geelgroene, chartreuskleurige losse schermen van kleine bloempjes.
De bladeren zijn getand, waaiervormig en grijsgroen van kleur, de bovenzijde is licht behaard, de onderkant dicht behaard. De planten groeien spoedig uit tot halfronde, compacte pollen.
Verdraagt een temperatuur tot -5 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 30 cm. (8-11 st. per m2.)
 
Enkele andere soorten:
 
Alchemilla alpina
is een 10-20 cm hoge, langzaam kruipende, zodenvormende vaste plant. De bladeren zijn rond, handvormig gelobd en hebben een zilverachtige onderkant. Deze soort bloeit van juni tot september met kleine, dichte, groene, ronde aren.

Alchemilla erythropoda wordt slechts 10 cm hoog, heeft gelobde, groene bladeren en kleine, geelgroene bloemen van juni tot augustus.

Alchemilla hoppeana groeit net als Alchemilla alpina, maar de groene bladeren hebben zeven tot negen lobben. De luchtige, groene bloeiwijzen verschijnen van juni tot augustus.


Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar of in het vroege najaar compacte jonge planten met frisse, groene bladeren. Koop nooit grote planten, waarvan de wortels al uit het potgat groeien. Deze zijn niet goed te verplanten en wortelen slecht in.
Deze plant is zeer geschikt voor vrij open tuinen met slechts een enkele volwassen boom of heester. Ook aan de voorkant van een border komt ze goed tot haar recht.
Zon tot halfschaduw voor alle soorten. Een licht vochtige grond, die wat leem en humus bevat en voedselrijk moet zijn voor A. mollis. De andere soorten geven de voorkeur aan voedselarme, licht kalkhoudende grond, maar groeit elders bijna even goed. Droogtebestendig.
Onderhoud
Strooi ieder voorjaar organische mest.
Zomer: knip de planten met een schaar na de eerste bloei iets bij. Verwijder de bloemschermen tot net boven het blad, zo kunnen ze geen zaad produceren en zichzelf rijkelijk uitzaaien. Bovendien bloeien de planten in laat zomer of herfst nogmaals.
Najaar: zodra ze beginnen afsterven kunnen de oude bladeren en bloemstengels verwijderd worden. Snoei ze tot net boven de groeitoppen vlak bij de grond en breng verrotte stalmest of compost aan.
Na een tijd gaan de planten minder krachtig groeien en kunt u ze best delen, doe dit in het vroege najaar of beter nog in het voorjaar. Zet de buitenkanten in stukken van ca 15cm terug, en verwijder het hart van de plant. Dit in nieuwe bemeste grond.
Ziekten
Vrouwenmantel kan bij zeer vochtig weer door meeldauw worden aangetast. De bladeren vertonen dan een witte, poederachtige aanslag. Verwijder aangetaste bladeren, dun de planten uit en houd de grond droog om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox