18 juni begint de jaarlijkse invasieve exoten-week.
Wat is dat?
En waarom wordt er een hele week aan gewijd? Eens kijken of ik dat kan uitleggen.
In een eerder verhaal over onkruid sprak ik over al die uitheemse planten die wij allemaal in onze tuinen hebben, toch? Planten die hier van origine niet vandaan komen, die onze insecten meestal niet interessant vinden, maar die er vaak zo mooi en kleurrijk uitzien dat wij ze toch graag in onze tuinen willen hebben.
Uitheemse planten dus
De invasieve exoot is dus ook een uitheemse plant. Maar dan één die het veel te goed naar z'n zin heeft hier zodat hij zich naar lieve lust uitzaait en voortplant. Met als gevolg dat hij overal terugkomt. Invasieve exoten zijn zelfs zo enthousiast dat ze de boel over zouden nemen en alle andere planten verdrukken. Als we het zomaar zouden laten gebeuren dan zouden we over een tijdje alleen nog maar die plant in onze natuur hebben. Dat is natuurlijk helemaal niet goed voor onze natuur, daarom worden ze verboden. Verboden te verkopen of te vermeerderen en er wordt verzocht om actief jacht op ze te maken om onze natuur te beschermen. Dat klinkt spannend he?!? Laat ik eens wat beroemde exoten bespreken.
De reuzeberenklauw
Deze plant wordt overal op het internet voor gewaarschuwd omdat ze giftig is en bij aanraking brandblaren veroorzaakt. Maar het is ook een invasieve exoot. Ooit hierheen gehaald om haar schoonheid maar nu niet meer uit te roeien. We zouden er met z'n allen jacht op moeten maken maar ga er maar aanstaan met zulke brand-blaar-kwaliteiten.
Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum)
Japanse duizendknoop
Ook zo'n bekende plant/ergernis onder tuinders en een internationaal erkende bedreiging. Met een enorm ondergronds wortelstelsel steekt deze plant overal zijn kop op en zijn er vele tuinders in gevecht om deze opdringerige plant uit hun tuin te verbannen. En iedereen zal je vertellen dat dit geen makkelijk klusje is. Gelukkig is hij eetbaar!
Japanse duizendknoop (Fallopia japonica)
Ook dieren kunnen invasieve exoten zijn want 80 jaar geleden heeft iemand een aantal wasberen naar Duitsland gebracht. Leuk voor de plezierjacht dachten ze toen. Maar ze bleken beter te fokken dan dat de jagers ze konden afschieten waardoor er nu een extreem overschot is en ze zelfs aan alle kanten ons land binnenkomen. Geen enkel wild dier lijkt ze te lusten, dus ze fokken maar door.
Wasberen (Procyon)
Zo n foutje hebben ze in Australië ook gemaakt. Daar had een engelse kolonist met heimwee in het jaar 1859, 24 konijntjes geimporteerd en los gelaten. En hoewel konijnen bij ons heel normaal zijn, is er daar geen enkel dier dat ze wil eten. Dus die konijnen bleven fokken en werden algauw een plaag. Binnen 10 jaar konden jagers er makkelijk 2 miljoen afschieten zonder dat dit nog effect had op de populatie. Ze hebben van alles geprobeerd, van enorme klopjachten tot gigantische hekken bouwen, maar niets hielp. Uiteindelijk kwam er in 1950 een virus (myxomavirus) wat 500 miljoen konijnen het leven kostte. En nog bleven er 100 miljoen over om het bestand te herstellen zoals ze dat noemen.
Konijn - Haasachtigen
Misschien al wel 10 jaar geleden heb ik, met een online bestelling van moestuinplantjes, een impuls aankoop gedaan. Zo'n ding wat ik helemaal niet van plan was om te kopen, maar ze boden het aan en het zag er leuk uit, dus waarom niet. Op de verpakking stond dat het snel in de volle grond geplant moest worden maar daar was ik nog niet op berekend dus ik heb ze in potten gezet. 3 Stuks. 1 Was al snel dood maar die andere 2 bleven het braaf doen. 't Was magertjes, de plantjes groeiden niet heel hoog terwijl de verpakking 1.80m beloofd had en ze bleven ook wat gelig. Je kon goed zien dat ze het zwaar hadden, er kwamen nauwelijks bloemen aan en geen vruchten, maar ze bleven het gelukkig wel doen. Ze hadden heel veel dorst en kwamen steeds meer onder de luis te zitten. Ze hebben toch al die jaren in die potten overleefd. Tot vorig jaar. Eindelijk ging mijn tuin op de schop. Eindelijk kwam er plek om deze schatjes met hun voetjes in de volle grond te zetten. Eindelijk kon ik na al die jaren eens gaan genieten van hoe de planten hoorden te zijn. Ik moest alleen nog even opzoeken wat de plantafstand was. Had ik dat maar nooit gedaan, want nu bleek dat deze papagaaieplanten waar ik al zolang op had gewacht, inmiddels ook een verboden, invasieve exoot was geworden! Wat nu? Nou, ik heb ze een prominente plek in mn tuin gegeven en we zien wel wat ervan komt. Het verbod gaat immers niet over bezit. Alleen over verkoop en vermeerderen.
Papagaaiebloem of Zijdeplant (Asclepias syriaca)
Ik had dit jaar ook zaadjes van de balsemien gekregen en laten ontkiemen......en als kleine plantjes in mijn tuin uitgeplant...leuke roze bloemen die ontzettend lekker ruiken werd me beloofd. Ik had geen idee tot ik onderzoek ging doen voor dit artikel. Blijkt dat de balsemien, ook wel spring balsemien of reuzen balsemien genoemd, ook een verboden plantje is. Ook een invasieve exoot. Ze zou zo lekker ruiken en veel nectar hebben dat bijen alle andere planten links laten liggen en alleen nog op de balsemien willen vliegen.
Springbalsemien (Impatiens glandulifera)
En nu hoor ik zelfs aan alle kanten dat die mooie vlinderstruiken die ik overal zie, waarschijnlijk binnenkort verboden zullen worden omdat ze zichzelf veel te makkelijk uitzaaien. Laat ik die nou ook net aangeschaft hebben.
Nu zou ik natuurlijk al die plantjes vakkundig de nek om moeten draaien, maar ik ben altijd al een beetje rebels geweest. Ik heb een hoekje in mijn tuin, dat heet nu "het verboden hoekje" en daar mogen alle illegalen zich van mij ophouden. Een mooi experiment. Kijken of ik het in de hand kan houden en jullie over een paar jaar beter geïnformeerd kan vertellen over invasieve exoten. Voor nu ben ik alleen maar zuur dat m'n blikvangers illegale vluchtelingen blijken te zijn. Mocht er nog ergens een wasbeer een schuilplek zoeken dan mag hij ook in dat hoekje komen wonen. Ik ben ervan overtuigd dat de natuur er vanzelf weer een oplossing voor verzint. Ik weet niet of wij mensen er blij mee zullen zijn, maar zij redt zich wel.
Mocht jij nou ook eens willen controleren of al je planten legaal zijn, kijk dan op de site van NVWA voor een complete lijst van alle planten en dieren. Of kopieer of klik op deze link: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/invasieve-exoten/unielijst-invasieve-exoten
Misschien is het zelfs wel leuk om met je kinderen de natuur in te gaan en er een soort jacht of speurtocht van te maken. Als jullie maar wel bij mijn tuin uit de buurt blijven!
De invasieve exotenweek duurt van 18 tot 27 juni.
Je bent gewaarschuwd. 😉
Lees ook mijn vorige blog
🌼 Nuttige weetjes over de paardebloem
🌱 Wil je mij volgen en meer nuttige tips lezen? >> bezoek mijn eigen pagina <<<
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in