Dahlia’s blijven onverminderd populair

05 Nov 2020 in Tuinieren

Door Roel



De bijzondere vormen en kleuren van de bloemblaadjes van de dahlia zorgen ervoor dat je je ogen er niet vanaf kunt houden.

Die ooit als ouderwets en opzichtig beschouwde boerenbloemen zijn al jaren ronduit populair. Met hun mooie geometrische bloemen zijn het ideale planten om de tuin van de nazomer tot in de late herfst kleur te geven. Dahlia’s zijn makkelijke planten om in de tuin te hebben, ze hebben een enorme groeikracht en laten je zelden in de steek. 

De bloem staat symbool voor weelde, onbestendigheid, kracht en voor de boodschap ‘voor altijd de jouwe’. 

Zolang zich geen nachtvorst aandient, bloeien de dahlia's. Van oorsprong horen ze thuis in Midden-Amerika (Mexico), maar in ons land is veel aan de cultuur gedaan.

Ontzettend veel variatie

Wereldwijd bestaan er naar schatting tienduizenden verschillende dahlia’s en elk jaar komen er nog nieuwe variëteiten bij. Omdat het moeilijk is zoveel soorten in te delen, wordt een onderscheid gemaakt tussen laagblijvende en hoge dahlia’s. 

  • enkelvoudige (mignon)
  • anemoonbloemige
  • halskraagdahlia
  • waterleliedahlia
  • decoratieve dahlia
  • pompondahlia
  • cactusdahlia
  • semi-cactusdahlia


Daarnaast zijn er diverse kleinere groepen zoals de orchideebloemige dahlia en pioenbloemige dahlia. 

De lagere soorten zijn heel geschikt voor de kleinere tuin,in perken of vooraan in de border, in containers op het terras of in de patio, zodat er een zg "mobiele" tuin ontstaat waarin de potten verplaatst kunnen worden en telkens mogelijkheden bieden voor nieuwe combinaties. Ook in bloembakken op het balkon doen de lage dahliasoorten het goed.

Hogere soorten krijgen een plekje achter in de border,of in groepen in een ruimere tuin. Ze kunnen ook op regels worden geplant met het doel er bloemen van te snijden.Veel dahlia's zijn heel geschikt om er bloemen van te snijden.

Door deze vele mogelijkheden zijn er dahlia's voor elke tuin en elke liefhebber van tuinieren en bloemen. 

Wanneer de kans op (nacht)vorst is verkeken, kunnen dahliaknollen de grond in. 

Kies een zonnig plekje in de tuin en maak de grond goed los. Graaf een plantgat waar de dahliaknol ruim in past en bedek ‘m met een paar centimeter grond. Na een paar weken zie je de dahlia al flink groeien en nog iets later komen de spectaculaire bloemen te voorschijn.

lees verder voor dahlia soorten en plant info 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Tuinieren

Landgoedtuin Nardinclant - kijkje in de historische tuin

In deze aflevering gaan we op bezoek bij Nardiclant. Verscholen in een boomrijke wijk in Laren ligt deze unieke plek. Nardinclant is een prachtig aangelegde historische tuin.


Tuinieren

Kaalslag en mini-paddestoeltjes

Kortom een allegaartje van alles wat er zich in een tuin kan afspelen. Het is een mix geworden van vreugde, bewondering, verbazing, ongenoegen en acceptatie.


Door Marie Mul

Tuinieren

De Kievitsbloem

De Kievitsbloem, ook wel bekend als de Zwolse tulp, is een vrij zeldzame plant die voornamelijk groeit in vochtige graslanden. Met zijn paars en soms wit geblokte bloemen is het een prachtige voorjaarsbloem. Ontdek meer over deze bijzondere plant en zijn leefomgeving en leer waarom het zo'n gewaardeerde en waardevolle toevoeging is aan de natuur.


Door Tuindingen

Tuinieren

Planten die samenwerken

Of je het geloven wilt of niet, maar ook planten vertonen menselijke trekjes. Daar kun je als plant trots op zijn, als je dat predicaat opgespeld krijgt.


Door Marie Mul

Tuinieren

Heggen en haagplanten levensader voor de biodiversiteit

Een heg of haag is namelijk meer dan een rijtje struiken naast elkaar.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox