Portulaca / Postelein

02 Jun 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Portulaca / Postelein


Portulaca (Portulaca grandiflora) is de naam van een groep vrolijk bloeiende, zonminnende, eenjarige planten met mooie heldere gele, rode, lila en zelfs witte roosachtige, vaak gevulde bloemen boven fijn vetbladachtig loof aan roodgetinte stengels. Bloei van mei tot september. Makkelijk te verzorgen en zeer goed bestand tegen droogte. Ideale, laagblijvende planten (20 cm) voor schalen en bakken op balkon en terras.
Portulaca grandiflora ‘Carnaval’
is een veelkleurige, langzaam groeiende, half kruipende, halfhangende eenjarige die uitbundig bloeit in de volle zon.
Portulak is niet winterhard (verdraagt geen vorst) en wordt daarom eenjarig gekweekt.
Hoogte: 20cm / breedte: 30cm.
In de zomer en vroege herfst komvormige bloemen  in een mengeling van kleuren.
Vaak stopt die pas als de eerste nachtvorsten zich aandienen. Je moet dan wel regelmatig de uitgebloeide bloemen weghalen. Dan gaat de vorming van de  bloemen gewoon door. De kleuren van de bloemen zijn heel opvallend: rood, geel en okergeel, wit, oranje, lila, roze, donkerroze, paarsachtig en allerlei tinten daar tussenin.
Die bloeiden alleen rijk bij zuidelijke, felle zon. Portulak ‘Carnaval’ al bij minder zon en daardoor gaan de bloemen ook veel eerder op de dag open dan de oude rassen. ’s Avonds sluiten de bloempjes zich weer.
Door de op den duur iets overhangende vorm van de uitgroeiende, bloeiende stengels is portulak ‘Carnaval’ ook heel geschikt voor hangmanden. Hij komt ook mooi tot zijn recht in een rotstuin.
Er worden ook afzonderlijke, grootbloemige rassen aangeboden, bijvoorbeeld ‘Sunshine’ (halfgevuld, vroegbloeiend), ‘Sundance’ (halfgevuld, bloemen blijven ook bij zwakke zon geopend), ‘Cupido’ of ‘Calypso’.
Portulaca umbraticola met iets kleinere bloemen is ook in afzonderlijk gekleurde rassen te krijgen, bijvoorbeeld als ‘Aprikot’, ‘Schwefelgelb’ en ‘Karminrot’.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar vers zaad en kweek de planten zelf op. U kunt ook jonge planten  kopen.
Zaai vanaf half maart in schalen of potten. De jonge planten pas na de laatste vorst uitplanten  (april). U kunt ook vanaf begin mei buiten breeduit zaaien of in ondiepe voren. Dun de zaailingen uit op 15-20 cm afstand.
Volle zon. Portulaca is een plant die van warmte houdt en op zeer warme, droge plaatsen uitstekend gedijt. Zandige, doorlatende grond. In zware kleigrond kunnen de planten gemakkelijk rotten. Werk er veel zand en compost door.
Onderhoud
Geef de planten om de vier weken een kleine dosis vloeibare mest, vanaf het moment dat er bloemen verschijnen.
Portulaca is in principe ongevoelig voor droogte. Maar als u de planten bij grote hitte wat water geeft, bloeien ze uitbundiger.
Ziekten
Bij aantasting door trips lijken de bladeren van portulaca zilverachtig gespikkeld. Tot op zekere hoogte kunt u een aantasting voorkomen door de planten nooit uit te laten drogen. Behandel aangetaste planten met een insecticide.


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Ageratum / Leverbalsem, Donsbloem

Dit zijn eenjarige perkplanten. Kenmerkend voor ageratums zijn de pluizige bloeiwijzen in vele schakeringen blauw en lila, maar ook in wit en zachtroze.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox