Petunia (soort)

02 Jun 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door tuin.fr.grPetunia is de botanische naam van een geslacht van planten in de Nachtschadefamilie.
Veel van de in tuinen voorkomende petuniasoorten zijn hybriden. Het geslacht is nauw verwant aan Nicotiana, de naam zou zelfs van het Braziliaanse woord petun (=tabak) zijn afgeleid. Er is ook een meerjarige plant gekweekt als eenjarige.
Petunia's worden in twee groepen ingedeeld:
de Grandiflora-variëteiten met grote bloemen en de Multiflora-variëteiten die bossiger zijn en meer kleine bloemetjes produceren.
Petunia's worden in ons land vooral aangewend als perkplant of als rijk bloeiende kuip- of potplant voor op het terras of balkon. Sinds een tiental jaar is er nu ook de hangpetunia of de Surfinia die veel gebruikt wordt in bloembakken die op de vensterbanken staan. Deze surfinia's hangen veel dieper af dan de petunia's.
Plantvoorschriften algemeen
Petunias houden van een zonnig warm plekje. Meestal toegepast in potten en balkonbakken. Gebruik in potten en bakken altijd goede bemeste grond. Toevoegen van langdurig werkende mestkorrels en vochtophoudende korrels werkt goed.
Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel.
Rond eind april begin mei kan je de bloeiende plantjes in potjes kopen die je dan onmiddellijk kan planten. Plantafstand: 20cm.
Snij alle bloemen en knoppen weg voor u ze plant. De plantjes kunnen dan beter wortelen.
Zaaien: Petuniazaad is zo fijn als stof. Meng het met wat zand om het zaaien gemakkelijker te maken. Zaai in in maart in een zaaibakje gevuld met zaaigrond . Dek het zaad niet af maar druk de aarde licht aan. Besproei met een nevelsproeier. Zet de zaaibak op een warme (18/20°c) en lichte plaats. Hou de grond vochtig tot de eerste blaadjes 7 dagen later verschijnen.
Verspenen : doe je als de plantjes 2/3 blaadjes hebben. Haal ze uit de zaaibak en plant ze in potjes met gewone potgrond. Zet deze ook weer op een warme zonnige plaats. Laat ze wennen aan de buitenlucht door ze op de warmste uren van de dag buiten te zetten.
Dit noemen we afharden.
Onderhoud
Als je petunia’s pas geplant hebt, geef je best regelmatig water tot ze zijn aangeslagen. Ook daarna houden petunia’s van een geregelde douche. Op warme zomerdagen hebben ze zelfs dagelijks water nodig. Te veel water is echter nooit goed, want dan rotten de wortels en riskeer je schimmelvorming. Het potmengsel mag wel niet uitdrogen tussen de gietbeurten in. Vooral in potten moet je ervoor zorgen dat de grond altijd vochtig is, deze kunnen in deze zon heel wat vocht opslorpen
De meeste petunias hebben regelmatig voeding nodig. Als de bladeren paars of geel worden is het zover. Geef ze 4-6 weken na het planten vloeibare plantenvoeding in het gietwater. In bakken met langwerkende mestpillen iets later.
Pas toch op voor te veel vloeibare plantenvoeding omdat je soms als resultaat te veel blad en minder bloemen krijgt.
Verwijder de uitgebloeide bloemen.
Snoei slordig uitgegroeide planten aan het eind van de zomer flink in , dan gaan ze opnieuw bloeien.
Stekken kan in het najaar.
Na de eerste vorst kan je de plantresten verwijderen.
Ziekten
Virale bladziekten komen al eens voor, evenals kroonrot, botrytis cinerea, fusarium.Controleer of de planten niet ten prooi vallen aan slakken. Check bodem, stengels en bladeren, want slakken zijn verzot op petunia's.
 Meeldauw. Bladluizen.


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Ageratum / Leverbalsem, Donsbloem

Dit zijn eenjarige perkplanten. Kenmerkend voor ageratums zijn de pluizige bloeiwijzen in vele schakeringen blauw en lila, maar ook in wit en zachtroze.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox