Begonia Semperflorens / Waterbegonia (eenjarig)

02 Jun 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door tuin.fr.grPerkbegonia’s presenteren hun bloemenweelde van mei tot de eerste vorst. De afzonderlijke bloemen zijn voor het merendeel klein, sierlijk en ongevuld en ze verschijnen in witte en in alle rode en roze tinten. Wat de bladeren betreft zijn er twee groepen: rassen met groene en rassen met donkere bladeren.

De groeiwijze van perkbegonia’s is compact, ze brengen veel scheuten voort. De stengels zijn sappig, zacht en vlezig, de planten mogen daarom niet uitdrogen. De talloze perkbegonia rassen hebben uiteenlopende hoogten. De kleinste worden circa 20 cm hoog, halfhoge 25-30 cm, terwijl hoge rassen wel 30-40 cm kunnen bereiken. De hoge rassen hebben doorgaans ook grote bloemen.
Het zijn eenjarige. Bloeiperiode: Mei/sept.


Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar vertakte en compact groeiende perkbegonia’s. Koop bij voorkeur planten met ontluikende knoppen, zodat u weet welke kleur u koopt. Halfschaduw of zon. Hoe lichter de planten staan, hoe rijker ze gaan bloeien. Perkbegonia's doen het echter ook nog goed in de schaduw. Humus rijke grond. Perkbegonia’s zijn niet bestand tegen kalk, werk daarom turfmolm door de grond.
 
Zaaien vanaf december tot half maart in een kweekbakje bij 20º tot 25°C, 2 x verspenen en vanaf half mei buiten uitplanten.

Zaaien onder (warm) glas. 
Met binnen zaaien, of zaaien onder (warm) glas bedoelen we het zaaien in een zaaibakje in bijvoorbeeld de huiskamer of in een verwarmde hobbykas.

Hieronder vind je tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.
1. Meng het zaai en stekgrond met een flinke schep scherpzand (rivier zand), dit voorkomt nare bodemschimmels.
2. Bij verwarmde kweek: Totdat de zaadjes kiemen, moet het bakje bij een temperatuur van minimaal 18 ºC of meer worden weggezet. Bekijk de verpakking van je aankoop voor de juiste opkweektemperatuur. Tip! Maak gebruik van een verwarmd kweekkasje, hiermee is eenvoudig een bodemtemperatuur van 20 ºC te realiseren en dit komt het zaaisel zeker ten goede.
3. Zodra aan de kiemplantjes echte blaadjes verschijnen, is het tijd om ze te verspenen. Met verspenen wordt bedoeld het overzetten van de plantjes in een ander zaaibakje of potje op een grotere onderlinge afstand, ongeveer 5 cm. Het doel hiervan is het verkrijgen van een sterker wortelgestel. Tip! Gebruik hiervoor een verspeenstokje.
4. Zorg dat de jonge plantjes voldoende afgehard zijn voordat ze definitief naar buiten verhuizen. Zet de plantjes een week achtereen dagelijks wat langer buiten, zodat ze aan de weersomstandigheden kunnen wennen
Let op! Bovenstaande tips gelden als leidraad, volg altijd de aanwijzingen op de verpakking op.

Onderhoud
Laat de planten met de vlezige scheuten niet uitdrogen.

Ziekten
Perkbegonia’s worden af en toe aangetast door echte meeldauw. Op de bladeren verschijnen dan meelachtige vlekken. Verwijder deze bladeren, giet met een aftreksel van akkerpaardestaart.


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Ageratum / Leverbalsem, Donsbloem

Dit zijn eenjarige perkplanten. Kenmerkend voor ageratums zijn de pluizige bloeiwijzen in vele schakeringen blauw en lila, maar ook in wit en zachtroze.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox