Is dat haalbaar
Jazeker je kan maïs prima in je moestuin telen, oogsten en eens geoogst bewaren in je diepvries Zelf telen we al jaren suikermais en dan zaaien we om en nabij 25 zaden per jaar begin/half april in zelf gedraaide papieren potjes in een kweekbakje. Het bio zaad kopen we en in zo’n zakje zitten meestal 65-75 zaden , waar we dan 3 jaar mee vooruit kunnen.
Oogsten, Kokkerellen
Vandaag hebben we 20 kolven mogen oogsten en die direct verwerkt. Een uurtje later lagen ze al in de diepvries. Wij eten ze gegrild (klein beetje boter, wat zout) en dan in aluminiumfolie uit de oven, op de BBQ, in een tortilla en ook wel als maiskoekjes bij een Indische maaltijd.
Kiemen en verzorgen
De optimale kiemtemperatuur is 15-20°C en bij een bodemtemperatuur van minimaal 8-10°C nodig. na circa 1-2 weken zie je dan een plantje verschijnen en ik heb als wel eens eind april buiten kunnen uitpoten als we echt een mooie warme aprilmaand hadden. De grond mag wel een beetje zanderig zijn, enigszins vochtig, maar niet echt helemaal nat. Gemiddeld heb ik rond de 20 planten en dat is voor bij ons genoeg voor een heel seizoen. Het best plant je ze in carré vorm en niet op een lijn i.v.m. optimale bevruchting van de kolven. Ze staat graag in een voedingsrijke pH-neutrale humusrijke bodem die wij bereiken door jaarlijks in het najaar onze grond te bedekken met oude compost/paardenmest en dan niet onder te werken.
Rendabel
Zo als bij alle groente en fruit vinden wij ook onze eigen mais zo veel lekkerder. Men heeft mij wel eens verteld dat des te sneller na de oogst je blancheert, afkoelt en invriest ze vele malen zoeter zijn dan dat ze al enkele, meerdere dagen in de verpakking zitten, Iets met halveringstijd van de zoetheid. Terwijl maïskorrels drogen, wordt de suiker erin namelijk omgezet in zetmeel werd mij verteld.
Ook prijstechnisch is het best wel interessant om zelf maïs te telen In onze lokale supermarkt verkopen ze ook suikermaïs per 2 stuks verpakt, volgens mij niet biologisch voor € 2,49 en de biologische per 2 € 2,99 en dan komen ze uit: Marokko, Senegal en in de zomer uit Nederland.
Niet uitgegeven
Bij een opbrengst van 20 kolven scheelt het mij dan ruim € 28,00 aan niet uitgegeven eurotjes per jaar. Okay, geen vreselijk winstgevend gewas, maar zelfs dat scheelt toch weer iets, maar bovenal telen we ze zelf vanwege de smaak, ik weet wat ik eet, onbespoten, biologisch, super vers en van dichtbij. compost of mest.
Wil je meer lezen van Lekker van Eigen Land, kijk dan ook eens op mijn Facebook pagina.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in