Wip es een tegel - Doe het

05 Nov 2022 in Moestuinieren
Afbeelding bij Wip es een tegel -  Doe het


De start.

Wil je makkelijk beginnen met telen van eigen groente dan is het misschien een idee om wat tegels van je terras te wippen, dan één spa diep geel zand of iets meer eruit en daar goede grond (bijv. zelf gemaakte bladaarde), aangevuld met wat gedroogde kippen-, koeienmest in te stoppen en pompoen te gaan kweken. Kan ook in grote potten, maar dit is een mogelijkheid die ook kan. Kost echt niet veel moeite en deze vrucht is veelzijdig te gebruiken.

Lekker, gezond en betaalbaar.

Pompoen is ook best wel gezond, bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ze geven je een gevuld gevoel en zijn prima  voor je darmflora. Pompoen is tevens een goede bron van ijzer, calcium, vitamine C en E. In de winkel kost biologisch pompoenzaad, 10-15 stuks, ongeveer € 2,35 en per biologische vrucht betaal je in de herfst ergens tussen de 2-3 euro per stuk, dus tel uit je winst. Ook oogst je maar één vrucht per plant heb je je zaadkosten voor 2-3 jaar na één pompoen er dan al uit, als je er 3-4 zaait en uitpoot kan dat dan toch een mooie opbrengst leveren.

Hoe dan.

Zaaien kan binnen vanaf eind maart, begin april en dan buiten uitpoten na IJsheiligen. Zet bij elke plant een stok, klimrekje, want pompoen is prima te leiden en neemt dan veel minder m2 in beslag. Je mag de oogst verwachten zo rond september/oktober en per plant oogst je gemiddeld 3 a 4 pompoenen,

met bietjes. pastasaus, in een curry, gegrild, als puree, in een cake, geroosterd, de pitten en ook de zaden kan je eenmaal geroosterd, prima eten, in een brownies, pannenkoek of cheesecake.

Bereiden.

Pompoen is prima te gebruiken voor soep, salade bijv. met bietjes. pastasaus, in een curry, gegrild, als puree, in een cake, geroosterd, de pitten en ook de zaden kan je eenmaal geroosterd, prima eten, in een brownies, pannenkoek of cheesecake. Je ziet je kan er heel veel mee doen, als je wat creatiever wil zijn dan alleen de soep.

P.s. bladaarde kan je heel makkelijk zelf maken door bladeren ietwat vochtig in een vuilniszak te storten, licht aanstampen deze dichtbinden, wat gaatjes erin voor de beluchting en dan heb je na enige tijd mooi verteerde bladaarde.

Wie doet je wat

Meer lezen over Lekker van Eigen Land volg me dan of kik dan hier Facebook: Lekker van eigen land of lees bijvoorbeeld  mijn vorige Blog:: Wip es een tege


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Moestuinieren

Wanneer poot ik de aardappel?

Wat is het optimale moment om je piepers te poten of bestaat dat optimum niet?


Moestuinieren

Zaaikalender voor februari

Zaaien in februari? Dit is steevast een van de meest gestelde vragen, elke nieuwe maand weer. Daarom deel ik voor elke maand een verfrissende zaailijst, zodat je aan het einde van het jaar een handig naslagwerk hebt en altijd goed voorbereid bent.


Moestuinieren

Zaaikalender voor maart

Een handig moestuin zaai overzicht voor de maand maart om te downloaden


Moestuinieren

GMO & HYBRIDE ZADEN: WAT IS HET VERSCHIL EN WIL IK DIT IN MIJN TUIN?

Ontdek waarom GMO-zaden een mysterie zijn voor particulieren, hoe laboratoriumkruisingen sterke planten opleveren, en waarom F1-hybriden garant staan voor een weelderige tuinoogst.


Moestuinieren

Maak je moestuin winterklaar | Alles Wat Bloeit | Rick's Moestuin Aan Zee

Tijd om de moestuin winterklaar te maken. Rick verwijdert alle groente die klaar zijn en ruimt de overgebleven pompoenen op. Hendrik vindt het er maar erg lekker uit zien en steelt af en toe een pompoen. Jose laat zien welke groente je nog kunt zaaien voor de winter en wat er allemaal nog groeit en bloeit in de moestuin.


Moestuinieren

Paprika’s. deel 4 van mijn vierluik.

Hoe teel je en waar komt de paprika van origine voor en nog wat meer weetjes van deze super gezonde vrucht, groente


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox