Wip es een tegel - Doe het


Afbeelding bij Wip es een tegel -  Doe het


De start.

Wil je makkelijk beginnen met telen van eigen groente dan is het misschien een idee om wat tegels van je terras te wippen, dan één spa diep geel zand of iets meer eruit en daar goede grond (bijv. zelf gemaakte bladaarde), aangevuld met wat gedroogde kippen-, koeienmest in te stoppen en pompoen te gaan kweken. Kan ook in grote potten, maar dit is een mogelijkheid die ook kan. Kost echt niet veel moeite en deze vrucht is veelzijdig te gebruiken.

Lekker, gezond en betaalbaar.

Pompoen is ook best wel gezond, bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ze geven je een gevuld gevoel en zijn prima  voor je darmflora. Pompoen is tevens een goede bron van ijzer, calcium, vitamine C en E. In de winkel kost biologisch pompoenzaad, 10-15 stuks, ongeveer € 2,35 en per biologische vrucht betaal je in de herfst ergens tussen de 2-3 euro per stuk, dus tel uit je winst. Ook oogst je maar één vrucht per plant heb je je zaadkosten voor 2-3 jaar na één pompoen er dan al uit, als je er 3-4 zaait en uitpoot kan dat dan toch een mooie opbrengst leveren.

Hoe dan.

Zaaien kan binnen vanaf eind maart, begin april en dan buiten uitpoten na IJsheiligen. Zet bij elke plant een stok, klimrekje, want pompoen is prima te leiden en neemt dan veel minder m2 in beslag. Je mag de oogst verwachten zo rond september/oktober en per plant oogst je gemiddeld 3 a 4 pompoenen,

met bietjes. pastasaus, in een curry, gegrild, als puree, in een cake, geroosterd, de pitten en ook de zaden kan je eenmaal geroosterd, prima eten, in een brownies, pannenkoek of cheesecake.

Bereiden.

Pompoen is prima te gebruiken voor soep, salade bijv. met bietjes. pastasaus, in een curry, gegrild, als puree, in een cake, geroosterd, de pitten en ook de zaden kan je eenmaal geroosterd, prima eten, in een brownies, pannenkoek of cheesecake. Je ziet je kan er heel veel mee doen, als je wat creatiever wil zijn dan alleen de soep.

P.s. bladaarde kan je heel makkelijk zelf maken door bladeren ietwat vochtig in een vuilniszak te storten, licht aanstampen deze dichtbinden, wat gaatjes erin voor de beluchting en dan heb je na enige tijd mooi verteerde bladaarde.

Wie doet je wat

Meer lezen over Lekker van Eigen Land volg me dan of kik dan hier Facebook: Lekker van eigen land of lees bijvoorbeeld  mijn vorige Blog:: Wip es een tege


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Tomatenplanten en Phytophthora schimmels
Moestuinieren

Tomatenplanten en Phytophthora schimmels

Hoe herken en bestrijd je de Phytophthora-schimmel in tomatenplanten? We bespreken de symptomen, oorzaken van verspreiding en geven een stapsgewijs plan om schade te beperken en verdere infectie te voorkomen.


Door Jan de B

Afbeelding bij Uitleg: hoe en waarom Tomaten dieven
Moestuinieren

Uitleg: hoe en waarom Tomaten dieven

Tomaten dieven, een term die misschien verwarrend klinkt, verwijst eigenlijk naar het verwijderen van nieuwe scheuten in de bladoksel van tomatenplanten.


Door Jan de B

Afbeelding bij Hoe vroeg is vroeg | Biologische annabelle pootaardappelen.
Moestuinieren

Hoe vroeg is vroeg | Biologische annabelle pootaardappelen.

Wat houdt een vroege aardappel in? Vroeg oogstbaar, vroeg in het jaar poten, zetten of een combinatie van beiden En als je die dan wil welke soorten hebben we het dan over


Afbeelding bij Wanneer poot ik de aardappel?
Moestuinieren

Wanneer poot ik de aardappel?

Wat is het optimale moment om je piepers te poten of bestaat dat optimum niet?


Afbeelding bij Zaaikalender voor februari
Moestuinieren

Zaaikalender voor februari

Zaaien in februari? Dit is steevast een van de meest gestelde vragen, elke nieuwe maand weer. Daarom deel ik voor elke maand een verfrissende zaailijst, zodat je aan het einde van het jaar een handig naslagwerk hebt en altijd goed voorbereid bent.


Afbeelding bij Zaaikalender voor maart
Moestuinieren

Zaaikalender voor maart

Een handig moestuin zaai overzicht voor de maand maart om te downloaden


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox