Wip is een tegel - Doe het

05 Nov 2022 in Moestuinieren
Afbeelding bij Wip is een tegel -  Doe het


De start.

Wil je makkelijk beginnen met telen van eigen groente dan is het misschien een idee om wat tegels van je terras te wippen, dan één spa diep geel zand of iets meer eruit en daar goede grond (bijv. zelf gemaakte bladaarde), aangevuld met wat gedroogde kippen-, koeienmest in te stoppen en pompoen te gaan kweken. Kan ook in grote potten, maar dit is een mogelijkheid die ook kan. Kost echt niet veel moeite en deze vrucht is veelzijdig te gebruiken.

Lekker, gezond en betaalbaar.

Pompoen is ook best wel gezond, bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ze geven je een gevuld gevoel en zijn prima  voor je darmflora. Pompoen is tevens een goede bron van ijzer, calcium, vitamine C en E. In de winkel kost biologisch pompoenzaad, 10-15 stuks, ongeveer € 2,35 en per biologische vrucht betaal je in de herfst ergens tussen de 2-3 euro per stuk, dus tel uit je winst. Ook oogst je maar één vrucht per plant heb je je zaadkosten voor 2-3 jaar na één pompoen er dan al uit, als je er 3-4 zaait en uitpoot kan dat dan toch een mooie opbrengst leveren.

Hoe dan.

Zaaien kan binnen vanaf eind maart, begin april en dan buiten uitpoten na IJsheiligen. Zet bij elke plant een stok, klimrekje, want pompoen is prima te leiden en neemt dan veel minder m2 in beslag. Je mag de oogst verwachten zo rond september/oktober en per plant oogst je gemiddeld 3 a 4 pompoenen,

met bietjes. pastasaus, in een curry, gegrild, als puree, in een cake, geroosterd, de pitten en ook de zaden kan je eenmaal geroosterd, prima eten, in een brownies, pannenkoek of cheesecake.

Bereiden.

Pompoen is prima te gebruiken voor soep, salade bijv. met bietjes. pastasaus, in een curry, gegrild, als puree, in een cake, geroosterd, de pitten en ook de zaden kan je eenmaal geroosterd, prima eten, in een brownies, pannenkoek of cheesecake. Je ziet je kan er heel veel mee doen, als je wat creatiever wil zijn dan alleen de soep.

P.s. bladaarde kan je heel makkelijk zelf maken door bladeren ietwat vochtig in een vuilniszak te storten, licht aanstampen deze dichtbinden, wat gaatjes erin voor de beluchting en dan heb je na enige tijd mooi verteerde bladaarde.

Wie doet je wat

Meer lezen over Lekker van Eigen Land volg me dan of kik dan hier Facebook: Lekker van eigen land of lees bijvoorbeeld  mijn vorige Blog:: Wip es een tege


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Moestuinieren

Deze 5 gewassen moet je kweken in 2023

Ben je bezig met je moestuinplan? Wat ga je planten volgend jaar? Deze vijf gewassen zijn volgens mij een must in elk tuin.


Moestuinieren

Waarom seizoensgebonden en wat eet je dan?

Als je eet wat er op dat moment geoogst kan worden is het zo veel beterder, lekkerder en gezonder voor jou en het millieu


Moestuinieren

Wip is een tegel - Doe het

Tegelgroente? Pompoen in plaats van een tegel. Gezond, goedkoop, onbespoten en onbewerkt.


Moestuinieren

Aardbeien stekken

je kent het wel, je aardbeien geven minder vruchten en je wilt aardbei stekjes maken zodat je weer nieuwe gezonde planten krijgt het volgende seizoen


Moestuinieren

Nog steeds tomaten uit de koude kas

Wat een weelde, weldaad, overvloed aan gezonde onbespoten, onbewerkte groente, vruchten van eigen bodem, uit eigen kas.


Moestuinieren

Mijn moestuin avontuur! Bekijk mijn vlog over mulchen en bloembollen planten.

In deze vlog gaan we onkruid wieden en mulchen met stro. En de voorjaarsbollen, tulpen en narcissen gaan in de grond.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox