Bladaarde het goud voor jouw tuin


Door Roel

Afbeelding bij Bladaarde het goud voor jouw tuin


De bomen laten weer hun blad los en dat zorgt voor bergen met afgevallen bladeren

Laat een tuin vol herfstblad geen frustratie zijn, maar gebruik de blaadjes voor een mooie mulchlaag of als bodemverbeteraar. 
 


 

Je tuin beschermen en voeden

Afgevallen bladeren zijn een belangrijke grondstof in de tuin die je niet zomaar weg moet gooien. Bladeren zij onmisbaar als leverancier van mineralen voor bodemorganismen. Het onderdrukt de groei van onkruid en houdt de grond langer vochtig na een regenbui omdat de zon niet direct op de aarde kan schijnen. Het is in alle jaargetijden nuttig, maar zeker in de winter. ’s Winters houdt een laag bladeren de grond langer warm waardoor de planten het minder snel moeilijk krijgen.
 

Waarom laten loofbomen hun bladeren vallen en dennenbomen niet?

Het wel of niet laten vallen van bladeren en naalden is voor bomen een afweging tussen hoeveel energie het kost om ze door de winter heen te behouden en de energie die het kost om ze in de lente opnieuw te maken. Omdat er ’s winters niet zoveel zon is, zijn bladeren dan minder nuttig. Tegelijkertijd verliezen ze door verdamping kostbaar vocht en kost het energie om ze te onderhouden.

Loofbomen staan vaak op rijke grond, dus is het een makkelijk voor ze om in het voorjaar nieuwe bladeren te maken. Sparren en dennen daarentegen staan vaak op arme grond. Om te zorgen dat ze desondanks niet te veel water verliezen, zijn de naalden kleiner en compacter dan bladeren en hebben ze bovendien een wasachtig laagje dat verdamping tegengaat.

Bladaarde is het goud voor jouw tuin. 

Bladaarde wordt ook wel bladgrond of bladcompost genoemd en bestaat uit verteerde humeuze gecomposteerde bladeren.
Hark in het najaar de bladeren uit je tuin bij elkaar en verzamel ze in jutezakken of in vuilniszakken die voorzien zijn van gaten. (De bladeren moeten nat zijn). Om de voedingswaarde te verhogen kan je fijngemaakt smeerwortelblad toevoegen. 

 

Bladeren-verzamelen-in-plasticzakken

Als bladeren vergaan, veranderen beestjes ze in voedsel voor andere planten. Door die beestjes hun ideale leefomgeving te geven, een warme vuilniszak of jutezak zorg je ervoor dat bladeren sneller vergaan. Je kan het verteringsproces versnellen door de bladeren vooraf te hakselen of met de grasmaaier te versnipperen. In de zakken zorg je voor een goede balans in koolstof, stikstof, zuurstof, water en warmte. Vooral die warmte zorgt ervoor dat de beestjes harder gaan werken. Die warmte blijft lekker gevangen in de plastic zak. Daarom gaat het proces sneller dan wanneer je de bladeren in een hoek van je tuin laat liggen, maar in de hoek van de tuin  biedt het wel weer allerlei schuilplaatsen voor onze tuinbeestjes. Dat is dus een afweging die je moet maken.
 


 

 

Na één jaar is het halfverteerde blad dus al te gebruiken als mulch-materiaal. Na twee tot drie jaar is het bladaarde. Nu kijken hoeveel geduld je hebt… Heb je wat minder geduld, spit dan een jaar oud verteerd blad onder. Voordat je er erg in hebt is het weg.
 

Bodemverbetering border plantvak organische voeding bloemen

 

Wellicht heb je ook interesse in het opzetten van een composthoop, lees verder op: mijn eigen composthoop 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij GFT als ''voeding voor voeding''
Grondbewerking

GFT als ''voeding voor voeding''

Hoe zorg je er voor dat jouw wormenpopulatie ''trek'' blijft houden? Je kan er voor zorgen dat het naar meer blijft smaken, en dat resultaat is win-win op meerdere vlakken. en je


Afbeelding bij Een wormenhotel: Hoe werkt het?
Grondbewerking

Een wormenhotel: Hoe werkt het?

In dit tuinblog leg ik uit hoe je het best je eigen ''ecosysteem'' voor je compostwormen start. Creëer een zo prettig mogelijke habitat voor het maken van je eigen Vermicompost


Afbeelding bij Van afval naar grondstof: Wormenmest als bodemverbeteraar
Grondbewerking

Van afval naar grondstof: Wormenmest als bodemverbeteraar

(re) activeer het bodemleven in jouw (moes) tuin door zelf Vermicompost te maken.


Afbeelding bij Potgrond hergebruiken
Grondbewerking

Potgrond hergebruiken

Ontdek hoe je oude potgrond kunt hergebruiken en een duurzame, milieuvriendelijke aanpak kunt toepassen om je tuin te verbeteren.


Door Jan de B

Afbeelding bij Hoe slim omgaan met de grond water kan besparen
Grondbewerking

Hoe slim omgaan met de grond water kan besparen

Door op de juiste manier om te gaan met je bodem, regenwater en het bijspringen kun je veel water besparen in je tuin, kan overtollig water makkelijker weg en blijft je tuin altijd fris en groen


Afbeelding bij De onderwereld actief in je eigen tuin!
Grondbewerking

De onderwereld actief in je eigen tuin!

Karton, dat uit houtvezels bestaat, is een fantastisch veilig materiaal dat ook in de groente/moestuin gebruikt kan worden om onkruid tegen te gaan.


Door Marie Mul

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox