Variatie op de blokjes in de pastasaus of de soep.


Afbeelding bij Variatie op de blokjes in de pastasaus of de soep.


De oogsttijd van de courgette zit er weer aan te komen of is er al weer. Ze word ook wel eens geduid als “zukini” of mergpompoen en is de (sommige beweren onrijpe) vrucht van de courgetteplant die familie, een neefje. nichtje is van de komkommer. De vrucht kent drie kleurvarianten, bijna wit, geel en groen en kent meerdere verschijningsvormen van rond tot langwerpig of zelfs pompoenachtig. Ook zijn er enkele gestreepte varianten, oftewel van alle markten thuis.

Opbrengst

Dat is geen exacte wetenschap, maar grosso modo, mede afhankelijk van je grondsoort, voeding, het weer, de hoeveelheid vocht en de plek (zonnig, meer schaduw), levert de courgetteplant in een groeiseizoen 30-40 vruchten. Eet, bereid ze het liefst net geoogst, dan zijn ze het lekkerst, maar enige dagen bewaren kan ook om te voorkomen dat ze te groot worden. Oogst de vruchten bij een lengte van ca. 15-20 cm.

Gezond en lekker?

Wat mij betreft 2 keer volmondig ja dat zijn ze: Zo zijn ze rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor hart en bloedvaten. En vitamine B1, B2, B6, B11 en C, welke bijdragen bij aan een goede stofwisseling en immuunsysteem. Ook bevatten ze veel vezels en bijna geen koolhydraten. Lekker ja dat is natuurlijk geheel persoonlijk, maar zo veelzijdig te bereiden dat het wat mij betreft goed bereid absoluut geen saaie smaakloze groente hoeft te zijn.

Es wat anders ermee doen

Wokken, grillen, drogen als chippies, bakken of stomen, het kan met allerlei soorten kruiden. Als rolletjes met kaas en/of vleeswaren, gevuld uit de oven, groente koekje, vega burger, lasagnevellen, in een salade (dunne reepjes), als spaghetti (met een spiraalsnijder), als mie met kaasschaaf gesneden en dan reepjes en zelfs in cakes i.p.v. meel. Zo veelzijdig. Er zijn ook vele recepten inzake courgette soep, maar dat staat bij ons niet op de menukaart. Nieuw voor mij is dat er zelfs recepten zijn van courgette frietjes uit de oven. Die heb ik nog niet geprobeerd. Hier zijn geen echte favorieten: we maken ze op allerlei manieren klaar. De gevulde rolletjes uit de oven, de spaghetti, de pittige courgettes en als lasagnevel. Eigenlijk alles wel. En hebben we te veel dan geven we weg of we bereiden ze als pittige courgettes en vriezen dat dan in.

Voedingswaarde

Oer 100 gram courgette (onbereid ) bevat:18 kcal, 0,2 gram vet (50% verzadigd en 50% onverzadigd), 2,3 gram koolhydraten (suikers), 0,9 gram vezels en 0,2 gram zout. Doordat ze erg weinig calorieën en relatief veel vezels bevat is dit een prima vrucht, groente voor een dieet. Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en een optimale darmflora. Ze past prima in een koolhydraat arm dieet, (Keto) en omdat granen niet passen binnen een Paleo dieet, kan je pasta, meel prima vervangen door courgette. Een nadeel, minder iets van de courgette, wat anderen dan weer juist een voordeel vinden is mijn inziens dat hij/zij van zichzelf weinig tot geen smaak heeft.

Diverse mogelijkheden om ze te bereiden.

Een aantal eigen gerechten en andere mocht ik in de loop van de tijd ontvangen van lezers c.q. volgers

1. Patatjes van gele courgette. Snijd de courgette in stukken van 4-5 cm en halveer die. Verwijder de zaden en het zachte middenstuk. En snijd ze dan in wat jij lekker vind formaat frites. Spoel de patatjes af en dep ze droog. Op een bakplaat met wat olie erop en dan in de oven op 180-190 graden tot ze mooi krokant bruin zijn. (de benodigde tijd is afhankelijk v an de dikte van je patatten

)2. Spread. Stukjes Courget met wortel en knoflook en andere kruiden die je lekker vind in een ovenschaal met scheutje olijfolie mengen. Paprika door de helft erop zodat alles bedenkt is. In de oven rond de 200 graden. Iets van 20 a 30 minuten. Alles laten afkoelen. Het velletje van de paprika afpellen. Dan het geheel in de blender met eventueel (chili) peper en zout naar je eigen smaak. Nog te droog voeg een scheut(je) olijfolie toe. Eventueel nog wat citroensap voor de smaak. In de koelkast ongeveer een week houdbaar. Ook prima in te vriezen in kleine bakjes.

3. Rolletjes in de oven. Snijd lange plakken van je courgette met een kaasschaaf of mandoline. Kaas (plakje) erop en wat kruiden naar smaak maar kan ook in combinatie met vleeswaren, salami of iets dergelijks toe. Zelfs met dun gesneden champignons (Vega) of geruld gehakt. Naar smaak Italiaanse kruiden, Indische kruiden, midden oosten. Wat je zelf lekker vind Je kan ze ook bedekken Tempé, tofu in dunne plakjes of gegrilde, losgemaakt, tomaat als pasta, zeer fijn gesneden wel of niet gedroogd, paprika, avocado. gestampte nootjes peulvruchten zelfs koolbladeren in reepjes of geraspt

4. Courgette mais (pannen)koekjes. Rasp de courgette of fijnmalen met 1 of 2 teentjes knoflook in keukenmachine (geen moes, nog net herkenbare groentes) en dan deeg, hamburger, koekjes van maken met (volkoren, veldbonen) bloem, ei, eventueel wat gemalen kokos Indische kruiden of een Italiaanse variant met basilicum, bieslook. Of andere kruiden die je zelf prefereert. Koekjes mooi bruin bakken in een platte pan met olie. 3-4 minuten aan elke kant. Kinderen zijn er ook gek op en eten dan zonder het in de gaten te hebben heel veel groentes. Je kan er ook wortels (winter of de zomer) prima bij mengen dat maakt je koekje wat zoeter van smaak

5. Een variatie op de appeltaart. Courgettes i.p.v. appels. Wat smaak ook wel wat weg van een originele appeltaart, ik laat de partjes courgette wel een paar uurtjes marineren in citroensap met een beetje appelaroma en kaneel.

6. Verwerken in een fruitpotje. Neem een zeer rijpe banaan, de courgette en een mandarijntje en een heel klein beetje suiker. Meng dit tot een heerlijke fruitsmeersel. Lekker op brood, cracker of door yoghurt etc.

7. Carpaccio. Echt dunne plakjes snijden en dan een pesto dressing erover wat geraspte kaas en eventueel wat gesneden nootjes erop

8. Gegrilde(oven, grilpan) of op de barbecue. Snijd de courgette in schijfjes van ongeveer een ½ cm. insmeren met olijfolie, kruiden naar smaak en dan op de gril, BBQ

9. Drogen in een voedseldroger, maal het daarna tot poeder. Werkt mooi om soep of saus wat te binden

10. Courgettejam. Snijd de courgette in blokjes even koken met wat citroenrasp en citroensap erbij. In blender, dan geleisuiker erbij en doorkoken en dan zo heet mogelijk in gesteriliseerde jampotjes. Blijft minstens jaar goed. Kan ook in combinatie met munt of/en sinaasappel

11. Chips Op de mandoline of keukenmachine dunne plakjes snijden Zout, peper en/of kruiden naar smaak en dan in de voedseldroger. In lange plakken drogen en dan gebruiken in plaats van lasagne. De courgette gebruik Luchtdicht bewaren in grote pot. Ze blijven best wel lang goed. Ze zijn ook nog koolhydraatarm en glutenvrij. Voedseldroger op 52 graden. Je kunt de plakken ook vers gebruiken i.p.v. lasagnebladen. Maar als je echt veel courgettes hebt, is dit een mooie oplossing.

12. Kolokithokeftedes

Griekse courgette koekjes, Schil de courgettes en pureer ze. Dan in vergiet en voeg zout toe. Laat ongeveer een uur het vocht weglopen, druk als laatste nog zoveel mogelijk van het vocht eruit. Doe de pulp in een kom en voeg feta, ei, broodkruimels, munt en peper toe. Voeg net genoeg bloem toe om een stevig deeg te krijgen (niet teveel, dan krijgt het teveel een meel smaak). Maak balletjes van ca. 3 cm dik en rol ze even door wat bloem en frituren tot ze gaar zijn. (bovendrijven). Serveren met tzatziki

13. Courgette anders.

Fijne schijfjes courgette aan 1 kant goudbruin bakken in olijfolie. In een ovenschaal onderaan 1 fijngesneden en gefruite ui leggen. Daarop dakpansgewijs laagje courgetteschijfjes. Daar boven op fijne plakjes tomaat en enkele fijngesneden zongedroogde tomaatjes, wat blaadjes basilicum en dan 1 half pakje verkruimelde feta. Dan weer een laag courgette, tomaat, kaas. Eindigen met laag courgette. Bestrooien met geraspte Parmezaanse kaas. 45 minuten in oven op 180 graden. Serveren kan met couscous of rijst en eventueel wat vlees, gevogelte of vis. Kan ook gewoon zo als die is, als vegetarische schotel. Je kan er dan bijvoorbeeld een frisse salade bij serveren.

14. Je kan de courgette ook prima rauw te eten. Tijdens het eten van rauwe groenten krijg je namelijk meer van de aanwezige vitaminen binnen, die gedeeltelijk weg gaan het koken. En laat die courgette dan nét de groentesoort zijn die volgepropt zit met vitamine A, B1, C en nog een hele boel andere vitaminen. Snijd de courgette in dunne sliertjes, meng met wat sinaasappelsap en geraspte schil, wat olijfolie, een theelepel honing en een heel klein beetje appelazijn. Fris, een beetje zuur, een beetje zoet en met een bijt.

15. Pittige bonen, courgettes. Ingrediënten per persoon: circa 300 gram courgette, 30 gram gemalen kokos, theelepel sambal of fijn gesneden Spaans poepertje. Peper, zout en knoflookpoeder of teentje knoflook naar smaak. Rasp de courgette, bak de sambal, peper in wat neutrale olie in de wok zachtjes aan. afgestreken eetlepel suiker toevoegen en na 1-2 minuten de knoflook. dan de kokos, even meebakken, wel blijven roeren, wokken. Voeg de courgette toe I(met eetlepel water. goed warm maken. 2-3 minuten

16. Ketjap courgette. Snij de courgette in dunne polakjes en marineer dit een tijdje in wat ketjap manis en kruiden naar smaak. Laat uitlekken en wok dit dan. Klaar.

17. Je kan er zelfs spaghetti (courgettini) van maken. Heel dun tot spaghetti snijden, maar ik gebruik daar een spirelli voor. Lijkt een beetje onnodig apparaatje zeker als je goed bent met een scherp mes, echter doordat wij hem hebben gebruik ik hem ook.

18. Courgette inmaken. Snij de courgette met een keukenmandoline (of met een mes) in schijfjes van 1 cm. Snij daarna grote schijfjes in 2 en hele grote schijfjes in. Verdere benodigdheden: Kerriepoeder (Currypoeder), 1 theelepel Korianderpoeder (Ketoembar), 1 theelepel Kurkuma (Koenjit), 500 ml Natuurazijn en 400 gram Suiker. Doe azijn, suiker en kruiden in een grote pan en breng aan de kook. De courgettes zijn klaar als je frisse groene schil donker wordt. Schep de courgette m.b.v. een schuimspaan en een trechter in de gesteriliseerde jampotten. Duw goed aan met een lepel zodat je jampotten helemaal gevuld zijn. Vul nu aan met het kookvocht tot de rand van de jampot. Sluit de jampot, zet deze op de kop en draai ze na 10 minuten terug om.

P.s. als je Google laat zoeken op “courgette recepten” levert dat ongeveer 19.400.000 resultaten Dus keuze genoeg.

Voorgaande blogs van Lekker van Eigen Land vind je hieronder.

Meer lezen over moestuinieren kijk op mijn Facebook pagina Lekker van Eigen Land


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Uitleg: hoe en waarom Tomaten dieven
Moestuinieren

Uitleg: hoe en waarom Tomaten dieven

Tomaten dieven, een term die misschien verwarrend klinkt, verwijst eigenlijk naar het verwijderen van nieuwe scheuten in de bladoksel van tomatenplanten.


Door Jan de B

Afbeelding bij Hoe vroeg is vroeg | Biologische annabelle pootaardappelen.
Moestuinieren

Hoe vroeg is vroeg | Biologische annabelle pootaardappelen.

Wat houdt een vroege aardappel in? Vroeg oogstbaar, vroeg in het jaar poten, zetten of een combinatie van beiden En als je die dan wil welke soorten hebben we het dan over


Afbeelding bij Wanneer poot ik de aardappel?
Moestuinieren

Wanneer poot ik de aardappel?

Wat is het optimale moment om je piepers te poten of bestaat dat optimum niet?


Afbeelding bij Zaaikalender voor februari
Moestuinieren

Zaaikalender voor februari

Zaaien in februari? Dit is steevast een van de meest gestelde vragen, elke nieuwe maand weer. Daarom deel ik voor elke maand een verfrissende zaailijst, zodat je aan het einde van het jaar een handig naslagwerk hebt en altijd goed voorbereid bent.


Afbeelding bij Zaaikalender voor maart
Moestuinieren

Zaaikalender voor maart

Een handig moestuin zaai overzicht voor de maand maart om te downloaden


Afbeelding bij GMO & HYBRIDE ZADEN: WAT IS HET VERSCHIL EN WIL IK DIT IN MIJN TUIN?
Moestuinieren

GMO & HYBRIDE ZADEN: WAT IS HET VERSCHIL EN WIL IK DIT IN MIJN TUIN?

Ontdek waarom GMO-zaden een mysterie zijn voor particulieren, hoe laboratoriumkruisingen sterke planten opleveren, en waarom F1-hybriden garant staan voor een weelderige tuinoogst.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox