Moestuin in Mei


Afbeelding bij Moestuin in Mei


Zaaien en poten.

Mei ook wel de bloeimaand of Mariamaand genoemd is een relatief drukke periode in de moestuin. Buiten kan je de volgende groentes zaaien, poten als je dat nog niet eind april gedaan hebt (sommigen echter pas na half mei): Boerenkool, bietjes, broccoli, courgettes, doperwtje (nogmaals) maís, knolselderij, palmkool, pastinaak, (pluk)sla, radijsjes, sjalotjes, sperziebonen (tegen einde van de maand), spinazie, ui, witlof, wortels. Bloemen die ik ook zaai in de moestuin: Afrikaantjes, goudsbloem, korenbloem, Oost-Indische kers en de zonnebloem.Heb je al een aantal gewassen gezaaid in april kan het zo maar zijn dat je dkie kan gaan uitpoten in de volle grond in mei. Ik verwacht hier al een groot gedeelte van mijn kolenbed vol te gaan zetten. Ook de laatste aardappels gaan begin mei de grond in. Binnen voorzaaien, meer begin mei: Andijvie, augurk, courgette, komkommers, pompoen.

Vullen van je tuin.

En dan het uitplanten van al dat moois of datgene wat je in april al hebt voor gezaaid. Als het lukt zetten wij hier het meeste meestal na de 15e in de koude grond. Ik verwacht hier al een groot gedeelte van mijn kolen bed vol te gaan zetten. Is wel afhankelijk van hoe snel ze gaan groeien nu het eindelijk wat warmer lijkt te gaan worden. Ook de laatste aardappels gaan de grond in. Maar dat zal eveneens als de doperwten en het 2e zetsel van de tuin-, en duivenbonen denk ik al vrij vroeg in mei zijn.In de koude kas verwacht ik dat we na half mei ook de tomaten in de grond gaan uitzetten evenals de komkommerplanten. Paprika even kijken wat de weersverwachting gaat worden na half mei i.v.m. de warmte.

Oorsprong naam

Men denkt dat de naamgeving van deze maand afkomstig is de Griekse godin Maia of naar de Romeinse vruchtbaarheidsgodin Bona Dea, wier feest in mei werd gevierd. Andere bronnen houden het er op dat de maand genoemd is naar de god Jupiter, Maius, die groeikracht brengt. Beiden zijn afgeleid van het Latijnse woord maior, dat ‘groter’ betekent.

Belangrijke dag(en): 

Normaliter is mei een mooie lentemaand, maar vergis je niet het kan hier en daar aan de grond ook nog wel eens vriezen. Gemiddeld zou dat half mei (IJsheiligen) afgelopen moeten zijn. Dus de moestuin zaai-, en pootmaand bij uitstek. Dat laatste is wel mede afhankelijk in welk gedeelte van Nederland, België je woont. Was je in april nog vaak aangewezen op (voor)zaaien en ook nog binnen of de kas, in mei kan er best wel veel buiten in de “koude” grond gedaan worden.

Hoezo pas na IJsheiligen.

De nacht van 15 mei 2019 was hetv hoer in de omgeving npg -5 -06. En  das best wel koud. Toen hadden we toch echt nog een 2-3 daagse periode die we absoluut in de gaten moesten houden. Onze opa’s en overgrootouders hadden er wel degelijk kijk op. Niet alles uit de oude doos, van vrogger, kun je afdoen als larie en sprookjes dus.

Lichthoeveelheid

Maandag 1 mei opkomst 06:07, ondergang 21:03 en uren licht 14 uur en 56 minuten. Maandag 15 mei opkomst 05:42, ondergang 21:26 en uren licht 15 uur en 44 minuten. Woensdag 31 mei opkomst 05:22, ondergang 21:48 en uren licht 16 uur en 26 minuten.

Oogsten.

Wij kunnen meestal halverwege mei al de eerste rabarber oogsten, wat sla uit de koude kas en als je weeuwenteelt hebt, bloemkool, dan kan het zo maar zijn dat je daar ook al van kan oogsten. Radijsjes en spinazie gaat ook vast wel lukken, als je die op tijd hebt gezaaid

Extra mulchen

Je kan als je zaai- pootgoed eenmaal mooi is opgekomen er ook voor kiezen om tussen je plantjes en de rijen wat extra te mulchen door compost, houtsnippers aan te brengen en zo de grond wat vochtiger te houden in de zomer. Met wat geluk heb je dan ook wat minder ongewenst kruid. En voed je de grond en je bodemorganismen ook nog. Win/win/win dus

Maria Thun zaaidagen.- Bloemdagen: 5 - 6 mei tot 17.00u, 13 - 14 mei en 22 en 23 mei. - Bladdagen: 7 – 8 mei, 15 – 17 mei tot 12 uur en de 24e vanaf 12.00 uur en 25 mei.- Vruchtdagen: 1 mei, 9 en 10 mei, de 18e en 26 t/m 28 mei. - Worteldagen 2 en 3 mei tot 11.00 uur, 12 mei, 19 – 21 mei en dan 29, 30 en 31 meiIn elk geval heel veel moestuinplezier gewenst in mei.Oh ja: in mei leggen alle vogels een ei. Een natte mei geeft boter in de wei. Mei koel en wak, koren in de zak. Mei koel en nat, koren in het vat.

Nice to know: -

  • De naam IJsheiligen is een vernoeming naar 4-5 katholieke heiligen, van wie de naamdagen vallen in de periode van 11 tot en met 14 of 15 mei. Mamertus (11 mei), Pancratius (12 mei), Servatius van Maastricht (13 mei) en Bonifatius van Tarsus (14 mei). Deze wordt regelmatig niet genoemd omdat 3 echt wel een heilig getal is Dit in tegenstelling tot het getal 4 of 5. In sommige andere landen hebben ze namelijk nog die vijfde heilige Sophia van Rome.
  • Mei, dat was “vrogger” de start van het grote genieten van asperges en eind van de maand van de eerste zomerkoninkjes (aardbeien) van eigen bodem-
  • De maand mei staat ook bekend als de maand van de uitbundig bloeiende fruitbomen vol bloesem en tuinen vol bloemenpracht.

In elk geval heel veel moestuinplezier gewenst


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Tomatenplanten en Phytophthora schimmels
Moestuinieren

Tomatenplanten en Phytophthora schimmels

Hoe herken en bestrijd je de Phytophthora-schimmel in tomatenplanten? We bespreken de symptomen, oorzaken van verspreiding en geven een stapsgewijs plan om schade te beperken en verdere infectie te voorkomen.


Door Jan de B

Afbeelding bij Uitleg: hoe en waarom Tomaten dieven
Moestuinieren

Uitleg: hoe en waarom Tomaten dieven

Tomaten dieven, een term die misschien verwarrend klinkt, verwijst eigenlijk naar het verwijderen van nieuwe scheuten in de bladoksel van tomatenplanten.


Door Jan de B

Afbeelding bij Hoe vroeg is vroeg | Biologische annabelle pootaardappelen.
Moestuinieren

Hoe vroeg is vroeg | Biologische annabelle pootaardappelen.

Wat houdt een vroege aardappel in? Vroeg oogstbaar, vroeg in het jaar poten, zetten of een combinatie van beiden En als je die dan wil welke soorten hebben we het dan over


Afbeelding bij Wanneer poot ik de aardappel?
Moestuinieren

Wanneer poot ik de aardappel?

Wat is het optimale moment om je piepers te poten of bestaat dat optimum niet?


Afbeelding bij Zaaikalender voor februari
Moestuinieren

Zaaikalender voor februari

Zaaien in februari? Dit is steevast een van de meest gestelde vragen, elke nieuwe maand weer. Daarom deel ik voor elke maand een verfrissende zaailijst, zodat je aan het einde van het jaar een handig naslagwerk hebt en altijd goed voorbereid bent.


Afbeelding bij Zaaikalender voor maart
Moestuinieren

Zaaikalender voor maart

Een handig moestuin zaai overzicht voor de maand maart om te downloaden


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox