Pimpelpandemie

08 Oct 2022 in Vogels


Kleine vogeltjes hebben doorgaans kleine snaveltjes. Sommige kleine vogeltjes hebben héél kleine snaveltjes. Dat is handig als je je specialiseert in héél kleine insectjes. Als je dan ook nog een héél klein lijfje hebt,  kun je  daarmee op héél kleine  takjes balanceren en met dat héél kleine snaveltje héél kleine insectjes oppikken.  Pimpelmezen zijn héél klein en hebben zo’n slim pincetsnaveltje. Het zijn  groengeelblauwe veerbolletjes met witte wangetjes en een strak achterover gekamd lichtblauw kapseltje boven een stierennekje.

 

Snavels zijn handige dingen, niet alleen om mee te eten, je kunt er ingewikkelde nesten mee bouwen, met je partner snavelen en niet in de laatste plaats komt het van pas als aanvals- of  verdedigingswapen. Ben je als pimpelmees dan niet in het nadeel met  zo’n potloodpuntje? Het is geen massavernietigingswapen zoals de beitel van een kraai, de haak van een zilvermeeuw, de priem van een specht of de messcherpe versnipperaar van roofvogels. Toch weerhoudt  dit pimpelmezen er niet van zich te gedragen alsof ze wel met zo’n wapen zijn uitgerust. Ze zijn niet bang aangelegd en als ze dat nodig achten zullen ze pogen  een tegenstander te slopen met dat minuscule  potloodpuntje.

Net als de merel, de houtduif en hun wat forsere neef de koolmees, zijn pimpelmezen bosvogels die zich aan ons hebben aangepast en zich graag in onze tuinen en parken ophouden. Daar vinden ze nestgelegenheid en voedsel, ze  maken dankbaar gebruik van de nestkasten die we ophangen en komen de winter door dankzij de vetbollen en het andere lekkers waarmee we ze verwennen. 

Het  lijkt de pimpelmezen voor de wind te gaan, maar  nog niet zo heel lang geleden werden er opeens talloze zieke pimpelmezen aangetroffen. Vervuild, met de veren opgezet zaten ze apathisch op de grond, niet meer in staat te vluchten voor mens of dier. Vele legden het loodje. De oorzaak was vermoedelijk een bacteriële longontsteking.

Veel van de zieke pimpelmezen hadden in die periode jongen, want het was lente. Omdat ze niet meer in staat waren insectjes te verzamelen voor die jongen, stierven deze in hun nestjes. Jonge pimpelmeesjes kunnen maar heel kort zonder voedsel, één dag vasten kan fataal zijn. Terwijl corona in de mensenwereld zijn tol eiste en alles op slot gooide, ondergingen pimpelmezen  in stilte een parallelle pandemie.  Soms is er meer dat ons bindt met kleine vogeltjes dan nestkastjes en voedertafels. Of een stierennek.

https://www.jaapkranenborg.nl/gevleugeld/pimpelpandemie


foto:pixebay. tekening: @Jaap    


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Roel Avatar

Roel 1 jaar geleden
Leuk verhaal Jaap


Willem Schilder Avatar

Willem Schilder 1 jaar geleden
Mooi geschreven erg leuk omnte lezen!


Vogels

Warme sokken voor eenden, kleurige truien voor koolmezen?

Vogels zijn bestand tegen koude winternachten, maar kunnen het wel moeilijk krijgen.


Vogels

Wat weet de kraai?

Ooit werden vogels als dom beschouwd omdat hun hersenen verhoudingsgewijs klein zijn. Het heeft even geduurd, maar inmiddels is tot de omvangrijke menselijke hersenmassa doorgedrongen dat vogelbreinen een lichtgewichtversie zijn van de zwaardere constructies waarmee de evolutie zoogdieren heeft opgezadeld. Die hoeven er immers niet mee de lucht in…


Vogels

Open Brief van een Ekster

Eksters lijken meer op ons dan we vermoeden


Vogels

Huismusvredebreuk

Huismussen leven al duizenden jaren met ons samen, maar terwijl er meer mensen komen, neemt het aantal huismussen af.


Vogels

Vogels houden hun snavel

Na een luidruchtig voorjaar zijn vogels opeens veel stiller in de zomer. Met goede redenen


Vogels

Wanneer hang je het beste een nestkastje op voor de vogels?

De beste tijd om nieuwe nestkasten voor vogels op te hangen is een veelgestelde vraag. Is het beter om het in de winter, het voorjaar, de zomer of het najaar te doen? Wist jij ook dat ze hem voor nog meer doeleinden gebruiken dan alleen nestelen.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox