Pimpelpandemie

08 Oct 2022 in Vogels


Kleine vogeltjes hebben doorgaans kleine snaveltjes. Sommige kleine vogeltjes hebben héél kleine snaveltjes. Dat is handig als je je specialiseert in héél kleine insectjes. Als je dan ook nog een héél klein lijfje hebt,  kun je  daarmee op héél kleine  takjes balanceren en met dat héél kleine snaveltje héél kleine insectjes oppikken.  Pimpelmezen zijn héél klein en hebben zo’n slim pincetsnaveltje. Het zijn  groengeelblauwe veerbolletjes met witte wangetjes en een strak achterover gekamd lichtblauw kapseltje boven een stierennekje.

 

Snavels zijn handige dingen, niet alleen om mee te eten, je kunt er ingewikkelde nesten mee bouwen, met je partner snavelen en niet in de laatste plaats komt het van pas als aanvals- of  verdedigingswapen. Ben je als pimpelmees dan niet in het nadeel met  zo’n potloodpuntje? Het is geen massavernietigingswapen zoals de beitel van een kraai, de haak van een zilvermeeuw, de priem van een specht of de messcherpe versnipperaar van roofvogels. Toch weerhoudt  dit pimpelmezen er niet van zich te gedragen alsof ze wel met zo’n wapen zijn uitgerust. Ze zijn niet bang aangelegd en als ze dat nodig achten zullen ze pogen  een tegenstander te slopen met dat minuscule  potloodpuntje.

Net als de merel, de houtduif en hun wat forsere neef de koolmees, zijn pimpelmezen bosvogels die zich aan ons hebben aangepast en zich graag in onze tuinen en parken ophouden. Daar vinden ze nestgelegenheid en voedsel, ze  maken dankbaar gebruik van de nestkasten die we ophangen en komen de winter door dankzij de vetbollen en het andere lekkers waarmee we ze verwennen. 

Het  lijkt de pimpelmezen voor de wind te gaan, maar  nog niet zo heel lang geleden werden er opeens talloze zieke pimpelmezen aangetroffen. Vervuild, met de veren opgezet zaten ze apathisch op de grond, niet meer in staat te vluchten voor mens of dier. Vele legden het loodje. De oorzaak was vermoedelijk een bacteriële longontsteking.

Veel van de zieke pimpelmezen hadden in die periode jongen, want het was lente. Omdat ze niet meer in staat waren insectjes te verzamelen voor die jongen, stierven deze in hun nestjes. Jonge pimpelmeesjes kunnen maar heel kort zonder voedsel, één dag vasten kan fataal zijn. Terwijl corona in de mensenwereld zijn tol eiste en alles op slot gooide, ondergingen pimpelmezen  in stilte een parallelle pandemie.  Soms is er meer dat ons bindt met kleine vogeltjes dan nestkastjes en voedertafels. Of een stierennek.

https://www.jaapkranenborg.nl/gevleugeld/pimpelpandemie


foto:pixebay. tekening: @Jaap    


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Roel Avatar

Roel 3 maanden geleden
Leuk verhaal Jaap


Vogels

Koninkje Winter

Anders dan zijn stoere naam doet vermoeden is het winterkoninkje slecht bestand tegen een échte winter.


Vogels

De enige vogel die een adelaar aanvalt, is de kraai.

Een verhaal om over na te denken... De kraai en adelaar


Door Mellisa

Vogels

Pechvogel 2023: ‘Misschien krijg je mij straks op je dak, of in je tuin’

Scholeksters broeden in de stad door afnemende broedmogelijkheden erbuiten


Vogels

Kerkuilen verhongeren - Laat een ingang voor de kerkuil vrij in je schuur.

Met slecht, of in elk geval koud weer op komst sluiten mensen niet alleen hun huizen, maar ook hun schuren goed af. We vragen vooral de eigenaren van boerenschuren om nog een gaatje open te laten voor kerkuilen.


Door Jan de B

Vogels

Merels niet onverdeeld blij met titel Vogel van het Jaar 2022.

De merel was Vogel van het Jaar 2022. Niet alle merels hadden in de gaten dat dit geen eretitel is, maar dat Vogelbescherming en Sovon hiermee extra aandacht vragen voor een soort waar het niet goed mee gaat. In 2023 is de scholekster Vogel van het Jaar (voor de tweede keer, ze waren het in 2008 ook).


Vogels

Omstreden Randstedelingen

Ze vliegen al een halve eeuw rond in Europese steden, maar zijn nog altijd omstreden. Er zijn mensen die allerlei kwaads toeschrijven aan de vogels en er voor pleiten ze uit te roeien, want, jawel, ’het zijn exoten die hier niet thuis horen’.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox