Deze 5 gewassen moet je kweken in 2023

24 Nov 2022 in Moestuinieren


Deze 5 gewassen moet je kweken in 2023

1. Een fruitboom of fruitstruik.

Een fruitboom of een fruitstruik geeft je decennialang of soms zelfs levenslang fruit, zonder dat je er veel voor hoeft te doen. Dus genoeg reden om er eentje in je tuin of balkon te planten. 

Let bij het kopen van een fruitboom op of het een zelfbestuivend soort is. Veel fruitbomen hebben minimaal twee bomen van dezelfde fruitsoort nodig voor bestuiving. Geen bestuiving betekent geen fruit.  Het mag wel een boom zijn van een ander ras. Een Gala appelboom en een Elstar appelboom kunnen elkaar prima bestuiven. Niet alle rassen zijn geschikt voor elkaar. Onderzoek dus eerst welke soorten bij elkaar passen.  

Hou ook rekening mee met de afstand. De fruitbomen mogen ook niet te ver van elkaar staan. Als je geluk hebt, hebben de buren ook een appelboom staan die jouw appelboom kan bestuiven. Een sierappelboom werkt soms ook. Dan hoef je maar 1 boom te planten. 

Fruitbomen kun je onderverdelen in laagstam, halfstam en hoogstam. De naam zegt het al; hoogstam bomen worden hoog en laagstam bomen blijven relatief laag. Een voordeel van een laagstam boom is dat je makkelijk bij het fruit komt. Daarnaast veroorzaakt de boom minder schaduw.  Een laagstam boom geeft ook sneller fruit (na 2-3 jaar), vergeleken met een hoogstam boom. Het nadeel van een laagstam boom is dat het minder lang meegaat (enkele tientallen jaren), terwijl een hoogstam boom levenslang meegaat. In de tuin is het wat dat betreft hetzelfde als veel dingen in het leven. Goede dingen eisen meer tijd en aandacht. 


Alternatief voor balkons en terrassen:

Heb je geen tuin? Voor balkons en terrassen zijn er ook alternatieven. Er zijn fruitbomen in de vorm van een zuil.  Dit zijn bomen die prima in een pot kunnen. Zuilbomen hebben één rechte hoofdstam. Ze maken geen zijwaartse takken, waardoor het weinig ruimte in beslag neemt. 

Fruitstruiken zijn ook zeer geschikt voor een balkon of terras. Denk hierbij aan blauwe bessen, kruisbessen en frambozen. Laat je eerst informeren of de soort die je kiest wel geschikt is voor een pot. 

Naast een fruitboom, kun je ook overwegen om een kastanje of walnotenboom te planten. Hiervoor heb je wel veel ruimte nodig. 


2. Kruiden

Vaak heb je maar een klein beetje van een kruid nodig en ze zijn nogal duur bij de supermarkt. Net dat klein beetje verse kruiden maakt je gerecht echt af. Hoe leuk is het als je dit zelf uit je tuin of balkon kunt plukken. De meeste kruiden kunnen zelfs prima binnen in potten gekweekt worden.  Met de juiste zorg, gaan verse kruidenpotjes uit de supermarkt zelfs maandenlang mee. Probeer eens de kruidenpotjes uit de supermarkt te verpotten in een grotere pot met verse potgrond. Je zult zien dat ze veel langer meegaan. 

Rozemarijn, tijm en laurier hoef je ook alleen maar 1 keer te planten en je hebt het voor altijd in huis. Dit zijn vaste planten die weinig onderhoud nodig hebben. Je moet ze alleen elk jaar snoeien als je ze klein wilt houden. Ze zien er nog mooi uit in de tuin.

Kruiden vragen niet om veel ruimte. Plant meerdere kruiden samen in een pot.  Dit is ook makkelijker voor het oogsten. Ik heb zelf basilicum, koriander en bieslook samen in een pot staan. Maar wat dacht je van een pot met allerlei Italiaanse kruiden?


3. Pluksla 

Sla kan overal bij. Op een boterham, even naast de frietjes of in een wrap. Pluksla is een mengsel van verschillende sla soorten die je in een jong stadium oogst. Het voordeel hiervan is dat je al snel van kunt oogsten. Vaak groeit de sla gewoon weer terug als je het niet te diep snijdt tijdens het oogsten.  Pluksla heeft niet veel plek nodig. Je beslist zelf hoeveel je wilt zaaien. Heb je alleen een hangpot tot je beschikking, dan is dit ook prima. Hoe minder je zaait, hoe minder sla natuurlijk. 


4. Aziatische groenten

Probeer dit jaar iets nieuws. Het leuke van je eigen groenten en fruit kweken is dat je gewassen kunt kweken die je niet bij de supermarkt kunt kopen. Probeer eens Chinese bieslook. Chinese bieslook lijkt veel op bieslook, maar heeft een knoflookachtige smaak. Lekker bij een omelet. 

Wat dacht je van kangkong (dagoe blad). Surinamers zijn dol hierop. Wist je dat bij ons ook Eedamame bonen kon kweken? Edamame bonen zijn lekker als snack of in een Poké bowl. 

Wil je meer inspiratie over Aziatische groenten die je in je eigen tuin kunt kweken? In dit artikel “Wat te planten in je moestuin: Aziatische groenten” kun je meer inspiratie vinden en geef ik je meer tips over het kweken van deze groenten.  


5. Bloemen 

Een bloementuin is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het is niet alleen goed voor de bijen, maar al die kleuren geven je tuin een vrolijke uitstraling en je wordt er zelf blij van. Door bloemen te planten, help je niet alleen maar de bijen populatie, maar jouw moestuin zal je ook dankbaar zijn. Tomaten, appels, courgettes en pepers zullen meer vruchten geven als er meer bijen in de buurt zijn. 

Zelf ga ik vaak de tuin in om een boeketje te plukken voor in de keuken of voor de hal. Het is een leuk binnenkomertje, als je meteen bloemen ziet. Wil je vaak bloemenboeketten maken van bloemen uit je eigen tuin, kies dan voor snijbloemen. Er staat vaak op de zaadverpakking of de bloemen geschikt zijn voor snijbloemen. De steel van snijbloemen zijn langer, waardoor het makkelijker in een vaas past. 

Voor de bijen is het niet erg als je af en toe een boeketje plukt. Het is zelfs beter voor de groei. De meeste bloemen gaan juist meer vertakkingen maken als je het wegknipt. Meer vertakkingen betekent meer bloemen. Ze zeggen ook wel eens snoeien doet bloeien. Dit geldt ook voor de meeste bloemsoorten. 


Weet je al wat je gaat kweken volgend jaar? Ga je wat nieuws uitproberen? Het lijkt misschien vroeg, maar het is goed om nu al over na te denken zodat je rekening kunt houden met wanneer je wat gaat planten. Anders loop je de risico dat je te laat bent, en dan moet je weer een jaar wachten. Dat zal heel jammer zijn.

Vind je het leuk om meer tips en inspiratie te ontvangen over moestuinieren, tuinieren en kamerplanten?  Bekijk mijn website www.binnenbuitenbloei.nl of volg me op mijn socialmediakanalen (Facebook, Instagram, Youtube en TikTok). Zoek naar BinnenBuitenBloei. 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Moestuinieren

Wanneer poot ik de aardappel?

Wat is het optimale moment om je piepers te poten of bestaat dat optimum niet?


Moestuinieren

Zaaikalender voor februari

Zaaien in februari? Dit is steevast een van de meest gestelde vragen, elke nieuwe maand weer. Daarom deel ik voor elke maand een verfrissende zaailijst, zodat je aan het einde van het jaar een handig naslagwerk hebt en altijd goed voorbereid bent.


Moestuinieren

Zaaikalender voor maart

Een handig moestuin zaai overzicht voor de maand maart om te downloaden


Moestuinieren

GMO & HYBRIDE ZADEN: WAT IS HET VERSCHIL EN WIL IK DIT IN MIJN TUIN?

Ontdek waarom GMO-zaden een mysterie zijn voor particulieren, hoe laboratoriumkruisingen sterke planten opleveren, en waarom F1-hybriden garant staan voor een weelderige tuinoogst.


Moestuinieren

Maak je moestuin winterklaar | Alles Wat Bloeit | Rick's Moestuin Aan Zee

Tijd om de moestuin winterklaar te maken. Rick verwijdert alle groente die klaar zijn en ruimt de overgebleven pompoenen op. Hendrik vindt het er maar erg lekker uit zien en steelt af en toe een pompoen. Jose laat zien welke groente je nog kunt zaaien voor de winter en wat er allemaal nog groeit en bloeit in de moestuin.


Moestuinieren

Paprika’s. deel 4 van mijn vierluik.

Hoe teel je en waar komt de paprika van origine voor en nog wat meer weetjes van deze super gezonde vrucht, groente


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox