De Roseval aardappelen


Afbeelding bij De Roseval aardappelen


Ter kennisneming

Oorspronkelijk afkomstig uit Bretagne, geboortejaar 1950. Breton, inwoner van Bretagne wordt meestal gekenmerkt als behoorlijk koppig en eigenzinnig en wat een Breton betreft regent het niet elke dag, maar breekt meerdere malen per dag de zon door.

Een wat ons betreft echte Bretonse aardappel, uitzonderlijk lekkere vastkokend, die het buitengewoon goed doet op onze verrijkte Drentse zandgrond. Misschien kun je de Drent wel de Breton van Nederland noemen.

Verschijning

Het is een wat kleinere rode, gladde ovale aardappel met een redelijk gladde schil. Ontwikkeld in Frankrijk rond de jaren 50 van de vorige eeuw en van daaruit veroveren ze Europa en kwamen steeds meer in trek door hun specifieke, enigszins bijzondere smaak en door hun veelzijdigheid qua  bereiding en toegedichte verfijnde culinaire kwaliteit. Via de keukens van restaurants kwamen ze langzamerhand ook meer en meer beschikbaar in de handel, op markten en in winkels.

Smaak en gebruik

Over smaak valt te twisten, maar wij vinden ze zoals al vermeld heerlijk en ze kenmerken zich zeggen de smaakkenners, door hun zachte en romige smaak. Van buiten rood en van binnen gewoon aardappelgeel.

Deze aardappel kan je met of zonder schil bakken, frituren, grillen of koken, zijn  uitermate geschikt voor salades en zelfs kan je ze op de BBQ bereiden. Wij eten ze bijna altijd met schil en het liefst eerst gekookt (in schijfjes) en dan gebakken of gegrild.

En tenslotte

Ook zijn ze rijk aan vitamine B6, C, en bevatten ze calcium, fosfor, vezels, ijzer en zink, vezels, De voedingswaarde per 100 gram is 85 Kcal, 19 gram Koolhydraten, waarvan 1 gram suiker, geen vet, 1,8 gram vezels en 2 gram eiwitten.


Meer berichten lezen kijk dan eens op mijn  Facebook pagina, Lekker van Eigen Land

Vorige blog lezen:  klik hier


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Tomatenplanten en Phytophthora schimmels
Moestuinieren

Tomatenplanten en Phytophthora schimmels

Hoe herken en bestrijd je de Phytophthora-schimmel in tomatenplanten? We bespreken de symptomen, oorzaken van verspreiding en geven een stapsgewijs plan om schade te beperken en verdere infectie te voorkomen.


Door Jan de B

Afbeelding bij Uitleg: hoe en waarom Tomaten dieven
Moestuinieren

Uitleg: hoe en waarom Tomaten dieven

Tomaten dieven, een term die misschien verwarrend klinkt, verwijst eigenlijk naar het verwijderen van nieuwe scheuten in de bladoksel van tomatenplanten.


Door Jan de B

Afbeelding bij Hoe vroeg is vroeg | Biologische annabelle pootaardappelen.
Moestuinieren

Hoe vroeg is vroeg | Biologische annabelle pootaardappelen.

Wat houdt een vroege aardappel in? Vroeg oogstbaar, vroeg in het jaar poten, zetten of een combinatie van beiden En als je die dan wil welke soorten hebben we het dan over


Afbeelding bij Wanneer poot ik de aardappel?
Moestuinieren

Wanneer poot ik de aardappel?

Wat is het optimale moment om je piepers te poten of bestaat dat optimum niet?


Afbeelding bij Zaaikalender voor februari
Moestuinieren

Zaaikalender voor februari

Zaaien in februari? Dit is steevast een van de meest gestelde vragen, elke nieuwe maand weer. Daarom deel ik voor elke maand een verfrissende zaailijst, zodat je aan het einde van het jaar een handig naslagwerk hebt en altijd goed voorbereid bent.


Afbeelding bij Zaaikalender voor maart
Moestuinieren

Zaaikalender voor maart

Een handig moestuin zaai overzicht voor de maand maart om te downloaden


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox