Ter kennisneming
Oorspronkelijk afkomstig uit Bretagne, geboortejaar 1950. Breton, inwoner van Bretagne wordt meestal gekenmerkt als behoorlijk koppig en eigenzinnig en wat een Breton betreft regent het niet elke dag, maar breekt meerdere malen per dag de zon door.
Een wat ons betreft echte Bretonse aardappel, uitzonderlijk lekkere vastkokend, die het buitengewoon goed doet op onze verrijkte Drentse zandgrond. Misschien kun je de Drent wel de Breton van Nederland noemen.
Verschijning
Het is een wat kleinere rode, gladde ovale aardappel met een redelijk gladde schil. Ontwikkeld in Frankrijk rond de jaren 50 van de vorige eeuw en van daaruit veroveren ze Europa en kwamen steeds meer in trek door hun specifieke, enigszins bijzondere smaak en door hun veelzijdigheid qua bereiding en toegedichte verfijnde culinaire kwaliteit. Via de keukens van restaurants kwamen ze langzamerhand ook meer en meer beschikbaar in de handel, op markten en in winkels.
Smaak en gebruik
Over smaak valt te twisten, maar wij vinden ze zoals al vermeld heerlijk en ze kenmerken zich zeggen de smaakkenners, door hun zachte en romige smaak. Van buiten rood en van binnen gewoon aardappelgeel.
Deze aardappel kan je met of zonder schil bakken, frituren, grillen of koken, zijn uitermate geschikt voor salades en zelfs kan je ze op de BBQ bereiden. Wij eten ze bijna altijd met schil en het liefst eerst gekookt (in schijfjes) en dan gebakken of gegrild.
En tenslotte
Ook zijn ze rijk aan vitamine B6, C, en bevatten ze calcium, fosfor, vezels, ijzer en zink, vezels, De voedingswaarde per 100 gram is 85 Kcal, 19 gram Koolhydraten, waarvan 1 gram suiker, geen vet, 1,8 gram vezels en 2 gram eiwitten.
Meer berichten lezen kijk dan eens op mijn Facebook pagina, Lekker van Eigen Land.
Vorige blog lezen: klik hier
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in