De Roseval aardappelen

12 Sep 2022 in Moestuinieren
Afbeelding bij De Roseval aardappelen


Ter kennisneming

Oorspronkelijk afkomstig uit Bretagne, geboortejaar 1950. Breton, inwoner van Bretagne wordt meestal gekenmerkt als behoorlijk koppig en eigenzinnig en wat een Breton betreft regent het niet elke dag, maar breekt meerdere malen per dag de zon door.

Een wat ons betreft echte Bretonse aardappel, uitzonderlijk lekkere vastkokend, die het buitengewoon goed doet op onze verrijkte Drentse zandgrond. Misschien kun je de Drent wel de Breton van Nederland noemen.

Verschijning

Het is een wat kleinere rode, gladde ovale aardappel met een redelijk gladde schil. Ontwikkeld in Frankrijk rond de jaren 50 van de vorige eeuw en van daaruit veroveren ze Europa en kwamen steeds meer in trek door hun specifieke, enigszins bijzondere smaak en door hun veelzijdigheid qua  bereiding en toegedichte verfijnde culinaire kwaliteit. Via de keukens van restaurants kwamen ze langzamerhand ook meer en meer beschikbaar in de handel, op markten en in winkels.

Smaak en gebruik

Over smaak valt te twisten, maar wij vinden ze zoals al vermeld heerlijk en ze kenmerken zich zeggen de smaakkenners, door hun zachte en romige smaak. Van buiten rood en van binnen gewoon aardappelgeel.

Deze aardappel kan je met of zonder schil bakken, frituren, grillen of koken, zijn  uitermate geschikt voor salades en zelfs kan je ze op de BBQ bereiden. Wij eten ze bijna altijd met schil en het liefst eerst gekookt (in schijfjes) en dan gebakken of gegrild.

En tenslotte

Ook zijn ze rijk aan vitamine B6, C, en bevatten ze calcium, fosfor, vezels, ijzer en zink, vezels, De voedingswaarde per 100 gram is 85 Kcal, 19 gram Koolhydraten, waarvan 1 gram suiker, geen vet, 1,8 gram vezels en 2 gram eiwitten.


Meer berichten lezen kijk dan eens op mijn  Facebook pagina, Lekker van Eigen Land

Vorige blog lezen:  klik hier


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Moestuinieren

Hobby, alternatieve leefwijze of binnenkort “noodzaak".

Opbrengst moestuin, noodzaak met de snel stijgende voedselprijzen?


Moestuinieren

Hoe krijg je dikke prei

Hoe krijg je dikke prei? Met deze simpele stappen krijg jij ook prei waar iedereen jaloers op is.


Moestuinieren

Hoe stek je de aardbeiplant goed

Als je gezonde en sterke stekken wilt kweken dan moet je er dus voor zorgen dat de plant maar 1 taak heeft dat jaar, stekken maken.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox